Τελεσίγραφο Τραμπ για το Obamacare

Τελεσίγραφο Τραμπ για το Obamacare
epaselect USA TRUMP PRESIDENTIAL ADDRESS

Σήμερα η ψηφοφορία που θα καθορίσει την ικανότητα του νέου προέδρου να προχωρήσει την υπόλοιπη ατζέντα του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους πως αν δεν εγκρίνουν σήμερα το σχέδιο νόμου που προτείνει για την ιατρική φροντίδα, «θα μείνουν» με το Obamacare. Σύμφωνα με τους Financial Times, η σημερινή μέρα είναι η πιο σημαντική για την Ουάσινγκτον από όταν ανέλαβε ο Τραμπ την αμερικανική προεδρία.

Το τελεσίγραφο του νέου προέδρου προς το Κογκρέσο, ουσιαστικά προοιωνίζεται σύγκρουση με το ίδιο του το κόμμα: οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες επιθυμούν να αποσύρουν πλήρως το Obamacare, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να το αντικαταστήσει με νέα νομοθεσία για την ιατρική περίθαλψη, κάτι που βρέθηκε και στο επίκεντρο της καμπάνιας του προεκλογικά.

Ως εκ τούτου, ο διχασμός που έχει προκαλέσει η πρότασή του, εξελίσσεται σε δοκιμασία για την ικανότητά του να προχωρήσει με την υπόλοιπη ατζέντα του.

Εχθές ο νέος πρόεδρος προσπάθησε ανεπιτυχώς μέσα από συναντήσεις να πάρει με το μέρος του, τόσο τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς του κόμματος, όσο και τους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους που αμφιταλαντεύονται επάνω στο θέμα της ιατρικής φροντίδας.

Εντέλει το βράδυ, εκπρόσωπός του έστειλε ένα ασυμβίβαστο μήνυμα τονίζοντας: «Ο πρόεδρος τελείωσε με τις διαπραγματεύσεις, θέλει ψηφοφορία υπέρ του νομοσχεδίου αύριο και προχωρά παρακάτω μετά από αυτή την ψηφοφορία».

Αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σε tweet του ότι «το καταστροφικό Obamacare έχει οδηγήσει σε υψηλότερα κόστη και λιγότερες επιλογές. Θα συνεχίσει να επιδεινώνεται!» και ενθάρρυνε ακόμη μια φορά σε έγκριση της νομοθεσίας που προτείνει.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί απολαμβάνουν την αναστάτωση στις τάξεις των αντιπάλων, σημειώνοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε κάποιο σχέδιο, παρότι κάνουν εκστρατεία για ακύρωση του Obamacare εδώ και τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και έκαναν πάνω από 50 ψηφοφορίες για να το πετύχουν αυτό όσο ο Ομπάμα ήταν πρόεδρος.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι πιθανό σήμερα να λήξει το θέμα. Ο πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ανέφερε ότι «εδώ και 7,5 χρόνια υποσχόμαστε στον αμερικανικό λαό ότι θα αναστείλουμε και θα αντικαταστήσουμε αυτό τον κατεστραμμένο νόμο, γιατί καταρρέει και απογοητεύει τις οικογένειες. Και αύριο θα το κάνουμε». Επιπλέον, αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο τόνισε πως «είμαστε βέβαιοι ότι το νομοσχέδιο θα περάσει το πρωί».