Tα κριτήρια ένταξης «κόκκινων» επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Tα κριτήρια ένταξης «κόκκινων» επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπαγωγής μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων - ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα κριτήρια για την ένταξη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών παρουσίασε χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την Ημερησία, πρόκειται για δύο κριτήρια που το καθένα αντιστοιχεί στις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες.

Πιο συγκεκριμένα, για τις μεγάλες εταιρείες και όσες τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα το σχέδιο νόμου προτείνει ως κριτήριο επιλεξιμότητας να είναι το θετικό πρόσημο των προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αποτελεσμάτων και η αναλογία των συνολικών υποχρεώσεων προς το EBITDA, σύμφωνα πάντα με τον ισολογισμό τους.

Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, όσες δηλαδή τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα οι αντίστοιχοι δείκτες θα είναι τα θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων καθώς και ένα κριτήριο που θα αποτυπώνει το αριθμητικό αποτέλεσμα της διαίρεσης των συνολικών υποχρεώσεών τους ως προς τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα κριτήρια επιλεξιμότητας εξετάζονται προκειμένου να αξιοποιηθούν για μία κατ’ αρχήν εκτίμηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως για λόγους μείωσης του χρόνου και του κόστους της διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά θα συμπεριλαμβάνονται και στα προτυποποιημένα έντυπα για την υποβολή μελέτης βιωσιμότητας που θα συμπληρώνουν οι μικρομεσαίες εταιρίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ και οι «μεγαλύτεροι» της αγοράς που θα αναθέτουν αυτήν την εργασία σε ορκωτούς λογιστές θα πρέπει να συνυπολογίζουν τα προαναφερόμενα κριτήρια.

Πηγές αναφέρουν ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, ζήτησαν από τους φορείς τις προτάσεις τους επί αυτών των κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, ενώ την ερχόμενη Κυριακή (23 Οκτωβρίου) θα επιδιωχθεί συμφωνία επί του νομοσχεδίου στη διάρκεια των συζητήσεων ανάμεσα στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με την Ημερησία, πηγές θέλουν να υπάρχουν ενστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών στα ακόλουθα σημεία:

1. Ως προς τον ορισμό του χρόνου κατά τον οποίο μία επιχείρηση είναι υπερχρεωμένη. Για την ακρίβεια η ελληνική πλευρά έχει προτείνει το νέο πλαίσιο να αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες καθώς και όλα τα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές. Από την πλευρά τους, οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να υπαχθούν θα πρέπει να είναι υπερχρεωμένες έξι μήνες ίσως και ένα χρόνο πριν την εφαρμογή του νόμου.

2. Ως προς τη διάρκεια ζωής του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η ελληνική πλευρά προτείνει τη διετία, οι θεσμοί αντιτείνουν τον έναν χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, και εφόσον είναι βιώσιμες, να υποβάλλουν μελέτη βιωσιμότητας και να ζητούν τη ρύθμιση με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και τη διαγραφή, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους.