Τα χειρότερα λάθη που μπορείτε να κάνετε στη δουλειά

Τα χειρότερα λάθη που μπορείτε να κάνετε στη δουλειά

Από τα «μαχαιρώματα» και το φαγητό που μυρίζει, μέχρι το κουτσομπολιό και τη γκρίνια, αυτές είναι οι πράξεις που εγγυημένα θα σας δείξουν την πόρτα.

Δεν χρειάζεται να πετάξετε μια καρέκλα έξω από το παράθυρο ή να αρχίσετε να ουρλιάζετε σεξιστικά αστεία στους διαδρόμους για να προκαλέσετε ανεπανόρθωτη βλάβη στην καριέρα σας. Το να γίνετε οι δακτυλοδεικτούμενοι του γραφείου είναι πάρα πολύ ευκολότερο, αρκούν μερικές πράξεις – που συνοψίζει και παρουσιάζει σε πρόσφατο άρθρο του ο Travis Bradberry, πρόεδρος της εταιρείας TalentSmart και συγγραφέας του βιβλίου Emotional Intelligence 2.0.

Πολλοί νομίζουν πως είναι τόσο πολύτιμοι στην εταιρεία και τόσο ταλαντούχοι, που μπορούν να τους συγχωρεθούν μια-δυο «παραξενιές». Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στη σημερινή ομαδοκεντρική λογική των επιχειρήσεων, όποιος εκνευρίζει ή αποσυντονίζει ή βλάπτει την ομάδα, αργά ή γρήγορα τίθεται εκτός.

Ποιοι είναι οι λόγοι;

Πισώπλατα μαχαιρώματα

Η πιο συνηθισμένη μορφή τους είναι όταν μιλάτε για κάποιον απευθείας στον προϊστάμενό του, συνήθως για να καταγγείλετε τη συμπεριφορά του, τα λάθη του στη δουλειά ή για να λύσετε ένα πρόβλημα. Όσο και αν υποστηρίξετε πως το κάνατε για να αποφύγετε την ένταση και τη διαφωνία, αυτό πάντα θα φαίνεται σαν προδοσία. Και ενώ την προδοσία, ως γνωστόν, πολλοί την βρίσκουν χρήσιμη, τον προδότη δεν τον βρίσκει κανένας.

Κουτσομπολιό

Όσο και αν η περιέργεια κάνει τους ανθρώπους πρόθυμους να ακούσουν «μυστικά» συναδέλφων, κανείς δεν συμπαθεί τον φορέα των κουτσομπολιών. Όχι μόνο επειδή τα μυστικά πάντα φτάνουν στα αυτιά του ενδιαφερόμενου με ανυπολόγιστες συνέπειες, αλλά και επειδή όλοι σκέφτονται πως πιθανότατα είναι και οι ίδιοι αντικείμενο και θέμα τέτοιων σχολίων.

Ιδιοποίηση των επιτυχιών των άλλων

Είναι απίστευτη η απογοήτευση που νιώθουμε όταν ανακαλύπτουμε ότι κάποιος άλλος όχι μόνο μας έκλεψε την ιδέα που του εμπιστευτήκαμε, αλλά και ότι εισέπραξε επαίνους, μπράβο, ίσως και προαγωγή για αυτή. Επιπλέον, νιώθουμε και ανεπαρκείς που δεν μπορέσαμε να είμαστε εμείς οι επιτυχημένοι. Τι νιώθουμε για τον κλέφτη; Πώς θα θέλαμε να καταλήξει; Ακριβώς έτσι θα νιώθουν και για εσάς αν εσείς είστε ο κλέφτης.

Εκρήξεις θυμού

Σχεδόν όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τον προϊστάμενο που φωνάζει προς τους συνεργάτες του, τους απευθύνει μειωτικούς χαρακτηρισμούς, τους κάνει να κλαίνε και σκορπίζει εκνευρισμό και αρνητική ενέργεια σε όλη την ομάδα.

Στις σοβαρές εταιρείες αυτή η συμπεριφορά σημαίνει απόλυση. Όχι μόνο επειδή θίγει και προσβάλλει τους εργαζόμενους, αλλά και επειδή μαρτυρά αστάθεια χαρακτήρα, και έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης και αυτοκυριαρχίας. Αν ένα λάθος αρκεί για να του προκαλέσει έκρηξη θυμού, πώς θα συμπεριφερθεί σε μια πραγματική κρίση όπου χρειάζεται ψυχραιμία και καθαρό μυαλό;

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αντιδρούν με θυμό σε οτιδήποτε (π.χ. όταν νιώθουν αδικημένοι). Σε μια τέτοια αντιπαράθεση, το δίκιο δεν το έχει ποτέ αυτός που φωνάζει.

Φράσεις όπως «μισώ τη δουλειά μου»

Ακούγεται και ως «τι κάνω εγώ εδώ μέσα» κ.λπ, και είναι ένας πρώτης τάξεως τρόπος να ανακοινώσετε σε όλους πως δεν θεωρείτε τον εαυτό σας μέρος της ομάδας, πως τους βλέπετε όλους κατώτερους και πως δεν θα έπρεπε να βρίσκετε εκεί. Μην ανησυχείτε. Συνεχίστε έτσι και η επιθυμία σας θα πραγματοποιηθεί.

Κομπασμός

Όταν κάποιος κλείσει μια συμφωνία ή έχει μια επιτυχία και δεν μπορεί να σταματήσει να υπερηφανεύεται για αυτό και να διηγείται συνεχώς την ιστορία πώς το πέτυχε και τι είπε και τι ένιωσε και πώς κατατρόπωσε τον αντίπαλο κ.λπ., τότε μπορείς με ασφάλεια να υποθέσεις πως δεν είχε και πολλές επιτυχίες στη ζωή του. Όταν κάποιος σημειώσει κάποια σημαντική επιτυχία και η αντίδρασή του είναι business as usual, τότε μεταδίδει το μήνυμα πως αυτή είναι η δουλειά του: να σημειώνει επιτυχίες. Δεν χρειάζεται να σας πούμε ποιος είναι ο καλύτερος.

Ψέματα

Πολλά ψέματα ξεκινούν επειδή έχουμε τις καλύτερες προθέσεις (θέλουμε να προστατευθούμε, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ένταση κ.λπ.), αλλά τα ψέματα έχουν την τάση να πολλαπλασιάζονται καθώς πρέπει να εφευρίσκουμε συνεχώς νέα για να καλύπτουμε τα προηγούμενα. Και, φυσικά, κάποια στιγμή μας ανακαλύπτουν. Ποιος θέλει στην ομάδα του και στη δουλειά του έναν ψεύτη;

Φαγητό που μυρίζει

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει πως όσο ευκολότερο είναι να αποφύγετε να ενοχλήσετε τους γύρω σας με κάτι, τόσο περισσότερο τους ενοχλείτε όταν το κάνετε. Για παράδειγμα, επειδή είναι πανεύκολο να μην φέρνετε στο γραφείο φαγητό που μυρίζει, αλλά εσείς το κάνετε, ο εκνευρισμός που προκαλείτε είναι εντονότερος. Αν είστε αναγκασμένοι να τρώτε στη θέση εργασίας σας, τότε φέρτε μόνο τροφές που η μυρωδιά δεν θα φτάνει ούτε μέχρι τον διπλανό σας.

Καίγοντας γέφυρες

Σε μια αλυσίδα καφέ που συνεργαζόμαστε, μια μπαρίστα παραιτήθηκε χωρίς προειδοποίηση, την ώρα ακριβώς που κατέφθασε για να ξεκινήσει τη βάρδια της. Είχε βρει άλλη δουλειά με καλύτερους όρους και επειδή δεν συμπαθούσε τον προϊστάμενο, νόμιζε πως θα τον εκδικηθεί υποχρεώνοντάς τον να βρει αντικαταστάτη τελευταία στιγμή. Όμως δεν εκδικήθηκε μόνο εκείνον, έβλαψε όλους τους συναδέλφους της αφού όλες οι βάρδιες έπρεπε να αλλάξουν και για μέρες να καλύπτονται με ένα άτομο λιγότερο. Οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοι έχουν πια τη χειρότερη άποψη για εκείνη και όποτε τη συναντήσουν -ακόμα και μετά από χρόνια, σε άλλες δουλειές και σε άλλες ευκαιρίες- θα θυμούνται ότι «πούλησε» την ομάδα της. Το μόνο σίγουρο είναι πως από αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά έχει κάψε