Τα λάθη που μπορεί να «χαντακώσουν» το βιογραφικό σας

Τα λάθη που μπορεί να «χαντακώσουν» το βιογραφικό σας

Τι μπορεί να αποτρέψει τους υπεύθυνους προσλήψεων απ' το να διαβάσουν το βιογραφικό σας; Η λάθος συνοδευτική επιστολή.

Σήμερα, οι περισσότεροι υποψήφιοι δίνουν έμφαση στο βιογραφικό τους. Και πολύ καλά κάνουν, αλλά και η συνοδευτική επιστολή είναι εξίσου σημαντική.. Αν μη τι άλλο αποτελεί την εισαγωγή σας. Αυτή θα πείσει ή θα αποτρέψει τους υπεύθυνους προσλήψεων απ’ το να διαβάσουν το βιογραφικό σας.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της σύνταξης της.

Τύποι και γραμματικά λάθη

Το έχουμε τονίσει αρκετές φορές, τόσο το βιογραφικό σας όσο και η συνοδευτική επιστολή, είναι η εικόνα σας. Δεν γίνεται να έχει λάθη, δεν επιτρέπεται να έχει λάθη. Δικαιολογίες όπως «μου ξέφυγε» ή «βιαζόμουν» δεν επιτρέπονται. Σκεφτείτε πως όταν κάνετε τη φορολογική σας δήλωση, προσέχετε να είναι όλα σωστά – τη κοιτάτε δύο και τρεις φορές. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με την «επαγγελματική σας δήλωση». Μη βασίζεστε μόνο στον διορθωτή του Word, ζητείστε και από κάποιον άλλο να τα διαβάσει – ίσως δει κάτι που σας έχει ξεφύγει.

Γράφετε πολλά

Σήμερα οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν έχουν ούτε αρκετό χρόνο, αλλά ούτε αρκετές πηγές στη διάθεση τους ώστε να διαβάζουν εξονυχιστικά κάθε βιογραφικό ή συνοδευτική επιστολή. Προσπαθήστε να μη ξεπερνάτε τις μία – δύο σελίδες βιογραφικό και τις δύο παραγράφους συνοδευτικής επιστολής ώστε να αποφύγετε να βρεθεί το βιογραφικό σας στον κάδο των αχρήστων. Κάντε την ανάγνωση του εύκολη και ενδιαφέρουσα.
Λάθος παραλήπτης

Δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία στον να στείλετε τη συνοδευτική σας επιστολή σε λάθος πρόσωπο . Εάν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο όνομα, παραλείψετε το εντελώς και στείλτε το στο αντίστοιχο τμήμα. Μην ψάξετε απλά ποιος είναι ο υπεύθυνος προσλήψεων της εταιρείας, μπορεί αυτή τη διαδικασία να την τρέχει κάποιος άλλος.

Δεν προσαρμόζετε τη συστατική σας επιστολή στην αντίστοιχη θέση ή εταιρεία

Οι συστατικές επιστολές δεν είναι γενικές και δε μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλες τις αιτήσεις. Κάθε θέση απαιτεί από εσάς να τονίσετε διαφορετικά στοιχεία μη τεμπελιάζετε. Να ξέρετε πως κανονικά χρειάζεστε και διαφορετικό βιογραφικό για κάθε θέση.

Να μην αλλάξετε το όνομα της εταιρείας στην οποία κάνετε αίτηση

Αν στέλνετε βιογραφικά το ένα μετά το άλλο, θα δείτε πως συχνά θα κάνετε απλά copy paste την συστατική επιστολή. Εκτός απ’ το γεγονός πως κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό όπως είπαμε παραπάνω, εμπεριέχει και έναν άλλο κίνδυνο. Να ξεχάσετε να αλλάξετε τα στοιχεία. Φανταστείτε πως κάνετε αιτήσεις σε πολύ συγγενείς θέσεις, όπου μπορείτε να στείλετε την ίδια επιστολή και ξεχνάτε να αλλάξετε το όνομα της εταιρείας. Μεγάλο «φάουλ» εκ μέρους σας που θα σας στερήσει μια συνέντευξη.

Είστε πολύ σεμνοί

Το ξέρουμε πως είναι δύσκολο να υπάρχει μια ισορροπία λέξεων και πράξεων. Πολλοί λένε περισσότερα απ’ όσα έχουν κάνει, σίγουρα όμως το να κρύβετε πράγματα δεν είναι η σωστή τακτική. Αν μπορείτε να τα αποδείξετε, πείτε τα. Αν εσείς τα έχετε κάνει, αξίζετε πραγματικά την ευκαιρία.

Μεγάλη αυτοπεποίθηση

Αυτό έρχεται να προστεθεί σε όσα είπαμε παραπάνω. Μπορεί να έχετε κάνει πολλά, σίγουρα όμως δεν έχετε κάνει τα πάντα στη καριέρα σας. Προσπαθήστε να μη φανείτε αλαζόνες.

Ψέματα

Δε χρειάζονται επεξηγήσεις. Δε μπορείς να πεις ψέματα για την εμπειρία σου ή τις σπουδές σου.

Εξηγήσεις γιατί φύγατε ή σας απέλυσαν

Οι υποψήφιοι πρέπει να επικεντρωθούν στο τώρα. Εάν δε περάσετε στη φάση της συνέντευξης δε χρειάζεται να αναλώνεστε εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποχωρήσατε απ’ την εργασία.

Συστατικές επιστολές

Μπορεί να έχετε σημαντικά άτομα που να σας δώσουν μια συστατική επιστολή. Παρόλ’ αυτά δε χρειάζεται να το κάνετε πριν σας ζητηθεί. Σε αυτό το σημείο δεν είναι σημαντικό για τον υπεύθυνο προσλήψεων.