Τα μέτρα – σοκ που ζητάει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Τα μέτρα – σοκ που ζητάει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Σοβαρή διάσταση απόψεων με το Ταμείο για Εργασιακά και Συντάξεις.

«Καθαρές» περικοπές 1,8 δισ. ευρώ ζητούν για τις συντάξεις οι δανειστές και κυρίως το Ταμείο, το οποίο αρνείται την πρόταση της κυβέρνησης να «διασώσει» τουλάχιστον όσες συντάξεις είναι κάτω από τα 700 ευρώ και να πάρει μεταβατική περίοδο σε βάθος πενταετίας με… αντισταθμιστικά μέτρα. Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων παραμένουν επιφυλακτικοί έως αρνητικοί ζητώντας ολόκληρο, εφάπαξ και συντομότερα -από το 2020 και μετά, που θα ήθελε η κυβέρνηση- τον «λογαριασμό».

Οι περικοπές που προδιαγράφονται, ακόμη κι αν γίνει ένας συμβιβασμός με ρήτρα διόρθωσης αν δεν πιαστούν οι στόχοι, θα είναι από 5% έως 20% και θα γίνουν, όπως επιβεβαιώνεται, μέσω του «κουρέματος » της «προσωπικής διαφοράς» η οποία θα έχει αποτυπωθεί στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων έως τα τέλη του 2017 – αρχές του 2018 (μετά τον επανυπολογισμό με βάση το ν. Κατρούγκαλου).

Όπως αναφέρει η Ημερησία, όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και από την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ που, επίσης, είναι στο μικροσκόπιο των δανειστών. Πολλές επιφυλάξεις διατυπώνουν, τέλος, για τη μελλοντική χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε συνάρτηση με το ύψος της εθνικής σύνταξης, θέτοντας θέμα περικοπής κοινωνικών επιδομάτων.

Επίσης οι Θεσμοί (όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε.) κατέστησαν σαφές ότι θα πρέπει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις «ακυρώνοντας», έτσι, την «υποσχετική» της κυβέρνησης για επαναφορά της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικής εφαρμογής των κλαδικών αποφάσεων. Διαφορές παραμένουν και για τις αλλαγές που θα γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων.

Παρά τη συμφωνία για κατάργηση του υπουργικού «βέτο», οι δανειστές ζητούν αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10%. Ειδικά για τα εργασιακά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να «σπάσει» και άλλες αλλαγές (όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων) να γίνουν άμεσα και άλλες (όπου απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία) αργότερα.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς η είδηση για ύφεση το 2016 έγινε όπλο στα χέρια του ΔΝΤ