Ταραχές για άλλη μια νύχτα στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ

Ταραχές για άλλη μια νύχτα στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ

Παρά τις εκκλήσεις του Μπαράκ Ομπάμα, οι διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους της μικρής πόλης του Μιζούρι - Δακρυγόνα και συλλήψεις από την αστυνομία.

«Σε μια κοινότητα όπως το Φέργκιουσον, που δικαίως νιώθει πληγωμένη και ψάχνει για απαντήσεις, επιτρέψτε μου να σας ζητήσω και πάλι να υπάρξει κάποια κατανόηση και όχι απλώς ο ένας να βάλει κατά του άλλου. Ας προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε παρά να πληγώνουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τις δηλώσεις που έκανε στον Λευκό Οίκο σχετικά με την απόφασή του να στείλει την Εθνοφρουρά στο Φέργκιουσον της πολιτείας του Μιζούρι, προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού, Μάικλ Μπράουν, από έναν λευκό αστυνομικό.

Η απόφαση του Ομπάμα, ωστόσο, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού το μικρό προάστιο του Σέιντ Λούις στο Μιζούρι συγκλονίστηκε από μία ακόμη -την ένατη στη σειρά- νύχτα ταραχών.

Η αστυνομία έκανε και πάλι χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία ανέλαβε δράση ύστερα από ώρες διαδηλώσεων στους δρόμους που πραγματοποιήθηκαν σε τεταμένο κλίμα αλλά ως επί το πλείστον ήταν ειρηνικές.

Δείτε live video από το Φέργκιουσον:

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, ήρε χθες βράδυ την απαγόρευση κυκλοφορίας για το Φέργκιουσον, καθώς δυνάμεις της Εθνοφρουράς κλήθηκαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης. Οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς μπορεί να αναπτυχθούν κοντά σε συγκεντρώσεις διαδηλωτών και να κρατούν απόσταση από αυτούς.

Από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι στέλνει στο Φέργκιουσον και τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ με εντολή να ερευνήσει τις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του νεαρού Αφροαμερικανού, ενώ ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση τόσο από την πλευρά των υπηρεσιών επιβολής του νόμου όσο και των διαδηλωτών.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν ήρεμοι, αναφέροντας ότι μια μικρή μειοψηφία χρησιμοποιεί τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν για να προκαλεί τη βία. «Αν και κατανοώ τα πάθη και την οργή που προκλήθηκαν μετά το θάνατο του Μάικλ Μπράουν, η εκδήλωση όμως του θυμού με λεηλασίες, με όπλα και με επιθέσεις κατά της αστυνομίας μπορεί μόνο να αυξήσει τις εντάσεις και να οδηγήσει στο χάος. Θα υπονομεύσει έτσι κάθε προσπάθεια για να απονεμηθεί δικαιοσύνη», είπε.

1/9

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η εμπλοκή της Εθνοφρουράς στο προάστιο του Σέντ Λιούις θα πρέπει να είναι περιορισμένη αναφερόμενος προφανώς στην άφιξη αυτού του ειδικού αμερικανικού σώματος στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες εξ αιτίας της δολοφονία του νεαρού άοπλου Αφροαμερικανού.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είπε στον κυβερνήτη πως η χρήση της Εθνοφρουράς θα πρέπει να είναι περιορισμένη και ζήτησε να αμβλυνθεί η ένταση, να επουλωθούν οι πληγές και να επανέλθει η ηρεμία στην πόλη.

Συλλήψεις και απειλές κατά δημοσιογράφων 
Το το φωτο-ειδησεογραφικό πρακτορείο Getty Images επιβεβαίωσε τη σύλληψη από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές ενός από τους φωτογράφους του, ο οποίος καλύπτει τα γεγονότα στο Φέργκιουσον. Στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία η οποία αποτυπώνει τη στιγμή της σύλληψης του φωτορεπόρτερ Σκοτ Όλσον, η υπηρεσία Getty Images αναφέρει ότι ο φωτογράφος της «βρίσκεται σε ένα βαν της αστυνομίας μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία». Ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος αρκετή ώρα αργότερα.

Διαβάστε ακόμη:

Βυθισμένο στο χάος το Φέργκιουσον των ΗΠΑ – Φωτογραφίες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Φέργκιουσον

«Κύμα» οργής στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του 18χρονου