Τα πέντε ερωτήματα της ΝΔ για τα κονδύλια για το προσφυγικό

Τα πέντε ερωτήματα της ΝΔ για τα κονδύλια για το προσφυγικό

Το προσφυγικό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δηλώνει αποφασισμένη να εντείνει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση.

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου θα συζητηθούν κυρίως θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει και το στίγμα της στρατηγικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα με δεδομένη την άτυπη προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά τη ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί τόσο στις εξελίξεις στην οικονομία, περιγράφοντας πως η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε οικονομικό τέλμα, όσο και σε μείζονα ζητήματα όπως το προσφυγικό, αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

Το προσφυγικό βρίσκεται πάντως στην κορυφή της ατζέντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να εντείνει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση ζητώντας απαντήσεις και πλήρη στοιχεία για το σύνολο των ποσών που έχουν δαπανηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την εικόνα της χώρας, ενώ τριάντα βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν χθες επίκαιρη επερώτηση προς 7 υπουργούς, καλώντας τους να απαντήσουν σε σειρά ζητημάτων, όπως:

  1. Είναι σε γνώση της κυβέρνησης η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για το φαγητό των προσφύγων; Και, εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος και ποιο είναι το ακριβές πεδίο της έρευνας;
  2. Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι ΜΚΟ από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
  3. Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευθεί;
  4. Με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια;
  5. Πόσες και ποιες συμβάσεις και κατόπιν ποιας διαγωνιστικής διαδικασίας έχει συνάψει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού;

Οι βουλευτές της ΝΔ επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι «η επιβεβαίωση από την Κομισιόν της αποκάλυψης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. που προορίζονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα εκθέτει για ακόμη μια φορά τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα». Κατήγγειλαν παράλληλα ότι «η τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η πλήρης απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, οι ελλιπείς τους υποδομές, αλλά και ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προκαλούν ευθέως το αίσθημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών».

Αναφορικά με το Σκοπιανό στην αξιωματική αντιπολίτευση διακρίνουν, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ότι «δικαιώνονται απόλυτα οι εκτιμήσεις και οι ανησυχίες που έχει εκφράσει με κάθε τρόπο η Ν.Δ.» και επαναλαμβάνουν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. παρέδωσε στα Σκόπια όσα ζητούσαν από το 2008 αλλά απέρριπταν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις». Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία, γεγονός που ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους συνομιλητές του, ενώ το ξεκαθάρισε προσφάτως και η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη μέσα στη Βουλή των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί και στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της εισαγγελικής έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι τονίζοντας εκ νέου τη θέση της Ν.Δ. ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Αναμένεται εξάλλου να ζητήσει από όλα τα στελέχη του κόμματος εγρήγορση, αλλά και εντατικοποίηση της δράσης με στόχο να επικοινωνηθεί σε ολόκληρη τη χώρα το συγκροτημένο σχέδιο που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ και αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική λύση που μπορεί να βάλει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, την οποία αδυνατεί να εξασφαλίσει η σημερινή κυβέρνηση.

Η αδιέξοδη πολιτική της αντικατοπτρίζεται άλλωστε και στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που, όπως τόνισε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας διευρυμένης εσωτερικής στάσης πληρωμών και τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους». «Οι επιστροφές φόρων προς τους πολίτες και η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υπολείπονται σημαντικά των στόχων, ενώ τα χρέη των πολιτών, κυρίως για μικρά ποσά, διογκώνονται. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν διογκωθεί κατά 59% από το τέλος του 2014», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.