«Τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο»

«Τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο»

Αυτό πιστεύει ακράδαντα ο CEO της Intel.

Ο Brian Krzanich πιστεύει ότι τα big data θα αλλάξουν δραματικά τον κόσμο.

Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Intel, Brian Krzanich, αρέσκεται να μιλάει για το μέλλον. Και προβλέπει ότι στο μέλλον, τα μεγάλα δεδομένα θα να αλλάξουν κάθε κλάδο και την καθημερινή ζωή για όλους.

«Το πετρέλαιο άλλαξε τον κόσμο τη δεκαετία του 1900. Τροφοδότησε τα αυτοκίνητα, και ολόκληρη τη χημική βιομηχανία», εξηγεί ο Krzanich. «Τα δεδομένα τα θεωρώ το νέο πετρέλαιο. Θα αλλάξουν ριζικά τους περισσότερους κλάδους».

Από τότε που ο Krzanich έγινε CEO της Intel πριν από πέντε χρόνια, έχει οδηγήσει την εταιρεία σε μια νέα κατεύθυνση που ονομάζει «στρατηγική που περιστρέφεται γύρω από τα δεδομένα». Αυτή η στρατηγική μεταφράζεται σε δραστηριοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη, την αυτόνομη οδήγηση και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Όλα αυτά απαιτούν τεράστιο όγκο δεδομένων και η Intel παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να συμβούν όλα αυτά. Η νέα στρατηγική σημαίνει επίσης ότι η Intel είναι λιγότερο επικεντρωμένη πλέον σε αυτό που έβαλε το όνομα της εταιρείας μέσα σε κάθε νοικοκυριό: στην παραγωγή μικροεπεξεργαστών για προσωπικούς υπολογιστές.

Η στρατηγική φαίνεται να αποδίδει. Τα έσοδα της Intel αυξήθηκαν σχεδόν κατά 6% στα 62 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σε μια εποχή που οι άνθρωποι αγοράζουν λιγότερους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η Intel κατατάσσεται τώρα στην 46η θέση της λίστας Fortune 500 με τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρείες των ΗΠΑ. Όμως, καθώς η Intel προετοιμάζεται να γιορτάσει την 50η επέτειό της, ο Krzanich αγωνίζεται να κάνει την εταιρεία μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη.

«Νομίζω ότι κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κάναμε πριν από πέντε χρόνια», λέει. «Νομίζω ότι αν πάτε και μιλήσετε με τους υπαλλήλους, δεν έχουν δει ποτέ την εταιρεία σε αυτούς τους ρυθμούς αλλαγών και ανταγωνιστικότητας. Δεν είναι δυνατόν να στέκεσαι ακίνητος και να λες ότι είσαι αρκετά γρήγορος σε αυτόν τον τεχνολογικό κόσμο».

Πηγή: fortune.com