Τέλη Κυκλοφορίας: Έρχεται βαρύς λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Τέλη Κυκλοφορίας: Έρχεται βαρύς λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να εισπράξει 1,43 δισ. ευρώ από εκατ. ιδιοκτήτες.

Τσουχτερός αναμένεται να είναι ο πρώτος λογαριασμός που αφορά τα νέα Τέλη Κυκλοφορίας, με το υπουργείο Οικονομικών να στοχεύει να εισπράξει έσοδα 1,43 δισ. ευρώ από εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την ριζική αλλαγή στα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης του 2017 ενώ την φοροκαταιγίδα θα ολοκληρώσει η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε αμόλυβδη βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο κίνησης.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η είσπραξη 1,43 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου από τους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία προέρχονται από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017, επιπλέον 225 εκατ. ευρώ από χρωστούμενα Τέλη Κυκλοφορίας, και πάνω από 110 εκατ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων και χωρίς ΚΤΕΟ οχημάτων.

Στα παραπάνω δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς και τις άλλες φορολογικές αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τα αυτοκίνητα όπως είναι η επέκταση των Τελών Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2 σε αυτοκίνητα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1/1/2007, τις αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, τους φόρους στα καύσιμα αλλά και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε όσους ιδιοκτήτες κινούν τα οχήματά τους χωρίς να τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, χωρίς να έχουν ασφάλεια και βέβαια χωρίς να έχουν καταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να «παγώσουν» τις πωλήσεις καινούριων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις του κλάδου που ήδη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μετά τα αποτελέσματα των πωλήσεων Αυγούστου.

Ενδεικτικά η πτώση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Αύγουστο έφτασε το 6,5%, ανακόπτοντας την θετική πορεία του κλάδου μέχρι και τον Ιούλιο

Παράλληλα αναμένεται να εκτοξευθεί και το κόστος χρήσης των οχημάτων με αποτέλεσμα πολλοί να τα οδηγήσουν σε φορολογική «ακινησία» ενώ κάποιοι άλλοι θα περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό τους.