Τα πέντε «αγκάθια» της τέταρτης αξιολόγησης

Τα πέντε «αγκάθια» της τέταρτης αξιολόγησης

Όλες οι εκκρεμότητες και τα μέτρα που θα επιτρέψουν στην Αθήνα να σταθεί στα πόδια της αφότου λήξει η χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων.

Για την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών ετοιμάζεται πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία ήρθαν για να «στρώσουν» το χαλί για τους επικεφαλής οι οποίοι φθάνουν στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.

Οι θεσμοί ζητούν να έρθουν νωρίτερα οι όποιες αποφάσεις για τα θέματα των 88 προαπαιτούμενων, όπως οι περικοπές στο αφορολόγητο και τις συντάξεις αλλά και τα αντίμετρα.

Το μεγάλο μέτωπο συνεχίζει να παραμένει και αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας προκάλεσαν τον έντονο διάλογο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριου Ντράγκι αλλά και καθυστέρησαν και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ κατά ένα μήνα περίπου.

Η αναβολή αυτή δείχνει τις δυσκολίες στην διαπραγμάτευση. Ένα, λοιπόν, από τα μηνύματα που έστειλε το Eurogroup είναι ότι οι θεσμοί θέλουν να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα και μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

Οι δανειστές στρέφουν την προσοχή τους στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου καθώς θα τεθούν επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες και τα μέτρα που θα επιτρέψουν στην Αθήνα να σταθεί στα πόδια της αφότου λήξει η χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στο επίκεντρο της τέταρτης αξιολόγησης θα βρεθούν η μείωση του αφορολογήτου ορίου, οι περικοπές στις συντάξεις, οι αποκρατικοποιήσεις και τα «κόκκινα δάνεια».

Αφορολόγητο όριο: Οι θεσμοί ζητούν να επισπευστεί η μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020. Το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου από τις αρχές του 2019, κάτι που θα αποφασιστεί τον Μάιο όταν όλες οι πλευρές εκτιμήσουν κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Εάν το ΔΝΤ εμμείνει στην πρόβλεψή του ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ, τότε αυτόματα θα τεθεί θέμα εφαρμογής της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα.

Πριν λίγες ημέρες η Citigroup ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ούτε και φέτος αλλά ούτε και το 2019 να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%. Συγκεκριμένα εκτιμά πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρεθεί στο 3,1%, γεγονός που δείχνει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της η μείωση του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 θα έλθει έναν χρόνο νωρίτερα και μαζί με την μείωση των συντάξεων, όπως έχουν επισημάνει και οι δανειστές ότι θα συμβεί σε περίπτωση «αστοχίας».

Συντάξεις: Στις άμεσες προτεραιότητες είναι και ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Αποκρατικοποιήσεις: Σκληρές αναμένονται οι διαπραγματεύσεις και για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Μπορεί η επένδυση για το Ελληνικό να πήρε το «πράσινο φως» από το ΣτΕ, πλην όμως ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει από τα μειοψηφικά πακέτα των εταιρειών ύδρευσης μέχρι τα πακέτα μετοχών στα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ και το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Κόκκινα δάνεια»: Ως κυριότερο πρόβλημα για τις τράπεζες, η Moody’ s βλέπει το μεγάλο υπόλοιπο των «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες δρομολογούν προς πώληση εντός του τρέχοντος έτους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ.