Τα ψώνια αλλάζουν και στην Ελλάδα

Τα ψώνια αλλάζουν και στην Ελλάδα

Οι Έλληνες καταναλωτές εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με το e-shopping.

Σημαντική ανάπτυξη των αγορών μέσω Διαδικτύου και μάλιστα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών καταγράφεται στη χώρα μας σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που διεξήγαγε ο ΣΕΛΠΕ και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη του GRECA (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου).

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη με online ερωτηματολόγιο την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2018 με την συμμετοχή 1.512 καταναλωτών και αφορούσε αγορές από καταναλωτές για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, τη φετινή χρονιά καταγράφηκε αύξηση 20% του μέσου αριθμού των online αγορών στο εννεάμηνο από 12,26 (2017) σε 14,86 (2018).

Αντίστοιχη, δηλαδή περίπου 20%, ήταν και η αύξηση στην συνολική μέση αξία των online αγορών για το ίδιο διάστημα.

Όσο για τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες στρέφονται στις διαδικτυακές αγορές είναι κατά κύριο λόγο η τιμή, αφού διαδικτυακά εντοπίζονται αρκετά χαμηλές τιμές/προσφορές. Συγκεκριμένα το 75% αναφέρει ότι στο διαδίκτυο βρίσκουν καλύτερες τιμές, το 52% επιθυμεί την σύγκριση τιμών ενώ το 41% ότι βρίσκουν εύκολα νέες προσφορές.

Δεύτερος λόγος που ωθεί τους καταναλωτές στις Online αγορές είναι και η μεγάλη γκάμα προϊόντων που εντοπίζεται διαδικτυακά. Το 47% αναφέρει ότι βρίσκει προϊόντα που δεν υπάρχουν σε φυσικά καταστήματα, το 38% τονίζει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων ενώ το 37% ότι βρίσκει εύκολα προϊόντα από το εξωτερικό.

Στην τελευταία θέση βρίσκουμε λόγους που αφορούν το χρόνο που έχει διαθέσιμο ο καταναλωτής για αγορά, αφού το 33% αναφέρει την μη διαθεσιμότητα ελεύθερου χρόνου και το 24% τον καλύτερο προγραμματισμό των αγορών.

Κάποια χαρακτηριστικά γεγονότα για το 2018

Μάθαμε τι σημαίνει Black Friday
Μεγαλύτερη ενημέρωση και καλύτερη προετοιμασία είναι τα δύο χαρακτηριστικά που διαπίστωσε η έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ Marlab του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την Black Friday της 23ης Νοεμβρίου. Η πιο βασική πηγή πληροφόρησης ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (57,6%), ενώ πολύ πίσω βρέθηκε η τηλεόραση (26,8%).

Tα iPhone πουλάνε καλά στην Ελλάδα
Με αύξηση 50% σε σύγκριση με το 2017 «τρέχουν» φέτος οι πωλήσεις των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εταιρεία iSquare, η αξία των πωλήσεων σε προϊόντα της Apple θα φθάσει φέτος, τα 100 εκατ. ευρώ και αφορά όλη την γκάμα των προϊόντων της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας. Τα δύο τελευταία χρόνια οι πωλήσεις προϊόντων του τεχνολογικού κολοσσού αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, με τον συνολικό τζίρο να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν στο μηδέν για την εταιρεία.

Ψωνίζουμε ψηφιακά και ελληνικά
Ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα δίνουν φέτος οι καταναλωτές. Σύμφωνα με έρευνα ηλεκτρονικού εμπορίου B-C που διεξήγαγαν ο ΣΕΛΠΕ και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN), το 85% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κάνει πάνω από το 80% των online αγορών του από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα. Το 2016 μόνο το 60% των καταναλωτών είχε ανάλογη συμπεριφορά.

Οι τάσεις του e-retail

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη διάδραση με τα προϊόντα. Σύντομα, τεχνολογίες πάνω στο AI θα είναι μονόδρομος για brands και καταστήματα.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΦΩΝΗΣ
Οι καταναλωτές «μιλούν» στις συσκευές τους. Αυτό φέρνει στα ηλεκτρονικά καταστήματα, προγράμματα ομιλίας που μαθαίνουν να απαντούν σε σύνθετες ερωτήσεις.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η ψηφιακή ζωή γεμίζει με προσωπικά δεδομένα το Διαδίκτυο. Το κατάστημα του μέλλοντος θα προσφέρει την πιο εξατομικευμένη εμπειρία από ποτέ.

ΝΕΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Ο καταναλωτής έχει διαφορετικά ερεθίσματα και επιθυμεί καλύτερες εμπειρίες για τον εαυτό του. Η πιο άμεση οδός για να το πετύχει είναι η τεχνολογία.