Τα λάθη που κάνουμε αμέσως μετά την προαγωγή μας

Τα λάθη που κάνουμε αμέσως μετά την προαγωγή μας

Τα καταφέρατε! Ανεβήκατε λίγο ψηλότερα στην εταιρική ιεραρχία. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε ώστε να μην χάσετε όλα όσα κερδίσατε με κόπο.

Ενθουσιασμός. Χαρά. Επιτέλους ανταμείφθηκαν οι κόποι σας, απέδωσαν τα σχέδιά σας, πέτυχαν οι δολοπλοκίες σας. Έχετε τη νέα σας θέση.

Η αμέσως επόμενη σκέψη είναι να αποδείξετε ότι όντως αξίζατε αυτή την προαγωγή. Η ανασφάλεια χτυπάει κόκκινο και βασική σας έννοια γίνεται να εντυπωσιάσετε τα αφεντικά σας.

Αν ο δρόμος που επιλέξετε είναι αυτός της περισσότερης και εξαντλητικότερης δουλειάς, τότε πάτε ολοταχώς για burn-out και βέβαιη αποτυχία. Για να πετύχετε αμέσως μετά την προαγωγή πρέπει να εφαρμόσετε τρεις βασικές στρατηγικές.

  1. Βάλτε όρια. Ορίστε τι δεν μπορείτε πλέον να κάνετε.

Όσο ασχολείστε με τα παλιά σας καθήκοντα, τόσο χρόνο θα κλέβετε από τα νέα. Φροντίστε να στρέψετε την προσοχή σας στη νέα πραγματικότητα και να απαλλαγείτε από βαρετές εργασίες που ίσως δεν είναι πια του επιπέδου σας. Για παράδειγμα, θα ελέγχετε τα reports ή τις προτάσεις αντί να τα γράφετε οι ίδιοι. Δεν θα απαντάτε σε κάθε email, θα έχετε βοηθό. Θα αναθέτετε περισσότερο ώστε να αποφασίζετε περισσότερο. Αυτό έχει και το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δίνει στους υφισταμένους στην ομάδα σας χώρο για τη δική τους ανάπτυξη. Στο μεταξύ εσείς οργανώνεστε και εξοικειώνεστε όλο και καλύτερα με τη νέα σας θέση.

  1. Βασιστείτε στους συνεργάτες σας όλο και περισσότερο

Μπορεί να πήρατε προαγωγή επειδή έχετε ικανότητες, εργάζεστε σκληρά και έχετε προοπτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στη νέα σας θέση θα συνεχίσετε να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Δεν είστε άνθρωπος-ορχήστρα, αλλά θέλετε να γίνετε ο διευθυντής της.

Η αλήθεια είναι πως όσο ανεβαίνει κανείς την ιεραρχία τόσο περισσότερο πρέπει να στηρίζεται σε άλλους. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα σας πρέπει να είναι ικανή και έτοιμη να σας λύσει τα χέρια, να πάρει στους ώμους της μέρος από το δικό σας βάρος ώστε να είστε ελεύθεροι να σκεφτείτε στρατηγικά.

Βοήθεια σημαίνει να βρείτε για τον εαυτό σας έναν μέντορα ή έναν coach που θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις ικανότητές σας και θα σας βοηθήσει να φτάσετε στο επόμενο στάδιο.

  1. Οι προτεραιότητες της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτες

Μην κάνετε το λάθος να αναγορεύσετε τη δουλειά σε Νο1 προτεραιότητα. Κάντε το αντίθετο: περισσότερα καθήκοντα στη δουλειά σημαίνει πως χρειάζεστε αντίστοιχα περισσότερο ύπνο, περισσότερη άσκηση, περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας. Ένας άυπνος, αγύμναστος μάνατζερ που δεν χαλαρώνει ποτέ με την οικογένειά του είναι ένας κακός μάνατζερ. Αν είναι ξεκούραστος, δραστήριος και με ισορροπημένη ζωή τότε θα έχει και την αντοχή και το καθαρό μυαλό να διοικήσει καλύτερα. Και αυτό ισχύει σε κάθε σας προαγωγή, από την πρώτη μέχρι την ανώτερη.