Τα σημεία – «κλειδιά» για να κλείσει η αξιολόγηση

Τα σημεία – «κλειδιά» για να κλείσει η αξιολόγηση

Οι θεσμοί επιστρέφουν την Τρίτη. Τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση, η στάση Τσακαλώτου και το δύσκολο χρονοδιάγραμμα.

Την Τρίτη θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές ώστε να συμφωνηθούν τα νέα μέτρα που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 20 Μαρτίου, κάτι το οποίο μόνο εύκολο δεν είναι. Συγκεκριμένα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου θα έχει κλείσει η 2η αξιολόγηση που θα αποτελέσει όπως είπε το καθοριστικό βήμα για τον τερματισμό της λιτότητας.

Ειδικότερα, επισήμανε, ότι στο Eurogroup έγινε δεκτή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην υπάρξει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα». «Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό» είπε και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά οι δανειστές και το ΔΝΤ δέχτηκαν να μην παίρνουν μόνο αλλά να πάρουν και να δώσουν. «Συμφωνήσαμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο» είπε και υπογράμμισε ότι για κάθε ευρώ πιθανής επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι πιστωτές θα υπάρχει και ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα ψηφιστούν μαζί στη Βουλή και κανένα από αυτά δεν θα είναι υπό αίρεση.

Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι οι όποιες ρυθμίσεις υπάρχουν θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα. Δεδομένου ότι το πλαίσιο των μέτρων προσδιορίστηκε στο Eurogroup με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και τη μείωση των συντάξεων από το 2019, μέσω της σταδιακής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, οι συζητήσεις θα εστιαστούν στο ύψος των πρόσθετων μέτρων και στα αντίμετρα της κυβέρνησης για να στηριχτούν άνεργοι και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Στο τραπέζι βρίσκονται η ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών της μισθωτής εργασίας, μαζί με το πακέτο των 3 δισ. ευρώ που θα προκύψει από δανεισμό, ώστε να δημιουργηθούν 100.000 εργασίας, όπως επίσης το αφορολόγητο και οι συντάξεις.

Η συμβιβαστική λύση για το ελληνικό χρέος

Η πρόταση Τσακαλώτου για τις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός θα μεταφέρει τις προτάσεις της ομάδας στους θεσμούς και αν αυτές απορρίπτονται θα συνέρχεται εκ νέου η διαπραγματευτική ομάδα, μοντέλο που πάντως δε δίνει ευελιξία, αφού για οποιαδήποτε υποχώρηση θα πρέπει να αποφασίζει πρώτα η ομάδα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο ΥΠΟΙΚ θα συναντάται με τους θεσμούς μόνο για θέματα που αφορούν το δικό του υπουργείο. Ζητήματα που αφορούν άλλα υπουργεία, όπως ενεργειακά ή εργασιακά, θα τα διαχειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός.

Τα αντιμέτρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά

Όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «αν ένα πακέτο ενός δισεκατομμυρίου είναι μέτρα που περιορίζουν τη ζήτηση, θα υπάρχει και ένα δισεκατομμύριο θετικά μέτρα, που θα επιστρέφουν στην οικονομία». Η κυβέρνηση επιθυμεί το πακέτο να στηρίζει κατά προτεραιότητα τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ψηλά στην ατζέντα είναι και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. τρόφιμα), στην ενέργεια κ.α.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει την… αντικατάστασή του το 2019 με έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, όπου θα λαμβάνονται υπόψη και τα ετήσια εισοδήματα. Υπολογίζεται πως από τις αλλαγές αυτές θα υπάρξουν ελαφρύνσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με ευνοημένους τους μικρούς ιδιοκτήτες και τους οικονομικά αδύναμους.

Το νέο καθεστώς θα διαμορφωθεί μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιων στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Στο τραπέζι ενδέχεται να μπει και το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών. Για το θέμα των αντιμέτρων αναμένεται να υπάρξει αναλυτική συζήτηση με τους δανειστές, οι οποίοι εστιάζουν στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα ληξιπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει πως τα «μέτρα και αντίμετρα» πρέπει να κατατεθούν ταυτόχρονα στη Βουλή. Στόχος είναι να ψηφιστεί ένα συνολικό πακέτο και όχι να τεμαχιστούν οι διατάξεις.

Διαβάστε ακόμη: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο