Ταυτότητα φύλου: Η επόμενη μέρα

Ταυτότητα φύλου: Η επόμενη μέρα

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε. Πλέον αναμένεται πότε θα πάρει «σάρκα και οστά» το Σχέδιο Νόμου για την ταυτότητα φύλου.

Αντωνία Ξυνού

Σε τροχιά… υλοποίησης του Σχεδίου Νόμου για την ταυτότητα του φύλου, μπαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο υπολογίζει πως τους επόμενους μήνες τα διεμφυλικά άτομα που το επιθυμούν, θα είναι σε θέση να αιτηθούν την αλλαγή στα οικεία Ειρηνοδικεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα θα εξαρτηθούν από το χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, αφού όπως τονίζουν αρμόδιοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα πρακτικά ζητήματα είναι μετρημένα στα δάχτυλα και θα είναι δύσκολο να δημιουργηθούν προβλήματα και καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, από το περιβάλλον του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, σχολιάζεται πως πλέον όλα εξαρτώνται από τα συναρμόδια υπουργεία, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης η εξέλιξη των διαδικασιών.

Να σημειωθεί ότι δύο είναι τα υπουργεία που θα πρέπει να συνεργαστούν με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υλοποίηση του Νόμου. Πρόκειται για το υπουργείο Υγείας, που θα επιφορτιστεί με τη δημιουργία της διεπιστημονικής επιτροπής, αρμόδιας να γνωμοδοτεί στις περιπτώσεις ανηλίκων αιτούντων, 15 χρόνων και πάνω, και για το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο εμπίπτουν τα ληξιαρχεία, όπου δηλαδή θα καταχωρούνται οι δικαστικές αποφάσεις “με τρόπο που διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης έναντι όλων”.

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Νόμου για την ταυτότητα φύλλου υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. “Ναι” από της αρχής είπαν 171 από τους 285 βουλευτές. Όσο για το δικαίωμα η αλλαγή της ταυτότητας φύλλου να γίνεται πριν την ενηλικίωση, δηλαδή στα 15 έτη και πάνω (άρθρο 3), θετική ήταν η ψήφος συνολικά 148 βουλευτών.

Τη συζήτηση πάντως, σηματοδότησαν οι υψηλοί τόνοι μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο πριν από την ψηφοφορία, με την αντιπαράθεση να “φουντώνει” στις αναφορές Μητσοτάκη για “εξωγήινους” που υπέδειξαν σε διεμφυλικό άτομο να κάνει αλλαγή φύλου.

Πηγή: news247.gr