Τα πιο ασφαλή τηλέφωνα του πλανήτη

Τα πιο ασφαλή τηλέφωνα του πλανήτη

Δύο νέα τηλέφωνα υπόσχονται να αναβαθµίσουν την ασφάλεια για τους ιδιοκτήτες τους.

Του Michal Lev-Ram

Μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί τηλεφωνική συσκευή που να είναι εντελώς αδύνατη η παρακολούθησή της, όµως δύο νέα κινητά τηλέφωνα υπόσχονται να αγγίξουν αυτό τον στόχο.

Η Boeing αναπτύσσει ένα smartphone, το επονοµαζόµενο Black, που θα κάνει τους οµοίους του Τζέιµς Μποντ να ζηλέψουν. Αν προσπαθήσετε να το αποσυναρµολογήσετε, αυτοκαταστρέφεται. Επίσης, έχει ενσωµατωµένο µηχανισµό κρυπτογράφησης, που προστατεύει τα αποθηκευµένα δεδοµένα µετατρέποντάς τα σε κώδικα.

Μέχρι τώρα η Boeing δεν έχει αποκαλύψει πόσο θα κοστίζει η συσκευή και πότε και πού θα είναι διαθέσιµη, αλλά είναι σίγουρο ότι το τηλέφωνο αυτό δεν θα το βρίσκετε στο µαγαζάκι της γειτονιάς σας – προορίζεται για πελάτες που εξειδικεύονται στο πεδίο της ασφάλειας και της άµυνας.

Ένα άλλο διαφορετικό τηλέφωνο που ονοµάζεται Blackphone στοχεύει να κερδίσει τους καθηµερινούς καταναλωτές, ή τουλάχιστον αυτούς που είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν 629 δολάρια για να αγοράσουν µια συσκευή που θα τους επιτρέπει να κάνουν κρυπτογραφηµένες κλήσεις, να στείλουν κρυπτογραφηµένα µηνύµατα και να µεταφέρουν κρυπτογραφηµένα αρχεία.

Το Blackphone διατηρεί τις διαδικτυακές αναζητήσεις µέσω κινητού τηλεφώνου ανώνυµες και επιτρέπει στους χρήστες του να καθιστούν αδύνατη την παρακολούθηση της τοποθεσίας τους, των επαφών τους και άλλων δεδοµένων από εφαρµογές καθηµερινής χρήσης όπως το Facebook.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, η πρωτοεµφανιζόµενη SGP Technologies, δηλώνει ότι το τηλέφωνο θα είναι διαθέσιµο προς πώληση τον Ιούνιο. Και τα δύο τηλέφωνα «τρέχουν» µε µια τροποποιηµένη (και υποτίθεται πιο ασφαλή) εκδοχή του λειτουργικού συστήµατος Android – τι ειρωνεία… εφόσον το επιχειρηµατικό µοντέλο του κατασκευαστή του, της Google δηλαδή, στηρίζεται στην ικανότητα συλλογής και διαµοιρασµού των δεδοµένων των πελατών.

Το Android είναι η πιο δηµοφιλής πλατφόρµα λογισµικού κινητών τηλεφώνων παγκοσµίως, τροφοδοτώντας εκατοντάδες εκατοµµύρια συσκευών σε πάνω από 190 χώρες. Το εν δυνάµει κοινό ενός υπερασφαλούς λειτουργικού συστήµατος είναι τεράστιο.

Φυσικά, τα νέα κινητά τηλέφωνα έχουν και τα όριά τους. «Ακόµα και µε µια πιο «σκληρή» συσκευή, θα είστε αναγκασµένος να «τρέχετε» τις ίδιες εφαρµογές που «τρέχουν» και όλοι οι υπόλοιποι χρήστες Android. Και καθώς ο αριθµός των εφαρµογών δεν µειώνεται, ούτε και ο όγκος του κακόβουλου λογισµικού πρόκειται να µειωθεί» λέει ο Ντιονίζιο Ζουµέρλε, αναλυτής της εταιρείας Gartn.

Εντέλει, ποιος είναι ο απόλυτα σίγουρος τρόπος που σας εγγυάται ότι θα έχετε µια εντελώς ιδιωτική και ασφαλή εµπειρία κινητής τηλεφωνίας; Να… κλείσετε το κινητό σας!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Ιουλίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Διαβάστε ακόμη:

Με κυβερνο-επιθέσεις απειλούνται οι επιχειρήσεις

Νέες τρομακτικές και άγνωστες κυβερνο-απειλές

Μπορεί μια μουντζούρα να αντικαταστήσει το PIN σας;