Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο

Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο

Είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία για έναν από τους δράστες, δηλώνει πηγή στο BBC.

Οι αστυνομικές αρχές που ερευνούν την τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου στο Λονδίνο δηλώνουν πως γνωρίζουν την ταυτότητα των τριών δραστών, οι οποίοι σκότωσαν επτά ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 50.

Σύμφωνα με το BBC, η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε πως τα ονόματα των δραστών θα δημοσιοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ο ένας τρομοκράτης ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά. Ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι τρεις δράστες είναι βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, διαμέσου του πρακτορείου ειδήσεων του, Άμακ. «Ένα απόσπασμα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσε τη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο», αναφέρει μια ανακοίνωση της οργάνωσης την οποία αναμετέδωσε το πρακτορείο.

Η αστυνομία δήλωσε σήμερα το πρωί πως αστυνομικοί ερευνούν δυο διευθύνσεις στο ανατολικό Λονδίνο (στο Νιούχαμ και στο Μπάρκινγκ), ενώ η Σκότλαντ Γιάρντ γνωστοποίησε πως έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις.

Δώδεκα άτομα συνελήφθησαν στο Μπάρκινγκ μετά από έφοδο σε διαμέρισμα που πιστεύεται ότι ήταν το σπίτι ενός εν των δραστών. Ένας 55χρονος άνδρας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες, ενώ τέσσερις άνδρες και επτά γυναίκες παραμένουν υπό κράτηση βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός και το μετρό στου London Bridge άνοιξαν και λειτουργούν και πάλι κανονικά, καθώς οι ταινίες που είχε τοποθετήσει στην περιοχή η αστυνομία μαζεύτηκαν νωρίτερα του αναμενόμενου. Ανοικτοί είναι πλέον και οι γύρω δρόμοι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα προεδρεύσει σήμερα νέας σύσκεψης της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων Cobra, προκειμένου να συζητηθεί η απάντηση μετά την τρίτη τρομοκρατική επίθεση μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, ενώ αύριο θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το BBC, ταυτοποιήθηκε το πρώτο θύμα της επίθεσης. Πρόκειται για την Καναδή Chrissy Archibald. Επίσης, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, από την επίθεση σκοτώθηκε ένας γάλλος, τραυματίστηκαν επτά και αγνοείται ένας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δυο άτομα υποστηρίζουν πως είχαν προειδοποιήσει την αστυνομία για τη συμπεριφορά ενός εκ των δραστών.

Μιλώντας στο BBC, άνδρας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε πως ο ένας δράστης είχε ριζοσπαστικοποιηθεί τα τελευταία δυο χρόνια. «Μιλούσαμε για μια συγκεκριμένη επίθεση που έγινε και όπως οι περισσότεροι εξτρεμιστές είχε μια δικαιολογία για πάντα», είπε. «Και εκείνη την ημέρα κατάλαβα πως έπρεπε να έρθω σε επαφή με τις αρχές», συμπλήρωσε. Κατά τον ίδιο, δεν έγινε καμία ενέργεια. «Εγώ έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω, οι αρχές όμως όχι».

Σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία, 36 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο με τραύματα, τα 21 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών και τέσσερις αστυνομικοί που προσπάθησαν να σταματήσουν την επίθεση, οι δυο εκ των οποίων τραυματίστηκαν σοβαρά.

Oι επιθέσεις έγιναν στη Γέφυρα του Λονδίνου και στην κοντινή Αγορά Μπόροου, ενώ ένα περιστατικό καταγράφηκε και στην περιοχή Βόξολ, το οποίο όπως διευκρινίζεται δεν σχετίζεται με τα παραπάνω. Η αστυνομία κάλεσε μέσω twitter τους πολίτες να τρέξουν από τον κίνδυνο, να κρυφτούν αν είναι απαραίτητο και να μιλήσουν στην αστυνομία για κάθε ύποπτη ενέργεια.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στελέχη της ανταποκρίθηκαν σε συμβάν με αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου. Η Γέφυρα έκλεισε και προς τις δύο κατευθύνσεις μετά το συμβάν. Ένα φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χλμ. την ώρα βγήκε από τον δρόμο και χτύπησε πεζούς. Αμέσως μετά άνθρωποι τραυματίστηκαν από επιθέσεις με μαχαίρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιβαίνοντες στο βαν φώναξαν ότι «αυτό γίνεται στο όνομα του Αλλάχ».

Η αστυνομία κατόπιν έστειλε μονάδες όταν αναφέρθηκαν επιθέσεις με μαχαίρι στην Αγορά Μπόροου και οι άνδρες της έκαναν χρήση των όπλων τους.