Tα chatbots του Facebook στην υπηρεσία της Louis Vuitton

Tα chatbots του Facebook στην υπηρεσία της Louis Vuitton
epa06086326 Men stand next to a logo of Louis Vuitton as they wait to enter the store in Singapore, 14 July 2017. EPA/WALLACE WOON

Η εταιρεία λάνσαρε έναν «εικονικό σύμβουλο» για να συνομιλεί online με τους πελάτες της κατά την απαιτητική χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Η Louis Vuitton ζήτησε τη βοήθεια των ρομπότ για τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Η εταιρεία που παράγει τσάντες αξίας 1.370 δολαρίων και ζώνες αξίας 570 δολαρίων λάνσαρε έναν «εικονικό σύμβουλο» στο Facebook Messenger για τους πελάτες από τις ΗΠΑ. Αυτό ανέφερε σε γραπτή της δήλωση η Mode.ai, startup τεχνητής νοημοσύνης με έδρα την Καλιφόρνια.

Το chatbot θα απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν ο,τιδήποτε σχετικό με τη Louis Vuitton: αναζήτηση του διαδικτυακού καταλόγου του brand, παρουσίαση της ιστορίας του εμπορικού σήματος, ή συμβουλές για την ορθή χρήση και συντήρηση των προϊόντων.

Η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο που η ιδιοκτήτρια εταιρεία LVMH – στα προϊόντα της οποίας περιλαμβάνονται επίσης τα αρώματα Christian Dior και οι σαμπάνιες Dom Perignon – επιταχύνει τις προσπάθειές της να φέρει τη δική της αυτοκρατορία των αγαθών πολυτελείας στην ψηφιακή εποχή.

Φέτος, η εταιρεία ξεκίνησε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου πολλαπλών εμπορικών σημάτων τόσο για το τμήμα μόδας όσο και για το τμήμα ποτών της, ενώ η Louis Vuitton άρχισε να «τρέχει» την πρώτη ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου της στην Κίνα. Επίσης, το brand παρουσίασε και το πρώτο smartwatch του, το Tambour Horizon με τιμή στα 2.450 δολάρια.

«Οι πελάτες μας θέλουν να είναι συνδεδεμένοι στο σύμπαν της Louis Vuitton οπουδήποτε κι αν βρίσκονται», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μάρκας, Michael Burke.

Είναι αρκετά διαδεδομένο οι εταιρείες λιανικής να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό για να ανταποκριθούν στην κίνηση των χειμερινών διακοπών. Πλέον, ακριβά brands όπως η Burberry και η Estee Lauder προσπαθούν να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις τους διευρύνοντας την παρουσία τους στα κοινωνικά μέσα με chatbots που μπορούν να μιλούν σε χιλιάδες καταναλωτές ταυτόχρονα.

Το Facebook έχει ενθαρρύνει τους πωλητές λιανικής να αναπτύξουν chatbots στα πλαίσια της στρατηγικής της εταιρείας να διατηρεί τους χρήστες στη δική της ιστοσελίδα και στις δικές της εφαρμογές, και όχι αυτοί να φεύγουν και να αναζητούν πληροφορίες και υπηρεσίες από άλλες εταιρείες.

«Βρισκόμαστε ακόμη στα πολύ πρώιμα στάδια υιοθεσίας της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της λιανικής», είπε ο Eitan Sharon, διευθύνων σύμβουλος της Mode.ai, η οποία ανέπτυξε το bot για τη Louis Vuitton. Ο Sharon ανέφερε ότι περιμένει κι άλλες εταιρείες να στραφούν στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι πελάτες απαιτούν πλέον μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία διαδικτυακού shopping.