Τα ψιλά γράμματα στη συμφωνία με τους θεσμούς δίνουν τον έλεγχο στο ΔΝΤ

Τα ψιλά γράμματα στη συμφωνία με τους θεσμούς δίνουν τον έλεγχο στο ΔΝΤ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) προσέρχεται για συνάντηση με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Πώς αλλάζουν τις λεπτομέρειες της τρίτης αξιολόγησης οι ρήτρες της τελευταίας στιγμής.

 

Βασικός ρυθμιστής του προγράμματος καθίσταται το ΔΝΤ, όπως αποκαλύπτεται από τις ρήτρες της τελευταίας στιγμής, που ενσωματώνονται στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Ουσιαστικά, το Ταμείο θα είναι εκείνο που θα αποφασίσει για την επίσπευση ή όχι της περικοπής στο αφορολόγητο από το 2019 αντί του 2020, όπως είναι ο αρχικός προγραμματισμός.

Η επικαιροποίηση του Μνημονίου θα προβλέπει ότι τον Μάιο του 2018, το ΔΝΤ θα κρίνει εάν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και κατά πόσο είναι εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα να φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το πρόγραμμα. Εάν διαπιστώσει ότι οι στόχοι δεν υλοποιούνται θα ζητήσει και θα επιβάλλει την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου ένα χρόνο νωρίτερα και, μάλιστα, μαζί με τη μείωση των συντάξεων, που είναι προγραμματισμένη για την 1/1/2019.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ταμείο θα ζητήσει την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ρήτρας, καθώς έχει από την πρώτη στιγμή επισημάνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα υπερβεί το 2,2% του ΑΕΠ, δηλαδή βλέπει ένα δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δισ. ευρώ, το οποίο και θα ζητήσει να καλυφθεί μέσω της επίσπευσης των μέτρων του 2019 και του 2020.

Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχουν ήδη αποδεχθεί τη συγκεκριμένη ρήτρα, υποστηρίζοντας πως δεν  θα ενεργοποιηθεί ποτέ, αφού οι στόχοι θα επιτευχθούν και το ΔΝΤ «θα πέσει έξω», παρά τα όχι και τόσο ευνοϊκά μηνύματα που έρχονται από την πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού.

Όπως προκύπτει από την έως τώρα ανταλλαγή κειμένων, ο Μάιος του 2018, καθίσταται η “D day” για την πορεία του προγράμματος, αλλά και της χώρας, αφού τότε αναμένεται η ετυμηγορία του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά, αλλά και η έναρξη της τελικής αξιολόγησης. Θα είναι ο μήνας στον οποίο όλοι οι παίκτες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Το ΔΝΤ για τα μέτρα του 2019, οι Ευρωπαίοι για το χρέος, αλλά και η κυβέρνηση, η οποία, εάν κρίνει ότι πιέζεται, μπορεί να επισπεύσει πολιτικές αποφάσεις και εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμη: «Συμμαχία» Ρέγκλινγκ – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος