Τα ρομπότ έρχονται. Πόσο ασφαλής είναι η δουλειά σας;

Τα ρομπότ έρχονται. Πόσο ασφαλής είναι η δουλειά σας;

Η εξέλιξη στους τομείς της ρομποτικής, της μηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης καθιστά τον διαχωρισμό των θέσεων εργασίας για ανθρώπους και … ρομπότ δυσκολότερο.

Εργασίες που μέχρι σήμερα ανατίθεντο σε ανθρώπους αυτοματοποιούνται και αυτό αποτελεί μία τάση που κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών της Oxford, οι οποίοι προβλέπουν πως μέχρι το 2033 το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να «καλυφθούν» από μηχανές.

Είναι ασφαλής, λοιπόν, η δουλειά σας;

Εάν εργάζεστε στο δημιουργικό πεδίο, τότε η απάντηση είναι μάλλον ναι. Σύμφωνα με την έκθεση της Oxford, κατά την αξιολόγηση 702 επαγγελμάτων στις ΗΠΑ που βαθμολογήθηκαν για τη δημιουργικότητά τους, τα δημιουργικά επαγγέλματα είναι αυτά που απειλούνται λιγότερο από την … επέλαση των ρομπότ.

Σε αντίθεση με την επικρατούσα οικονομική πραγματικότητα, τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα-ηθοποιοί, ζωγράφοι, χορευτές και μουσικοί – θα είναι μεταξύ των πλέον περιζήτητων, καθώς δύσκολα θα μπορέσουν οι επαγγελματίες αυτοί να αντικατασταθούν από ρομπότ. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και επαγγελματίες όπως γραφίστες, αρχιτέκτονες, διευθυντές marketing, στελέχη διαφήμισης, πολιτικοί μηχανικοί και προγραμματιστές παιχνιδιών ηλεκτρονικών υπολογιστών, των οποίων οι εργασίες χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά δημιουργικές».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως σε ό,τι αφορά στο χρηματικό κέρδος, η μελέτη διαπιστώνει μία αντίστροφη σχέση μεταξύ της πιθανότητας ένα επάγγελμα να είναι εξαιρετικά δημιουργικό και του εισοδήματος που αποφέρει.

Τα επαγγέλματα που θα συνεχίζουν να απασχολούν ανθρώπους είναι τα εξής:

1. Μεταφραστές και διερμηνείς

2. Καλλιτέχνες

3. Αρχιτέκτονες

4. Τηλεοπτικοί και κινηματογραφικοί παραγωγοί

5. Αναπαραγωγή και ανάπτυξη φυσικών επιστημών

6. Ωρολογοποιοί

7. Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σε ό,τι αφορά στα επαγγέλματα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εμφάνισης των ρομπότ, αυτό που απειλείται περισσότερο είναι το επάγγελμα του bartender. Πολλές είναι, μάλιστα, οι εταιρείες που επενδύουν ήδη σε ρομπότ και μηχανές για κοκτέιλ. Μερικά από τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν επίσης με εξαφάνιση είναι:

1. Υπηρεσίες ταχυδρομείου

2. Δημοσιογραφικές υπηρεσίες

3. Αξιολόγηση κινδύνων και ζημιών

4. Υπηρεσίες τροφοδοσίας

5. Πώληση μηχανοκίνητων οχημάτων