Τα Επόμενα Billion Dollar Startups

Τα Επόμενα Billion Dollar Startups

Τα ψηφιακά «θαύματα» των πολλών μηδενικών που θα μας απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον.

Το Tumblr πουλήθηκε στη Yahoo! για ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Με το ίδιο ποσό η Google εξαγόρασε το Waze. Πριν από λίγους μήνες, το δημοφιλές Instagram πουλήθηκε στο Facebook για περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Πρόκειται για startups πολύ διαφορετικά μεταξύ τους -μια πλατφόρμα blogging, μια υπηρεσία με online χάρτες και ένα social network για φωτογραφίες- αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό: Πουλήθηκαν για πάρα, πάρα πολλά λεφτά!

Η αξία ενός τεχνολογικού startup, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι μια φαινομενικά μικρή εταιρεία (το Instagram είχε 13 υπαλλήλους όταν πουλήθηκε) είναι ένα περίπλοκο θέμα.

Συνήθως υπολογίζεται με βάση το valuation που προκύπτει από τον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης, αλλά ως πραγματική αξία μπορεί να αποτυπωθεί μόνο όταν με το καλό έρθει το exit: Ένα IPO στο χρηματιστήριο ή μια εξαγορά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά startups με θεαματικά valuations: Το Dropbox, μετά από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης (τον Οκτώβριο του 2011) «αξίζει» περί τα 4 δισ. δολάρια, η Square του συνιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσι, «αξίζει» 3,5 δισ., ενώ το Airbnb υπολογίζεται ότι «αξίζει» 2,5 δισ. δολάρια.

Οποιαδήποτε από αυτές τις εταιρείες θα πουληθεί -αν πουληθεί- για πολύ περισσότερα χρήματα (και είναι λίγοι αυτοί που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να τα δώσουν), αλλιώς ο δρόμος θα τους οδηγήσει στις ανοιχτές αγορές και το αναπόφευκτο IPO. Ποιες άλλες, μικρότερες εταιρείες, όμως, είναι υποψήφιες να γίνουν το νέο Tumblr ή το νέο Waze; Ποια startups πρόκειται να πουληθούν για δεκαψήφιο ποσό στο κοντινό μέλλον;

Διαλέξαμε ακόμη τέσσερα:

1) Snapchat

Ένα ελάχιστα γνωστό εργαλείο, το Snapchat, επιτρέπει την «κρυφή» ανταλλαγή φωτογραφιών μέσω smartphones με μια διαφορά: ο παραλήπτης μπορεί να δει τη φωτογραφία μόνο για λίγα δευτερόλεπτα και μετά αυτή εξαφανίζεται από το κινητό.

Αν και λίγοι ενήλικες χρησιμοποιούν την υπηρεσία (και οι περισσότεροι νέοι τη χρησιμοποιούν για τους λόγους που φαντάζεστε), ο όγκος των δεδομένων που μεταφέρονται με το Snapchat έχουν εξακοντιστεί σε ύψη πρωτοφανή -πλέον περισσότερες φωτογραφίες ανταλάσσονται στο Snapchat από όσες ανεβαίνουν στο Instagram και το flickr μαζί!

Αν και η εταιρεία δεν έχει έσοδα και πριν από μόλις έξι μήνες εξασφάλισε χρηματοδότηση με valuation κοντά στα 70 εκατομμύρια δολάρια, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το Snapchat είναι πολύ κοντά στο να συγκεντρώσει άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας το valuation πιο κοντά στο 1 δισ.

2) Pinterest
To τελευταίο «μεσαίο» κοινωνικό δίκτυο που έχει μείνει αυτόνομο, το Pinterest, κατάφερε από το πουθενά και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να γίνει πολύ δημοφιλές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του να είναι γυναίκες. Αποτελεί ένα ωραίο εργαλείο για την οργάνωση, ανεύρεση και ταξινόμηση φωτογραφιών.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το Pinterest ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός γύρου χρηματοδότησης που του απέφερε 200 εκατ. δολάρια. Με αυτά το valuation του εξακοντίστηκε στο δυσθεώρητο ύψος των 2,5 δισεκατομμυρίων. Όταν αποφασίσει να μπει στο χρηματιστήριο ή να πουληθεί σε κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία (βλ. Amazon), η τιμή θα είναι αναπόφευκτα πολύ μεγαλύτερη.

3) Fab.com
Ξεκίνησε ως ένα κοινωνικό δίκτυο που απευθύνεται στους ομοφυλόφιλους, όμως πολύ σύντομα οι ιδρυτές του αποφάσισαν να αλλάξουν πορεία. Έτσι το Fab εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες e-commerce startups των τελευταίων χρόνων.

Το Fab βασίστηκε αρχικά στο μοντέλο των flash sales, σύμφωνα με το οποίο διάφορα αντικείμενα γίνονται διαθέσιμα για αγορά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σήμερα, τα αντικείμενα που συναντά κανείς σε αυτό μπορεί να είναι από μπλούζες μέχρι διακοσμητικά για το σπίτι και έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: όλα ξεχωρίζουν για το μοντέρνο σχεδιασμό τους.

Οι ιδρυτές του δηλώνουν πως θέλουν το Fab να γίνει η καλύτερη εναλλακτική που έχει ο κόσμος απέναντι στο Amazon και το Walmart και ο μόνος τρόπος να το καταφέρουν αυτό είναι να προσφέρουν αντικείμενα που δεν μπορείς να βρεις στις άλλες δύο ιστοσελίδες.

Πρόσφατα το Fab έκλεισε έναν τέταρτο γύρο χρηματοδότησης ύψους 150 εκατ. δολαρίων, που το έφερε στο αναμενόμενο valuation του 1 δισ. δολαρίων.

 4) Uber
Το Uber είναι μία από τις startups που έχουν τραβήξει πολλά βλέμματα πάνω τους το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για μια υπηρεσία ανεύρεσης μεταφορικού μέσου (κυρίως λιμουζίνες, αλλά και απλά αυτοκίνητα) και έχει γίνει αρκετά δημοφιλές σε περιοχές όπου τα ταξί είναι δυσεύρετα.

Αν και έχει αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα σε πόλεις όπου τέτοια επαγγέλματα είναι «κλειστά» (βλ. Νέα Υόρκη), έχει φτάσει να λειτουργεί σε 35 πόλεις σε όλο τον κόσμο, από το Άμστερνταμ και το Βερολίνο μέχρι τη Βοστώνη και το Σικάγο.

Πρόσφατα ένα ρεπορτάζ του Reuters ανέφερε πως η εταιρεία αναζητεί χρηματοδότηση σε ύψος που θα έφερνε το valuation της κοντά στο 1 δισ. δολάρια.

Ο CEO της Uber, Τράβις Καλάνικ, διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση αλλά, δεδομένου ότι ο προηγούμενος γύρος χρηματοδότησης της εταιρείας έτρεξε το μακρινό 2011, μάλλον είναι θέμα χρόνου να περάσει και το Uber το δεκαψήφιο κατώφλι.

Онлайн займы до 100 000 рублей можно получить на сайте в течение 15 минут с момента подачи заявки.