Τα τελευταία λόγια κορυφαίων CEOs λίγο πριν την «πτώση»

Τα τελευταία λόγια κορυφαίων CEOs λίγο πριν την «πτώση»
Midsection of male journalist taking interview of businessman outdoors

Δεν είναι λίγοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι που έκαναν λάθος προβλέψεις και το πλήρωσαν ακριβά. Όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και οι εταιρείες τους.

Μερικές φορές είναι δύσκολο κανείς να δει το πρόβλημα όταν είναι μέσα σε αυτό. Δεν είναι λίγοι οι CEOs που άφησαν την επιτυχία της εταιρείας τους να τους τυφλώσει με αποτέλεσμα να μη δουν μία άλλη επιτυχημένη επιχείρηση θα μπορούσε να τους «βουλιάξει».

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κορυφαίων στελεχών που έκαναν λάθος προβλέψεις σχετικά με το μέλλον νέων εταιρειών ή τεχνολογιών. Ορισμένα από αυτά τα στελέχη δεν ήταν μόνο λάθος, αλλά και εν αγνοία τους έριξαν στο χείλος της πτώσης τις δικές του επιχειρήσεις.

Παρακάτω ακολουθούν «τελευταίες φράσεις» κορυφαίων CEOs λίγο πριν καταρρεύσουν οι εταιρείες τους σφαγιαστούν αλλά και προβλέψεις στελεχών που τελικά «έπεσαν έξω»:

«Ούτε όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία δεν θα καταλάβουν πως λειτουργούν αυτά»

Αυτό είπε ο Εντ Κόλιγκαν, πρώην CEO της Palm, το 2006, όταν η Apple παρουσίασε το πρώτο iPhone και iPοd.  Προφανώς, ο ίδιος δεν πίστεψε ότι η Apple θα μπορούσε να αλλάξει την αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ούτε όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία δεν θα καταλάβουν πώς λειτουργούν αυτές οι συσκευές». Σήμερα, αποδείχθηκε ότι ο Κόλιγκαν έκανε λάθος. Σημειώνεται ότι η Palm Inc. ιδρύθηκε το 2010 και λίγο αργότερα εξαγοράστηκε από τη Hewlett Packard και στη συνέχεια από την TCL.

«Ούτε το RedBox ούτε το Netflix μπορούν να μας ανταγωνιστούν»

Ο CEO της Blockbuster, Jim Keyes, δεν ανησυχούσε για το Netflix το 2008. Σε συνέντευξή του στο The Motley Fool, προέβλεψε ότι η Wal-Mart και η Apple θα ανησυχούν περισσότερο για το Blockbuster παρά για το Netflix στο μέλλον. Ωστόσο, η πρόβλεψή του δεν ήταν σωστή. Το Blockbuster έκλεισε όλα τα καταστήματά του το 2013.

«Η Google δεν είναι πραγματική εταιρεία»

Ο Στιβ Μπάλμερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, δεν πήρε από την αρχή στα σοβαρά την Google. Μάλιστα, ο ίδιος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η Google ήταν μια ψεύτικη εταιρεία και έτοιμη να καταρρεύσει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Σύμφωνα με το Tech Crunch, ο Μπάλμερ εξέφρασε την περιφρόνησή του για την εταιρεία, όταν ένας από τους υπαλλήλους του άφησε τη Microsoft για να εργαστεί στη Google. Σήμερα, η Google είναι μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο.

« Η Amazon είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εταιρεία, αλλά περιμένετε να δείτε τι θα κάνει η Wal-Mart»

Αυτά ήταν τα λόγια του Louis V. Gerstner Jr, πρώην προέδρου της IBM. Η Amazon τελικώς αποδείχθηκε κάτι πολύ περισσότερο από μια πολύ ενδιαφέρουσα εταιρεία. Ο διαδικτυακός λιανοπωλητής αποτέλεσε απειλή για πολλά καταστήματα τα τελευταία χρόνια, ενώ σήμερα είναι εξίσου μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κόσμου.

«Η Apple είναι σαν ένας μεταλλαγμένος ιός, που διαφεύγει από την παραδοσιακή δομή της βιομηχανίας ηλεκτρονικών υπολογιστών»

Κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού της εταιρείας, ο Stan Shih, πρόεδρος της Acer, δήλωσε ότι η προσπάθεια της Apple να σπάσει τη βιομηχανία υπολογιστών ήταν μάταιη και ότι η εταιρεία δεν θα πετύχει. Προφανώς, η τάση της Apple δεν εμποδίστηκε και ο «μεταλλαγμένος ιός» της εταιρείας εξαπλώθηκε.

«Οι επισκέπτες μας δεν θέλουν την αίσθηση και το άρωμα της Airbnb»

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του, ο Christopher Norton, πρώην Αντιπρόεδρος προϊόντων (και αργότερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) της Four Seasons, δεν φάνηκε να έχει μεγάλη πίστη στην Airbnb. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν σήμερα, οι εκτιμήσεις του «έπεσαν έξω». Πηγές του Fortune σήμερα προβλέπουν ότι η εταιρεία θα κερδίσει μέχρι και 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.