Τα επόµενα βήµατα µιας «ασταµάτητης γενιάς»

Τα επόµενα βήµατα µιας «ασταµάτητης γενιάς»

Το κλειδί της επιχειρηµατικής επανεκκίνησης βρέθηκε στο επίκεντρο του τέταρτου συνεδρίου του οργανισµού.

 

Από την πρώτη ηµέρα της πορείας του το 2012 έως σήµερα, οι άνθρωποι του Reload Greece αποφάσισαν να υπηρετήσουν έναν στόχο: να δοθεί τέλος στην αρνητική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και να κάνουν κάτι το οποίο µπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη στη χώρα µας.

Πέντε χρόνια µετά ο εκπαιδευτικός-φιλανθρωπικός οργανισµός µε έδρα στο Ηνωµένο Βασίλειο έχει επικεντρωθεί στο χτίσιµο της νέας γενιάς επιχειρηµατιών οι οποίοι δηµιουργούν θέσεις εργασίας στην πατρίδα τους. Η CEO του Reload Greece, Έφη Κυρτάτα, και η οµάδα της εστίασαν στα διεθνή επιχειρηµατικά πρότυπα τα οποία µπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να κάνει το βήµα παραπάνω.

«Έχουµε πολλά να µάθουµε από τις εµπειρίες άλλων κρατών που έχουν ήδη αναπτύξει επιτυχώς επιχειρηµατική κουλτούρα» σηµειώνει στον απόηχο του τέταρτου συνεδρίου του Reload Greece µε τίτλο «The Unstoppable Generation: Hacking Entrepreneurship into a Culture», που πραγµατοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου στο Λονδίνο. Οµιλητές από την Εσθονία, το Ηνωµένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κένυα και τη Βουλγαρία µοιράστηκαν τα δικά τους παραδείγµατα επιτυχηµένων και εξωστρεφών επιχειρήσεων, ενώ οι ιδρυτές των startups Book Your Wedding Day, Cube RM, Mastiha World, Nima, Pushme και Workathlon, παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες τους για πρώτη φορά σε event του Reload Greece.

«Ως Reload Greece δουλεύουµε µε τη νέα γενιά επιχειρηµατιών για να ενισχύσουµε το έργο τους, µε απώτερο στόχο να έχουµε όσο το δυνατόν περισσότερα παραδείγµατα επιτυχηµένων και εξωστρεφών επιχειρήσεων που θα συµβάλλουν σηµαντικά στην ανάπτυξη της χώρας µας» υπογραµµίζει η Έφη.

Οι δράσεις των λεγόµενων «Reloaders» δεν σταµατούν εδώ. Μέχρι το τέλος του έτους είναι προγραµµατισµένα ειδικά workshops σε 14 κορυφαία βρετανικά πανεπιστήµια. Το Young Entrepreneurs Programme θα κορυφωθεί στις αρχές της επόµενης χρονιάς, περνώντας από το Accelerate στη φάση του pitch, ενώ ήδη προχωρά ο σχεδιασµός του επιταχυντή RG Challenge18 για τον επόµενο Ιούλιο στο Λονδίνο, και του pre-accelerator RG Bootcamp, το οποίο θα πραγµατοποιηθεί στην Αθήνα εντός του 2018.

Χάσαµε 223.000 νέους σε έξι χρόνια

Από το 2008 ως και το 2013, 225.000 νέοι µόνιµοι κάτοικοι Ελλάδας ηλικίας 25-39 ετών έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας εργασία µε καλύτερη αµοιβή και προοπτικές. Αυτά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και αποτυπώνουν κατά τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις βαριές επιπτώσεις του brain drain στη χώρα µας κατά την περίοδο της οικονοµικής κρίσης. Εάν, µάλιστα, εξετάσουµε τον συνολικό αριθµό των ανθρώπων που έφυγαν την ίδια περίοδο από την Ελλάδα, τότε φτάνουµε στις 427.000. Πολλοί από αυτούς ήταν οικονοµικοί µετανάστες οι οποίοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα που κυκλοφορεί