Τα μυστικά του «θεού της θάλασσας» Ζακ Μαγιόλ στο ντοκιμαντέρ Dolphin Man

Τα μυστικά του «θεού της θάλασσας» Ζακ Μαγιόλ στο ντοκιμαντέρ Dolphin Man

Πρεμιέρα την Πέμπτη για το ντοκιμαντέρ που επιχειρεί βουτιά στη ζωή του θρυλικού δύτη, με αφηγητή τον πρωταγωνιστή της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο».

Tο όνομα και η εικόνα του έχουν συνδεθεί με το «Απέραντο Γαλάζιο», την ταινία του Λικ Μπεσόν που ο Ζαν-Μαρκ Μπαρ σφράγισε ως πρωταγωνιστής υποδυόμενος τον θρυλικό δύτη Ζακ Μαγιόλ. Ο Γαλλοαμερικανός ηθοποιός βρέθηκε το μεσημέρι στο Γαλλικό Ινστιτούτο με αφορμή το «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου, ένα ντοκιμαντέρ σε παραγωγή της Anemon Productions, αφιερωμένο στην ιστορία και στη φιλοσοφία ζωής του Ζακ Μαγιόλ, που βγαίνει την Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Δαναό και στο οποίο ο Μπαρ συμμετέχει ως αφηγητής.

O ηθοποιός μίλησε για την επιτυχία της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο», για το δώρο ζωής που του έκανε ο «θεός της θάλασσας» Ζακ Μαγιόλ και εξήγησε τους λόγους που τον έκαναν να αποδεχθεί την πρόταση του Έλληνα σκηνοθέτη και να είναι ο αφηγητής του «Dolphin Man».

«Η επιτυχία του ‘Απέραντου Γαλάζιου’ ήταν ένα τεράστιο δώρο για μένα, ωστόσο δεν την πήρα καθόλου στα σοβαρά», παραδέχτηκε ο Ζαν-Μαρκ Μπαρ. «Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία, όμως αυτό που με ενδιέφερε ήταν ο ίδιος ο χαρακτήρας που ενσάρκωνα, αλλά και το επάγγελμα του ηθοποιού που είχα μπροστά μου να εξερευνήσω. Την εποχή εκείνη, παρόλο που βίωνα τη μέθη της επιτυχίας, είχα την πνευματική διαύγεια να διακρίνω πως η ταινία έκρυψε πολλές πλευρές και παραμέρισε την αληθινή προσωπικότητα του Ζακ Μαγιόλ. Ο Μπεσόν πήρε τον χαρακτήρα του Μαγιόλ και με την κινηματογραφική μεγαλοφυΐα του τον μετέτρεψε σε μύθο. Από τότε μου έμεινε ένα παράπονο, ένα κενό μέσα στην ψυχή μου γι’ αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο που είχε κάνει τόσα πολλά. Ήταν ο θεός τη θάλασσας, ένας πραγματικός ήρωας, ένας νομάς που αποφάσισε να ζήσει μέχρι το τέλος το πάθος του και βεβαίως πλήρωσε το τίμημα γι’ αυτό. Όταν είδα για πρώτη φορά το ‘Dolphin Man’ αυτό το κενό μέσα μου γέμισε. Είναι μία ταινία που δικαιώνει με έναν τρόπο τον Μαγιόλ. Και γι’ αυτόν τον λόγο όταν ο Λευτέρης Χαρίτος μου πρότεινε να είμαι αφηγητής στο ντοκιμαντέρ, του είπα αμέσως το “ναι”».

Σε ερώτηση σχετικά με το τι νομίζει ότι θα ένιωθε ο ίδιος ο Μαγιόλ, αν έβλεπε αυτό το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, ο Ζαν- Μαρκ Μπαρ απάντησε: «Πιστεύω ότι το ίδιο κενό που ένιωσα εγώ, το ένιωσε και ο ίδιος, ειδικά όταν το “Απέραντο Γαλάζιο” ακολούθησε μία διεθνή πορεία. Η ταινία μ’ έναν τρόπο είχε “κλέψει” την ταυτότητα του. Το περίεργο είναι ότι είχε εντυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου πως εγώ ήμουν ο Ζακ Μαγιόλ, αφού ενσάρκωνα αυτόν τον ρόλο στην ταινία. Μάλιστα, λίγες μέρες μετά τον θάνατό του έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον γνωστό σκηνοθέτη Ραούλ Ρουίζ από το Σαντιάγκο και όταν το σήκωσα, μου είπε: “Α, μα εσύ δεν έχεις πεθάνει!”. “Φυσικά και όχι” του απάντησα και όταν τον ρώτησα γιατί το πίστευε αυτό, μου είπε: “Έχω μπροστά μου το εξώφυλλο μιας μεγάλης εφημερίδας με την φωτογραφία σου και από κάτω γράφει ‘ο Ζακ Μαγιόλ πέθανε'”. Επομένως, πιστεύω ότι αν ο Ζακ Μαγιόλ έβλεπε το “Dolphin Man” θα ήταν πάρα πολύ περήφανος και ταυτόχρονα ίσως θα σκεφτόταν ότι μέσα στην ταινία δεν υπάρχουν αρκετές δικές του φωτογραφίες!».

Το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου μας ταξιδεύει στον κόσμο του θρυλικού δύτη, μεταφέροντας το επείγον μήνυμά του για την προστασία της θάλασσας και τη βιωματική εμπειρία της επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση. Από την Κάρπαθο ως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία, συγγενείς, φίλοι και «κληρονόμοι» του Μαγιόλ, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης Ουίλιαμ Τρούμπριτζ και Ουμπέρτο Πελιτσάρι, μοιράζονται το όραμα αυτού του πολυδιάστατου χαρακτήρα και της επίδρασης που είχε, όχι μόνο για τον κόσμο των καταδύσεων, αλλά και της οικολογίας και της φιλοσοφίας.

Το «Dolphin Man» συνδυάζει σπάνια αρχειακά φιλμ με σύγχρονες υποβρύχιες λήψεις, για να ανακαλύψει πώς ο «άνθρωπος δελφίνι» έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, συνδέοντας την ελεύθερη κατάδυση με ένα εσωτερικό ταξίδι που μας φέρνει σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας.

«Αυτό που ενώνει τους θεατές και τους δημιουργούς της ταινίας είναι το πνευματικό βάθος που συνδέει αυτόν τον άνθρωπο με το βυθό της θάλασσας. Το μεγάλο δώρο που μου έκανε ο Ζακ Μαγιόλ εμένα προσωπικά, ήταν ότι με μύησε στις καταδύσεις, μου γνώρισε αυτόν τον κόσμο και μ’ έκανε να συνειδητοποιήσω την ασημαντότητα μου, κάτι το οποίο μου έδωσε μία υπέροχη ζωή εκ των υστέρων» επισήμανε ο Ζαν -Μαρκ Μπαρ.

Ο ηθοποιός θα παραστεί στην αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας στον Δαναό (1/2), η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ την επόμενη μέρα (2/2) θα απαντήσει στις ερωτήσεις των θεατών μετά το τέλος της προβολής.

Παράλληλα, στον ημιόροφο του Δαναού, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και της ελεύθερης κατάδυσης, βλέποντας με VR headsets την 11-λεπτη ταινία «Dolphin Man VR», γυρισμένη σε video 360°.

Η ταινία και το μικρού μήκους VR έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου του Τόκιο, της Θεσσαλονίκης και της Αδελαΐδας. Η κινηματογραφική της διανομή στην Ελλάδα περιλαμβάνει προβολές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο και το Ηράκλειο από το CineDoc.