Τελεσίγραφο των δανειστών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Τελεσίγραφο των δανειστών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for an EU finance ministers meeting at the EU Council building in Brussels on Tuesday, Nov. 10, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Ζητούν να δεσμευτεί ρητά για φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά για να επιστρέψουν οι θεσμοί - Καμιά υποχώρηση από ΔΝΤ. 

Tελεσίγραφο έδωσαν οι θεσμοί στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα και να προχωρήσει η τεχνική συμφωνία. Στις συναντήσεις του διευρυμένου Brussels Group, οι δανειστές ξεκαθάρισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δεσμευθεί ρητά, πιθανότατα εγγράφως, σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, αλλά και στα θέματα της ενέργειας.

Ευρωπαϊκές πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων, υποστηρίζουν πως οι δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να αφορούν στο σύνολο των ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά, ωστόσο τα μεγάλα «αγκάθια» πρέπει να κλείσουν στις Βρυξέλλες και αφορούν:

-Στη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.500-5.900 ευρώ από την 1/1/2019.

-Στην περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα επικρατήσει η σκληρή γραμμή να ξεκινήσουν οι περικοπές από το 2019 ή από το 2020. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι δανειστές δεν δέχονται να περικοπεί το 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις σε ορίζοντα τριετίας, αλλά εφάπαξ.

-Στον διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως, χωρίς βέτο του υπουργού.

-Στην κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου.

-Στο δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία (lock out).

-Στην παράταση του παγώματος της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων έως το τέλος του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει υπάρξει προσέγγιση μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων του κουαρτέτου.

-Στην πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, με έναρξη της διαδικασίας τον Ιούλιο του 2017 και όχι τα τέλη του έτους, όπως ζητούσε η κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων, το θέμα της ΔΕΗ δεν τίθεται από το ΔΝΤ, αλλά από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), η οποία εκφράζει ενστάσεις για τις δημοπρασίες ρεύματος και το κατά πόσο θα μπορούσαν να επιφέρουν τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ.

Δέσμευση της κυβέρνησης αναμένουν οι δανειστές και για τα αντίμετρα, για τα οποία η εντολή είναι σαφής: θα αφορούν μόνο σε αναπτυξιακές δράσεις, όπως είναι η μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ ή της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Αξιωματούχοι των θεσμών εκτιμούν ότι εάν απόψε το βράδυ επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία με την παράλληλη δέσμευση της κυβέρνησης, τότε το κουαρτέτο μπορεί να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) να συνταχθεί μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες έως τα μέσα Απριλίου.

Στη συνέχεια, θα απαιτηθεί η πολιτική έγκριση του Eurogroup, πιθανόν σε μια έκτακτη συνεδρίαση και στη συνέχεια η συμφωνία με το ΔΝΤ για το χρέος, ώστε να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το τοπίο με το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει έως την εαρινή σύνοδο, της Ουάσινγκτον στις 21-23 Απριλίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες, που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία και θα επιτρέψουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Στο καλύτερο σενάριο, η ολοκλήρωση αυτών των βημάτων δεν αναμένεται πριν από τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε: Ιδέα του ΔΝΤ να ισχύσει η συμφωνία ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος