Το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσεις για μια επιτυχημένη καριέρα

Το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσεις για μια επιτυχημένη καριέρα
Text Job written on paper. Job conception Photo: Ingram Publishing

Η Ayalla Lelong αποκαλύπτει το μέλλον του χώρου εργασίας και τον νέο ρόλο του HR.

Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού οι επιχειρήσεις καλούνται να αξιοποιήσουν τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού επιφορτίζεται με νέα καθήκοντα, ενώ καθοριστικό ρόλο στην απόδοση των εργαζομένων παίζει το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον.

Για πρώτη φορά στο 22ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG τίθεται επί τάπητος, μέσα από τις παρουσιάσεις διακεκριμένων στοχαστών της διεθνούς αγοράς και έμπειρων στελεχών της ελληνικής κοινότητας HR, το πώς οι HR Directors μπορούν να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους ώστε να αναπτύξουν οι ίδιοι, αυτόνομα και δημιουργικά, το δικό τους value proposition για τον οργανισμό και να ευθυγραμμίσουν τις επιδιώξεις τους με προσωπικούς στόχους απόδοσης και τη στρατηγική του οργανισμού.

Το παρών θα δώσει και η Με βάση την 20ετή εμπειρία της, μαζί με την ομάδα της, η Ayalla ανέπτυξε το μοντέλο Five-Lands – έναν οδικό χάρτη του ταξιδιού που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ηγέτης και εργαζόμενος προκειμένου να αποκτήσει τις σημαντικότερες ικανότητες επιτυχίας και να αναπτύξει ένα νικητήριο στοιχείο διαφοροποίησης σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα. Δείτε τι λέει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το μοντέλο “Five lands”;

Το μοντέλο Five-Lands περιγράφει, με μεταφορικό τρόπο, το ταξίδι που πρέπει να περάσουν όλοι οι ηγέτες και οι εργαζόμενοι προκειμένου να αναβαθμιστούν και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες του αύριο. Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε θεωρίες αιχμής σχετικά με την πλαστικότητα του εγκεφάλου, το μέλλον των επιχειρήσεων και την ηγεσία στην εποχή της πολυπλοκότητας. Βασίζεται επίσης σε συνεντεύξεις με δεκάδες διευθύνοντες συμβούλους, μέλη C-suite, ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού, ηγέτες L&D και καθηγητές από διάφορα πανεπιστήμια και σχολές, καθώς και από τη δική μας εμπειρία στην εφαρμογή διαδικασιών διαχείρισης αλλαγών σε διαφορετικές βιομηχανίες.

Η άποψή μου είναι ότι κάθε ηγέτης και εργαζόμενος μπορεί να αναβαθμίσει τον εαυτό του και να παραμείνει σχετικός. Ωστόσο, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι κατανοούν τους καινούριους κανόνες επιτυχίας στη νέα εποχή του χώρου εργασίας. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια για να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες:

Να έχετε νοοτροπία ανάπτυξης του τρόπου σκέψης. Να έχετε ισχυρή πεποίθηση ότι με το σωστό χρόνο και την κατάλληλη προσπάθεια θα είστε σε θέση να αναπτύξετε τις απαραίτητες δεξιότητες και να υιοθετήσετε τη δια βίου μάθηση.

Γίνετε καλλιτέχνες. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε και τα δύο μέρη του εγκεφάλου. Από τη μία πλευρά, να λειτουργείτε ως μηχανικοί, εκτελώντας όλες τις τεχνικές πτυχές της δουλειάς σας με έναν πολύ μεθοδολογικό και ακριβή τρόπο, και να στοχάζεστε στρατηγικά. Από την άλλη πλευρά, να δράτε ως καλλιτέχνες: χρησιμοποιείστε τη διαίσθηση σας, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, και μετατρέψτε τον εαυτό σας σε ηγέτη που θα εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους.

Να έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αν κατά τον περασμένο αιώνα η γνώση βρισκόταν στο επίκεντρο της επιτυχίας, ο 21ος αιώνας ανέδειξε την κατανόηση της συμβολής των συναισθημάτων και των συναισθηματικών γνώσεων στην επιτυχία των ηγετών και των εργαζομένων στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Διατηρείστε την Αειφόρο Επιτυχία στο πέρασμα του χρόνου ενώ παλεύετε σε ταραγμένα νερά, βρίσκοντας βαθύ σκοπό στην όλη διαδικασία. Συνδεθείτε με  μέντορες και συμβούλους για εκπαιδευτείτε και να αναπτυχθείτε. Αγκαλιάστε θετικά τις αλλαγές που γίνονται στην πραγματικότητα και κατανοείστε ότι πρέπει να διατηρήσετε την ευημερία τόσο σε επίπεδο ομάδας, όσο και σε επίπεδο ηγεσίας.

Δημιουργείστε τη δική σας γη – τη γη I-21 – η οποία θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και να αναπτύξετε μια συναρπαστική και κερδοφόρα πρόταση αξίας τόσο για τον εσάς τους ίδιους όσο και για τις ομάδες σας.

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν με αφανισμό και σε ποια εκτιμάτε ότι θα υπάρξει ζήτηση στο εγγύς μέλλον;

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ορισμένες θέσεις εργασίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαφανιστούν, όπως οι ταμίες, οι οδηγοί ταξί και οι τηλεμεταφορείς. Πιθανώς όλες οι εργασίες που βασίζονται σε μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία πρόκειται να εξαφανιστούν στο εγγύς μέλλον. Υπάρχει μια πολύ ωραία σελίδα στην ιστοσελίδα του BBC που ονομάζεται “Θα μπορούσε ένα ρομπότ να αναλάβει τη δουλειά σας;” στην οποία μπορείτε να εισάγετε τη δουλειά ή το επάγγελμά σας και να πάρετε την πιθανότητα με μια αυτοματοποιημένη απάντηση. Με άλλα λόγια, να δείτε σε ποιο βαθμό τα ρομπότ και τα Big Data θα σας αντικαταστήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ως σύμβουλος που συνεργάζεται με τους γιατρούς, τους λογιστές και τους τραπεζίτες, θα έλεγα ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα επαγγέλματά τους πρόκειται να αλλάξουν δραματικά. Για παράδειγμα, μιλώντας για ιατρική, η κύρια δουλειά των γιατρών στο μέλλον δεν θα είναι να θεραπεύουν τις ασθένειές μας, αλλά μάλλον να τις αποτρέπουν. Ο κύριος ρόλος του γιατρού θα είναι να μας οδηγήσει σε καλύτερες και πιο υγιεινές συνήθειες ώστε να προλαμβάνουμε τις ασθένειες πρόληψη ασθενειών. Δεν ανήκω σε εκείνους τους εμπειρογνώμονες που είναι καταστροφολόγοι. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας και ότι εμείς, ως άνθρωποι, θα κάνουμε τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα.

Τα ρομπότ και τα Big Data είναι ευλογία ή κατάρα;

Τα Ρομπότ και η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνονται όλο και πιο πολύ μέρος της πραγματικότητάς μας. Όπως σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής μας, θα είναι ευλογία για μερικούς από εμάς και κατάρα για κάποιους άλλους. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τη στάση μας. Σταμάτησα να μιλάω για την Τεχνητή Νοημοσύνη και άρχισα να μιλάω για την Επαυξημένη Νοημοσύνη – Ρομπότ και ανθρώπους που δουλεύουν μαζί παράλληλα. Πρέπει να δούμε όλα τα οφέλη και να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο απλό.

Φυσικά, όλοι θα επηρεαστούν από την τεχνολογία. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στον πιο συντηρητικό κλάδο – τον τραπεζικό. Οι περισσότερες τράπεζες, παγκόσμιες ή τοπικές, πρόκειται να ψηφιοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος της  εργασίας και, κατά συνέπεια, δεν θα χρειαστούν τόσο πολλούς εργαζόμενους όσο χρειάζονται σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστεί ένας διαφορετικός τύπος εργαζομένων – αφενός, πολλοί επαγγελματίες πληροφορικής και αφετέρου υψηλού επιπέδου σύμβουλοι. Αυτοί οι σύμβουλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια συναισθηματική σχέση με τους πελάτες τους και να τους παράσχουν μια πρόταση κερδίζοντας αξία. Για να είναι επιτυχείς, τόσο οι επαγγελματίες πληροφορικής όσο και οι σύμβουλοι θα πρέπει να αποκτήσουν και να κυριαρχήσουν στις δεξιότητες του μοντέλου των πέντε περιοχών.

Δεν νομίζω ότι πρέπει να φοβόμαστε. Πιστεύω ότι κάθε χώρα θα πρέπει να επενδύσει στους ανθρώπους της και να τους βελτιώσει. Όχι μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και η επιχειρηματική κοινότητα. Οι οργανισμοί πρέπει να επενδύσουν στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους – θα είναι καλό για την επιχείρησή τους, για τους υπαλλήλους τους και για την Ελλάδα ως χώρα. Από την άποψή μου, αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής κοινωνικής ευθύνης οποιασδήποτε επιχειρηματικής οργάνωσης.

Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τις αλλαγές που φέρνει η εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού;

Ξέρω με βεβαιότητα ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τώρα αυτές τις αλλαγές πολύ πιο σοβαρά από ό, τι έξι χρόνια πριν. Στο παρελθόν, όταν συναντούσα διευθύνοντες συμβούλους από διάφορες βιομηχανίες, πολλοί από αυτούς δεν καταλάβαιναν για τι πράγμα μιλούσα ή απλά πίστευαν ότι οι προβλέψεις είναι υπερβολικές και δεν θα συμβούν. Τώρα, οι περισσότεροι εξ αυτών συνειδητοποιούν ότι οι προβλέψεις πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη καθώς ήδη συμβαίνουν, αλλά δεν είναι σίγουροι τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό, πώς να χειριστούν τη νέα πραγματικότητα. Πολλοί εξακολουθούν να προσπαθούν να λύσουν τις νέες προκλήσεις με τα εργαλεία του παρελθόντος.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένας ηγέτης για να εμπνεύσει τους υπαλλήλους του;

Οι ηγέτες θα πρέπει να είναι Artgineers (η έννοια εισάγεται ως δεύτερη στη Γη του μοντέλου των πέντε περιοχών). Εκτός από μεθοδολογικοί και ακριβείς επαγγελματίες, πρέπει να είναι οραματιστές, δημιουργικοί, προσανατολισμένοι στον άνθρωπο και να παθιάζουν με τη δουλειά τους, τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους. Θα πρέπει επίσης να βρουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να καταστήσουν το έργο των εργαζομένων τους σημαντικό και ενδιαφέρον.

Πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον εργασίας για τη βέλτιστη απόδοση των υπαλλήλων;

Δεν αρκεί να βελτιώσετε το εργατικό δυναμικό σας στο μέλλον. Πρέπει να οικοδομήσετε μια κερδοφόρα κουλτούρα, η οποία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του 21ου αιώνα. Πρέπει να ενδυναμώσετε τους υπαλλήλους σας ώστε να αισθάνονται σημαντικοί. Η οικοδόμηση μιας τέτοιας κουλτούρας θα επιτρέψει στους ηγέτες και τους εργαζόμενους μέσα στον οργανισμό να εφεύρουν και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους παρέχοντας μια πρόταση κερδοφόρας αξίας για τους υφιστάμενους και τους μελλοντικούς πελάτες. Για να το πράξουν, οι ηγέτες θα πρέπει πρώτα να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια στην αυτο-ανάπτυξη  βελτιώνοντας τις ικανότητές τους, να γίνουν έμπνευση, αλλά και το παράδειγμα για τους υπόλοιπους.

Που θα πρέπει να επικεντρωθούν οι Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού, ώστε να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Είναι η πρώτη φορά στην οργανωτική ιστορία που οι ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού και τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητα των οργανισμών να αγωνίζονται και να πετυχαίνουν τους στόχους που θέτουν. Δεν αφορά την τεχνολογία, όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Έχει να κάνει με τους ανθρώπους και τον πολιτισμό. Πρέπει να σας πω ότι με βάση την άποψη των CEOs, στους περισσότερους οργανισμούς και τις βιομηχανίες, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η τεχνολογία, αλλά η δέσμευση, το πάθος, η διαχείριση ταλέντων, η διαδικασία διαχείρισης της απόδοσης, η δημιουργικότητα και η καινοτομία.

Ο ηγέτης του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ίδιοι οι επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού έχουν τη νοοτροπία και τις δεξιότητες του μέλλοντος. Αυτό δεν είναι καθόλου τετριμμένο! Δεύτερον, πρέπει να υποστηρίξουν τους ηγέτες και τους υπαλλήλους που διέρχονται από το Five Lands Journey. Επιπλέον, πιστεύω ότι μέσα σε πέντε έως δέκα χρόνια από τώρα, ο επιτυχημένος ηγέτης του ανθρώπινου δυναμικού, εκείνος δηλαδή που θα κυριαρχήσει στις δεξιότητες του μέλλοντος, θα γίνει το καταλληλότερο πρόσωπο για να αναλάβει τα ηνία του Διευθύνοντος Συμβούλου αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τα πιο απαιτητικά καθήκοντα  της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

* Σημειώνεται πως η Ayalla Reuven-Lelong θα παραβρεθεί στις 7 Φεβρουαρίου ως ομιλήτρια στο 22ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG.