Τα bugs σας εκνευρίζουν και η Apple θέλει να τελειώνει μαζί τους

Τα bugs σας εκνευρίζουν και η Apple θέλει να τελειώνει μαζί τους
epa05603133 (FILE) A file picture dated 16 September 2016 shows a new iPhone 7 smartphone on display at the Apple Store in Sydney, Australia. According to a report on 25 October 2016, Apple's quarterly revenue dropped by 9 percent from the previous year to 46.9 billion US dollars. EPA/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που η εταιρεία αναβαθμίζει το λογισμικό της.

του David Meyer

Η Apple πρόκειται να προβεί σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που αναβαθμίζει το λογισμικό της για συσκευές που «τρέχουν» λειτουργικό iOS, όπως iPhones και iPads, με τη χαλάρωση των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων παρουσίασης των αναβαθμίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να …ξεσυνηθίσουμε και να μην περιμένουμε την αναβάθμιση λογισμικού από την Apple σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση. Και ο λόγος για την αλλαγή είναι πολύ σημαντικός, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν το iPhone ήταν η πιο αψεγάδιαστη συσκευή smartphone – η μόνη όπου δούλευαν όλα ρολόι. Το Android, αντίθετα, ήταν ένα μπερδεμένο λειτουργικό γεμάτο σφάλματα.

Αυτό σήμαινε ότι ακόμα κι όταν κατασκευαστές που χρησιμοποιούν Android, όπως η Samsung, παρουσίαζαν νέες καινοτόμες λειτουργίες, οι λάτρεις της Apple μπορούσαν πάντα να λένε ότι η δική τους πλατφόρμα έκανε τα πάντα σωστά.

Αυτό κάπου στην πορεία άλλαξε. Πλέον, το Android έχει ξεφορτωθεί τα παλιά του ψεγάδια και η Apple έχει αρχίσει να βγάζει λογισμικό με ολοένα και περισσότερα bugs, εκνευρίζοντας τους χρήστες iPhone και iPad.

Χαρακτηριστικά, ο ιδρυτής του Tumblr, Marco Arment, παραπονιόταν το 2015: «Η ποιότητα του λογισμικού της Apple έχει πέσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που ανησυχώ πραγματικά για το μέλλον του. Η Apple έχει χάσει τα ηνία στον τομέα της λειτουργικότητας».

Το βασικό πρόβλημα είναι το εξής: οι συσκευές της Apple – το hardware, δηλαδή – αναβαθμίζονται κάθε χρόνο, και άρα η εταιρεία πιέζει τους μηχανικούς της να έχουν έτοιμες τις αναβαθμίσεις λογισμικού μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό οδηγεί κάποιες φορές σε σφάλματα – τυχαία κρασαρίσματα, προβληματική λειτουργία μπαταριών, εφαρμογές που παγώνουν, περίεργα bugs αυτο-επιδιόρθωσης, και πάει λέγοντας.

Ακόμα και το νέο iPhone X έχει επηρεαστεί, με κάποιους χρήστες να παραπονιούνται για κρασαρίσματα εφαρμογών και καθυστέρηση στη λήψη των εισερχόμενων κλήσεων.

Πλέον, όπως επισημαίνει το Bloomberg, «η εταιρεία θα συνεχίσει να αναβαθμίζει το λογισμικό της σε ετήσια βάση, αλλά εσωτερικά οι μηχανικοί θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να αποφασίζουν ποιες λειτουργίες θα ενσωματώνονται την επόμενη χρονιά και ποιες θα αναβάλλονται για να δουλευτούν περισσότερο».

Ο επικεφαλής λογισμικού της Apple, Craig Federighi, παρουσίασε στους μηχανικούς του τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τον περασμένο μήνα, και τα πρώτα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν στην αναβάθμιση του iOS το φθινόπωρο που μας έρχεται. Στην αναβάθμιση αυτή – με την πιθανή επωνυμία iOS 12 για το λειτουργικό – δεν θα συμπεριληφθούν κάποιες σχεδιαζόμενες λειτουργίες, για να βελτιωθούν και να παρουσιαστούν μελλοντικά.

Αν είστε, λοιπόν, χρήστης iOS και θέλετε να δείτε λειτουργίες όπως το άνοιγμα πολλαπλών παραθύρων σε μια εφαρμογή, νέες λειτουργίες για το Pencil, κι ένα κουμπί που επιτρέπει τη σίγαση ειδοποιήσεων από συγκεκριμένα email threads, σας συστήνουμε υπομονή. Τουλάχιστον, πλέον μπορείτε να είστε σίγουρος ότι όταν έρθουν αυτές οι λειτουργίες, θα δουλεύουν και χωρίς προβλήματα.

Πηγή: fortune.com