Τα τρία συν ένα «στοιχήματα» της καθαρής εξόδου

Τα τρία συν ένα «στοιχήματα» της καθαρής εξόδου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρίσταται στο συνέδριο με θέμα «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη». που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην αίθουσα της Γερουσίας, Αθήνα, Τρίτη 28 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τα τέσσερα σημεία στα οποία επικεντρώνονται κυβέρνηση και δανειστές για τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Τάσος Δασόπουλος

Σε τέσσερα σημεία θα κριθεί η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα που θα έχει -ξανά -ως εμπόδια την αναμενόμενη σκληρή στάση της Γερμανίας και την παγίδα των πρόωρων μέτρων από το ΔΝΤ.

Το πρώτο είναι το στοίχημα της ανάπτυξης της οικονομίας το οποίο παρακολουθούν εντατικά και η ΕΕ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το ΔΝΤ ο κάθε οργανισμός για τους δικούς του λόγου.

Η ΕΕ θέλει ένα success story από την Ελλάδα ώστε να μπορεί να υποστηρίξει εποπτεία ανάλογη αυτής που είχε μετά το δικό της μνημόνιο η Πορτογαλία ή η Κύπρος έστω και αν η Ελλάδα θα έχει τελικά και ελάφρυνση του χρέους της.

Ο ΕΜΣ παρακολουθεί επίσης το θέμα καθώς πρέπει να δει αν είναι ρεαλιστικό το βασικό σενάριο για τα μέτρα για το χρέος που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2017 ή θα χρειαστούν περισσότερα. Στη δεύτερη περίπτωση τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας όσο και η Γερμανία θα απαιτήσουν αυστηρότερη εποπτεία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι επίσης βασικό στοιχείο για να πάρει γρηγορότερα από ότι αναμένεται η πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας τις αναβαθμίσεις που χρειάζεται ώστε να πλησιάσουν ή να φτάσουν τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-)

Στις 20 Ιουλίου θα γίνει νέα αξιολόγηση της οικονομίας από την Standard &Poors από την οποία αν όλα έχουν πάει καλά αναμένεται και νέα αναβάθμιση της οικονομίας. Κοντά στην λήξη του προγράμματος θα έχουμε άλλες δύο αξιολογήσεις στις 20 Αυγούστου από τον οίκο Fitch και στις 21 Σεπτεμβρίου από την Moody’s.

Το δεύτερο είναι η ολοκλήρωση των βασικών προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Παρά την αυστηρότητα που επιδεικνύεται από τους κοινοτικούς αξιωματούχους και τώρα θα υπάρξει ανοχή όπου θα υπάρξει πρόβλημα με την ορθή εφαρμογή σε δικαστικές και διαγωνιστικές διαδικασίες. Τέτοιες καθυστερήσεις υπάρχουν σε θέματα που αφορούν τις αλλαγές στο δημόσιο (όμως πχ ο διορισμός των νέων, μη πολιτικά διορισμένων γενικών γραμματέων) και πολύ συχνότερα στις αποκρατικοποιήσεις.

Ωστόσο οι δανειστές θα είναι ανυποχώρητοι σε θέματα που αποδεικνύουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος. Εκκαθάριση κόκκινων δανείων και κατά συνέπεια το αποτέλεσμα των πλειστηριασμών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις και το ξεκαθάρισμα των χιλιάδων αιτήσεων του νόμου Κατσέλη θα είναι βασικό στοιχείο της αξιολόγησης.

Η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η ταχεία ολοκλήρωση του κτηματολογίου, οι νέες αντικειμενικές τιμές, η απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων, ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες και κάποιες βασικές αποκρατικοποιήσεις (όπως πχ το Ελληνικό) θα παίξουν επίσημα σημαντικό ρόλο στην τέταρτη αξιολόγηση.

Το τρίτο θα είναι το σχέδιο ανάπτυξης που έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο κοντά στο Πάσχα. Το «ελληνικό μνημόνιο» θα πρέπει είτε το θέλουμε είτε όχι να είναι «συμβατό» με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται. Μάλιστα για την πορεία σύνταξης του σχεδίου ενημερώθηκε και κατά την επίσκεψη αστραπή που έκανε στην Ελλάδα ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο την περασμένη Τρίτη. Ατύπως έγινε και κάποια ανταλλαγή απόψεων ώστε το πρόγραμμα να μην συναντήσει προβλήματα στην αξιολόγηση που θα του κάνει υποχρεωτικά ο ΕΜΣ. Αν περάσει χωρίς μεγάλες αλλαγές από την έγκριση των δανειστών το κείμενο θα είναι ένα πιστοποιητικό για την συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.

Το τέταρτο θα είναι η Ελλάδα να πετύχει ή να ξεπεράσει οριακά τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος. Αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πείσει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους μέχρι και το 2022 τότε θα κλείσει το δρόμο και στο ΔΝΤ το οποίο προσδοκά να επιβεβαιώσει τον ρόλο του επιβάλλοντας πρόωρα τα μέτρα της διετίας 2019 -2020.

Πηγή: news247.gr