Τεχνητή νοημοσύνη γένους … θηλυκού από τη Microsoft

Τεχνητή νοημοσύνη γένους … θηλυκού από τη Microsoft
Μαθήτριες ηλικίας 15-17 ετών συμμετέχουν σε ένα τετραήμερο σεμινάριο με θέμα «Alice envisions the future – How Artificial Intelligence can impact the way we see the world» («Η Αλίκη στη Χώρα της Τεχνητής Νοημοσύνης: Το πρώτο AI Bootcamp για κορίτσια»), που για πρώτη φορά οργανώνει η Microsoft στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου στην Αθήνα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018. Σκοπός του Bootcamp είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει σχεδόν 160 μαθήτριες ηλικίας 15-17 ετών να ακολουθήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και την τεχνολογία, καταρρίπτοντας το μύθο που επικρατεί γύρω από τις καριέρες αυτής της κατεύθυνσης και εμπνέοντάς τις να αποκτήσουν τον έλεγχο για τη μελλοντική τους επαγγελματική πορεία και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η εταιρεία διοργανώνει στη χώρα μας από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου boot camp για τη μύηση κοριτσιών στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πώς θα έβλεπε η Αλίκη από τη χώρα των θαυμάτων τον κόσμο εάν ζούσε σήμερα; Σίγουρα η ταχύτητα, η άνεση και η τεχνολογία θα αποτελούσαν βασικά κομμάτια του παζλ που θα συνέθετε την εικόνα του μέλλοντος. Ιπτάμενα αυτοκίνητα, οχήματα χωρίς οδηγό, ρομπότ που σώζουν ανθρώπους από φυσικές καταστροφές και συσκευές που ενεργοποιούνται με τη σκέψη μας, είναι μερικές από τις ιδέες που σκαρφίστηκαν τα μυαλά έφηβων κοριτσιών, για να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η Microsoft αναζητώντας τη «σύγχρονη Αλίκη» δίνει τη δυνατότητα σε νεαρά κορίτσια ηλικίας 15-17 ετών να μυηθούν στα μυστικά της τεχνητής νοημοσύνης και να αξιοποιήσουν τα νέα τεχνολογικά εργαλεία για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που θα απλοποιήσουν και θα βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας διοργανώνεται ένα τετραήμερο σεμινάριο με θέμα «Alice envisions the future – How Artificial Intelligence can impact the way we see the world» το οποίο θα διαρκέσει από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου και θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Hilton. Οι συμμετέχουσες θα εκπαιδευτούν από καταξιωμένα στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού σε θέματα artificial intelligence και θα λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις για να εξελίξουν τα projects, τα οποία ήδη τρέχουν στις χώρες τους.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη τύπου η επιλογή των κοριτσιών έγινε κατόπιν συμμετοχής τους σε διαγωνισμό που διήρκησε δέκα μέρες και από τις αιτήσεις κατάφεραν να περάσουν στην τελική φάση, κερδίζοντας ένα εισιτήριο για Ελλάδα, μόλις 160 κορίτσια από 16 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

«Είμαστε εδώ για να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τα νέα κορίτσια να ασχοληθούν με την καινοτομία και κατ’ επέκταση με την ανακάλυψη και τη δημιουργία ενός νέου κόσμου. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που θα έχουν στα χέρια τους και η Microsoft είναι εδώ για να τους προσφέρει ότι χρειάζονται» ανέφερε η διευθύντρια επικοινωνίας της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Ευγενία Μπόζου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Microsoft, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία καλπάζει και δημιουργεί εξαιρετικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, μόνο το 42% των κοριτσιών που συμμετείχαν θα επέλεγαν μελλοντικά να ακολουθήσουν επαγγέλματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για αυτήν την αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένου του ότι το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι άντρες και γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ισάξια σε επαγγέλματα με κεντρικό άξονα την επιστήμη και την τεχνολογία.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για το αν τα κορίτσια σκέφτονται να στραφούν επαγγελματικά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ύπαρξη ενός μοντέλου-πρότυπο.

Η έρευνα που διεξήγαγε η Microsoft το 2018 έδειξε ότι το ενδιαφέρον των νεαρών κοριτσιών για την συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι πιο έντονο (σχεδόν διπλάσιο) όταν έχουν κάποιο πρότυπο (το 26% των κοριτσιών χωρίς πρότυπο εμφανίζουν ενδιαφέρον για επαγγέλματα σχετικά με επιστήμες και τεχνολογία, συγκριτικά με το 41% των κοριτσιών που έχουν κάποιο μοντέλο-πρότυπο). Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 51% των κοριτσιών που έχουν κάποιο πρότυπο, έχει τη δυνατότητα να ονειρεύεται μελλοντική επαγγελματική πορεία προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω εκδήλωση, η οποία θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την Ελλάδα, θα λειτουργήσει ως crash test για τα επόμενα βήματα της γνωστής πολυεθνικής. Στελέχη της που έδωσαν το παρών στη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, αποκάλυψαν πως ο πήχης τίθεται ακόμα πιο ψηλά και πως στόχος είναι η διοργάνωση και άλλων τέτοιων events με αποκορύφωμα το ΑΙ Olympics το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο.