Τα τρία πιο βαριά χτυπήματα χάκερ σε επιχειρήσεις

Τα τρία πιο βαριά χτυπήματα χάκερ σε επιχειρήσεις

Προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις και επηρέασαν εκατομμύρια πελάτες εταιρειών.

Πολύ συχνά ακούμε για εταιρείες που πέφτουν θύματα χάκερ. Όμως, δεν προκαλούν όλες οι παραβιάσεις δεδομένων την ίδια εντύπωση στους επαγγελματίες του κλάδου, ούτε και έχουν όλες τον ίδιο αντίκτυπο.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Lookout, μια εταιρεία ασφαλείας με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησε ακριβώς αυτό: τις περιπτώσεις παραβίασης δεδομένων που οδήγησαν σε αναθεώρηση τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ακολουθούν οι επαγγελματίες στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Η έρευνα ζήτησε από 500 εργαζομένους στον χώρο της τεχνολογίας πληροφοριών να αναφέρουν τις σημαντικότερες, κατά τη γνώμη τους, παραβιάσεις ασφαλείας – αυτές που τους έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση. Ιδού οι τρεις περιπτώσεις που βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας:

Sony (2014)

Η περίπτωση της παραβίασης των υπολογιστών της Sony από Βορειοκορεάτες χάκερ – οι οποίοι έσπειραν την καταστροφή στα αρχεία και τα email της εταιρείας – είναι εκείνη που τρόμαξε περισσότερο τους επαγγελματίες του κλάδου IT. Σύμφωνα με την έρευνα, 93,4% των συμμετεχόντων γνώριζαν την «παραβίαση του αιώνα» και 92,2% αυτών αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τις πρακτικές ασφαλείας τους.

Target (2013)

Πρόκειται για τη …μητέρα όλων των παραβιάσεων στον κλάδο της λιανικής. Η καταστροφή της Target συνέβη όταν οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό ασφαλείας σ’ ένα τρίτο μέρος για να υποκλέψουν εκατομμύρια στοιχεία πιστωτικών καρτών και άλλα από πελάτες της εταιρείας. Το συμβάν οδήγησε σε έξοδο τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Target, και βεβαίως συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη εντύπωση στην κοινότητα των επαγγελματιών κυβερνοασφάλειας: 86,6% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έχουν ακούσει για την περίπτωση ενώ 69,1% αποφάσισαν να ελέγξουν εκ νέου τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους ύστερα απ’ την παραβίαση.

Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού (2015)

Τεχνικά, πρόκειται για τμήμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και πάλι ο αντίκτυπος του συμβάντος ήταν μεγάλος. Στη συγκεκριμένη παραβίαση συμμετείχαν Κινέζοι χάκερ που υπέκλεψαν τους αριθμούς δελτίου ταυτότητας και κοινωνικής ασφάλισης εκατομμυρίων εργαζομένων της ομοσπονδιακής διοίκησης. Και μεταξύ των εργαζομένων στον κλάδο του IT, η περίπτωση έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από μεγάλες εταιρικές παραβιάσεις όπως αυτή της LinkedIn, καθώς 55,9% των συμμετεχόντων γνωρίζουν το συμβάν και τα δύο τρίτα αυτών αναθεώρησαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας αφότου μαθεύτηκε.