Tencent Music: Ποιος είναι ο κινεζικός κολοσσός που «φλερτάρει» με το Χρηματιστήριο

Tencent Music: Ποιος είναι ο κινεζικός κολοσσός που «φλερτάρει» με το Χρηματιστήριο
epa06370631 Pony Ma, chairman and chief executive officer of Tencent, speaks during the Fortune 500 Global Forum in Guangzhou, Guandong Province, China, 06 December 2017. Ma Huateng, also known as Pony Ma, is a Chinese business magnate, investor, philanthropist, engineer, internet and technology entrepreneur. He is the founder, chairman and chief executive officer of Tencent, Asia's most valuable company, one of the largest investment corporations and Internet companies, and the biggest gaming and entertainment company in the world. EPA/ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Ίσως θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνολογική IPO στην ιστορία. 

Αν η μουσική είναι απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, πέρα από τις κλασικές επιλογές όπως τα Spotify και Apple Music, σύντομα ίσως έχετε και μια ακόμα επιλογή. Την Tencent Music.

Η εν λόγω εταιρεία απέκτησε ήδη μερίδιο στην Spotify, συνολικής αξίας 2,4 δισεκατομμύριων δολαρίων όταν αυτή μπήκε στο χρηματιστήριο, χάρη σε μια αμοιβαία επενδυτική συμφωνία μεταξύ των δυο επιχειρήσεων στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Τώρα η Tencent Music οδηγείται από μόνη της προς μια πιθανή είσοδο της χρηματιστήριο. Και παρόλο που η αποτίμηση της ανήλθε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πριν λίγους μήνες και στα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο που η Spotify διέθετε τις μετοχές της στο χρηματιστήριο, η Wall Street Journal σημειώνει ότι τώρα η είσοδός της στο χρηματιστήριο μπορεί να αυξήσει την αξία της πάνω από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal, η Tencent Music απέχει μόνο μήνες από το να παρουσιάσει λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα πραγματοποιήσει τη διαδικασία, κι αν τελικά επιλέξει να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι. Όμως, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στις ΗΠΑ, κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.

Η Tencent Music ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την Tencent Holdings, την τεράστια κινέζικη πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας, που ελέγχει τις διαδικτυακές πλατφόρμες WeChat και QQ. Η Tencent Holdings αγόρασε την εταιρεία China Music Corp. πριν λίγα χρόνια, τη συνένωσε με την δική της υπηρεσία streaming, και δημιούργησε την Tencent Music.

Η είσοδος της Spotify στο χρηματιστήριο ήταν κάτι το ασυνήθιστο, καθώς η σουηδική εταιρεία δεν διέθεσε νέες μετοχές, αλλά υιοθέτησε μια απευθείας προσέγγιση των αγοραστών, έτσι ώστε οι ήδη υπάρχοντες μέτοχοι να μπορούν να πουλούν μέρος των μετοχών τους άμεσα. Η τιμή εκκίνησης στις 3 Απριλίου ήταν $165,9, οι μετοχές βυθίστηκαν αρχικά και, ενώ έχουν ανακτήσει από τότε σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος, την περασμένη εβδομάδα έκλεισαν στα $158,45.