Τα μυστικά για τα καλύτερα Business Deals

Τα μυστικά για τα καλύτερα Business Deals
Photo: Ingram Publishing

Κάθε σοβαρή επιχειρηματική συνεργασία είναι σαν μόνιμη σχέση. Ακόμα και οι βασικές τους αρχές είναι οι ίδιες. Μάθετε να τις εφαρμόζετε.

Από ένα απλό deal μέχρι μια πλήρη συγχώνευση, το κλειδί της επιτυχίας είναι η σωστή επικοινωνία και ο αμοιβαίος σεβασμός. Αν θέλετε να είστε ισότιμοι με τον νέο σας συνεργάτη ή συνέταιρο και η ιστορία σας να πάει πολύ μακριά κάνοντας και τους δύο σας ευτυχισμένους (και πλούσιους) τότε προσπαθήστε να ακολουθήσετε αυτούς τους βασικούς κανόνες.

Αν, όμως, θέλετε να εξαγοράσετε έναν ανταγωνιστή απλώς για να τον εξαφανίσετε, αυτό το άρθρο δεν είναι για εσάς.

Ο Mark Goulston, συγγραφέας των βιβλίων «The 6 Secrets of a Lasting Relationship: How to Fall in Love Again… and Stay There» και «’Just Listen’ Discover the Secret to Getting Through to Absolutely Anyone», μετατρέπει τα διδάγματα των προσωπικών σχέσεων σε επιχειρηματικές πρακτικές.

Ενσυναίσθηση
Αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται empathy, είναι η ικανότητα να «διαβάζεις» το άλλο άτομο και να καταλαβαίνεις τι περνάει. Στις business είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις τι περιμένει από σένα, τι εγκαταλείπει για είναι μαζί σου και πώς θα αλληλοβοηθηθείτε στις νέες σας αναζητήσεις.

Χημεία
Με απλά λόγια, να «ταιριάζετε». Να μπορείτε να συνυπάρχετε αρμονικά, να συνεννοείστε, να σχεδιάζετε μαζί το κοινό σας μέλλον.

Εμπιστοσύνη
Αν δεν εμπιστεύεσαι τον οργανισμό με τον οποίο θα συνεργαστείς, τότε δεν υπάρχει λόγος καν να ξεκινήσεις. Το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά, πρέπει να λάβει διαβεβαιώσεις πως είστε σε ισότιμη σχέση προτού υπογράψετε. Σε περίπτωση που η συνεργασία προχωρήσει χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της εμπιστοσύνης, οι προσπάθειές σας θα υπονομεύονται συνεχώς από το πνεύμα δυσπιστίας.

Σεβασμός
Θα έλεγε κανείς ότι αυτό ανήκει στα βασικά, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η ευγένεια δεν είναι πια δεδομένα στις μέρες μας. Σημαίνει να κρατάς τις υποσχέσεις σου, να κάνεις αυτό που λες, να φέρεσαι στον άλλον ισότιμα.

Αποδοχή
Καμία συμφωνία δεν πρέπει να προχωρά υπό υποχρεωτικούς, επιβαλλόμενους όρους για το ένα από τα δύο μέρη. Πρέπει να αποδεχόμαστε τον άλλον όπως είναι και να δεχόμαστε πως θα γίνουμε μία οντότητα, διαφορετικά δεν ξεκινάμε καν τη συζήτηση.

Απόλαυση
Οι πιο επιτυχημένες συγχωνεύσεις είναι εκείνες στις οποίες ο ένας εκτιμά και απολαμβάνει μαζί με τον άλλον. Αν ένας CEO ομοειδούς εταιρείας μοιράζεται μαζί σας παρόμοιες αξίες και οι λειτουργίες της είναι συμβατές με τις δικές σας, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με άλλες συμφωνίες όπου τον πρώτο ρόλο παίζει το χρήμα. Ακόμα και εταιρείες σε διαφορετικά πεδία έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας μαζί αν έχουν παρόμοια φιλοσοφία.