Ταπεινωτικό πρόστιμο για απάτη σε ένα από τα διασημότερα αστέρια των startups

Ταπεινωτικό πρόστιμο για απάτη σε ένα από τα διασημότερα αστέρια των startups
Photo:

Η ιδρύτρια της εταιρείας Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, πρέπει να πληρώσει ακριβά για όλα όσα κατηγορείται.

 

Η ιδρύτρια της αμερικανικής startup Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία υποσχέθηκε να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι εξετάσεις αίματος, καλείται τώρα από τις αρχές να πληρώσει πρόστιμο ύψους 500.000 δολαρίων θεωρώντας ότι συγκέντρωσε από επενδυτές 700 εκατ. δολάρια μέσω απάτης.

Επιπλέον αφαιρείται από την ίδια ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας.

Σύμφωνα με το πόρισμα της αμερικανικής επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Χολμς παραπλάνησε τους επενδυτές για την τεχνολογία της, ενώ είπε και ψέματα αναφορικά με την υποτιθέμενη χρήση των υπηρεσιών της από τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν.

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής οικονομικής αρχής χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή «ένα πολύ καλό μάθημα για τη Silicon Valley».

«Οι καινοτόμοι επιχειρηματίες που αναζητούν επαναστατικούς τρόπους για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία πρέπει να λένε την αλήθεια για το τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία τους σήμερα – όχι τι ελπίζουν οι ίδιοι ότι μπορεί να κάνει στο μέλλον».

Η Theranos ιδρύθηκε το 2003 από την τότε 19χρονη Χολμς και υποσχέθηκε να αναπτύξει μια συσκευή η οποία πραγματοποιεί εξετάσεις αίματος και ανιχνεύει ασθένειες όπως ο καρκίνος ή η χοληστερόλη με λίγες μόνο σταγόνες από το δάχτυλο του ασθενούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes, η καθαρή αξία της Χολμς το 2015 έφτανε τα 4,5 δισ. δολάρια, όμως έναν χρόνο μετά η αξία της έπεσε στο μηδέν.