Τα συγχαρητήρια Μέρκελ σε Τσίπρα και Ζάεφ για τη μετονομασία: «Είχα χάσει κάθε ελπίδα»

Τα συγχαρητήρια Μέρκελ σε Τσίπρα και Ζάεφ για τη μετονομασία: «Είχα χάσει κάθε ελπίδα»
epa07374406 German Chancellor Angela Merkel looks on as she is waiting to greet the Secretary General of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) prior to their bilateral talks during the 55th Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 16 February 2019. From 15 to 17 February, politicians, various experts and guests from all over the world will discuss global security issues in their annual meeting. EPA/RONALD WITTEK

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέδωσε τα εύσημα στους δύο πρωθυπουργούς για την επιτυχή έκβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Συγχαρητήρια στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας» Ζόραν Ζάεφ έδωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος στη διάρκεια της ομιλίας της στη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

Η κ. Μέρκελ δεν δίστασε να πει ότι ουσιαστικά είχε εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και για αυτό ουσιαστικά θεωρεί ως επιτυχία ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους δύο πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Ζάεφ από την Βόρεια Μακεδονία και τον πρωθυπουργό Τσίπρα από την Ελλάδα για το θάρρος που επέδειξαν. Απόψε θα τιμηθούν με το βραβείο Κλάιστ και πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλες εκείνες τις διαμάχες στις οποίες δεν έχουμε ακόμη βρει λύση. Αν επιδείξεις το απαραίτητο θάρρος, μπορείς να βρεις λύσεις. Είχα στο μεταξύ παραιτηθεί από την προσπάθεια να βρω διαφορετικούς συνδυασμούς για το όνομα, διότι νόμιζα ότι δεν είχε νόημα και τώρα τελικά βρέθηκε λύση, για αυτό δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια», είπε η κ. Μέρκελ.

Αναφερόμενη στον ρόλο του ΝΑΤΟ είπε: «Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, χρειαζόμαστε ακόμη το ΝΑΤΟ; Ναι, χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ ως άγκυρα σταθερότητας σε ταραγμένους καιρούς. Το χρειαζόμαστε ως κοινότητα αξιών. Διότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε όχι μόνο ως στρατιωτική συμμαχία, αλλά ως κοινότητα αξιών, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου είναι η κατευθυντήρια γραμμή για την κοινή δράση. Και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ είναι ακόμη πολύ ελκυστική συμμαχία ήταν ξεκάθαρο τους τελευταίους μήνες, όταν προσπαθούσαμε να λύσουμε το ζήτημα του εάν η Βόρεια Μακεδονία – όπως μπορούμε τώρα όλοι να την αποκαλούμε – θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι «είναι θετικό το ότι η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα αυτό», αλλά και στον ρόλο του ΝΑΤΟ.

«Η Υπερατλαντική Συμμαχία συνήθιζε να εστιάζει στην Αμυνα. Συζητήσαμε με τη Γαλλία και τη διευθέτηση πολιτικών ζητημάτων, καθώς οι διαμάχες δεν μπορούν να επιλύονται μόνο με στρατιωτικά μέσα», είπε η Άγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε ακόμη: Οι ελληνικές θέσεις στην 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια