Τα «παντζάρια» που σχεδίασαν το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας

Τα «παντζάρια» που σχεδίασαν το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας

Ο Αλέξανδρος Νίκου, designer και ιδρυτικό μέλος της Beetroot, μιλά για τα άμεσα σχέδια της εταιρείας και το λογότυπο που κάνει τον γύρο της Ευρώπης.

Θα μπορούσε ποτέ ένα παντζάρι να φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο του design και να κερδίσει τον σεβασμό ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Κι όμως, η ομάδα της Beetroot από τη Θεσσαλονίκη επελέγη ανάμεσα σε έναν αριθμό εταιρειών και ανέλαβε τον σχεδιασμο του λογοτύπου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας παράλληλα το ποσό των €10.000 για το συγκεκριμένο project.

Το λογότυπο με ένα ιστιοφόρο με ανοιχτό πανί που δημιούργησε η εταιρεία κέρδισε τις εντυπώσεις. «Το υπουργείο Εξωτερικών ήταν εκείνο που μας προσέγγισε. Θέλαμε να ετοιμάσουμε ένα λογότυπο λιτό και σοβαρό που να περνά το μήνυμα της ελληνικής προεδρίας σε εικόνα. Το καραβάκι είναι φτιαγμένο από γεωμετρικά σχήματα, η σύνδεση των οποίων παραπέμπει και στα αρχικά της Ε.Ε.», αναφέρει στο FortuneGeece.com o Αλέξανδρος Νίκου, designer και ιδρυτικό μέλος της Beetroot.

Τρεις φίλοι και συμμαθητές -ο Αλέξανδρος, ο Γιάννης και ο Βαγγέλης- έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους πάνω στο design, αποφασίζουν το 2000 να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν την εταιρεία Beetroot στη Θεσσαλονίκη. Η επωνυμία της εταιρείας που στα αγγλικά σημαίνει παντζάρι, είναι εμπνευσμένη,  όπως μας λέει o Αλέξανδρος, από το βιβλίο του Tom Robbins «Το Άρωμα του Ονείρου», στην εισαγωγή του οποίου γράφεται μια ωδή προς το παντζάρι, όπου εξαίρονται τα μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν ανώτερο από τα υπόλοιπα λαχανικά!

Διαβάστε ακόμη: Η αγροτική επανάσταση ξεκινά από τα βόρεια προάστια!

Η εταιρεία ασχολείται με illustration, photography, interactive design, motion graphics και άλλες υπηρεσίες σχετικές με το design. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πελατών, από μικρές εταιρείες που θέλουν να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, μέχρι πολιτιστικούς οργανισμούς. Υπάρχει παράλληλα στενή συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Είναι νέοι, εργάζονται πυρετωδώς και η δουλειά τους εξελίσσεται από το καλό στο καλύτερο. Αυτή τη στιγμή το όραμα της Beetroot ενστερνίζονται 18 άτομα, τα οποία αποτελούν και την ψυχή της εταιρείας.  Αν και η κρίση έχει πλήξει τον συγκεκριμένο κλάδο, εντούτοις οι άνθρωποι της Beetroot δουλεύουν αρκετά project ταυτόχρονα. «Τα πράγματα είναι δύσκολα στην αγορά. Όλοι δεχτήκαμε ένα πλήγμα και υπήρξαν πολλές εταιρείες στις οποίες άφησαν χρέη. Θεωρώ όμως ότι η κρίση προσφέρει ένα πεδίο δημιουργικότητας. Υπάρχουν ευκαιρίες».

Διαβάστε ακόμη: 38 λογότυπα που πήρε μαζί του το 2013

Από τον Σεπτέμβριο του 2000, όταν και έκανε την εμφάνισή της, η Beetroot έχει ήδη αρκετά βραβεία στο ενεργητικό της από διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως το Red Dot Agency of the Year το 2011, ενώ έχει επιμεληθεί για λογαριασμό του ΕΟΤ καμπάνια που απευθύνεται στο ελληνικό κοινό και στην οποία επιχειρείται με σαρκασμό και χιούμορ η αφύπνιση και η ενεργοποίηση της τουριστικής του συνείδησης. «Δεν ξέρω να σας πω ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μας. Αυτό για το οποίο όμως ξεχωρίζουμε, είναι για την ομάδα που έχουμε δημιουργήσει. Αποτελείται από διαφορετικές προσωπικότητες και διαφορετικά ταλέντα. Έχουμε καταφέρει να απολαμβάνουμε τη ζωή παράλληλα με τη δουλειά που κάνουμε».

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η παρουσίαση στο εξωτερικό της έκθεσης «Τα ελληνικά τέρατα». Όπως μας λέει ο Αλέξανδρος, τον Μάρτιο θα γίνει παρουσίαση στη Νέα Υόρκη και τον Σεπτέμβριο στο Σικάγο.

Διαβάστε ακόμη: Barcode Hellas: Δίνει ταυτότητα στα ελληνικά προϊόντα