Τερέζα Μέι: Εννέα πράγματα που δεν ξέρουμε για τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας

Τερέζα Μέι: Εννέα πράγματα που δεν ξέρουμε για τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας
AppleMark

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την ηγέτη που θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία εκτός Ε.Ε.

Γιώργος Πράτανος 

Aς γνωρίσουμε καλύτερα τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Αυτά είναι τα εννέα πράγματα που δεν ξέρουμε για εκείνη.

1. Πολύ συχνά τη συγκρίνουν με την Άνγκελα Μέρκελ. Είναι και εκείνη, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος, κόρη Προτεστάντη κληρικού, που με τα χρόνια έγινε γνωστή για την αυστηρή συμπεριφορά της και την αινιγματική ιδιωτική ζωή της.

2. Το πατρικό της είναι Theresa Braiser. Γεννήθηκε σε μια παραλιακή πόλη της στη Βόρεια Αγγλίας, το Eastbourne.Γνωρίστηκε με τον μέλλοντα σύζυγό της, όταν εκείνη ήταν φοιτήτρια Γεωγραφίας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη διάρκεια ενός πάρτι του κόμματος των Συντηρητικών. Τη γνωριμία έκανε η μετέπειτα πρωθυπουργός του Πακιστάν, Benazir Bhutto.

3. Ο σύζυγός της, Φίλιπ Μέι, είναι ένας άνθρωπος που αφήνει τα φώτα της δημοσιότητας στη σύζυγό του και προτιμά να βρίσκεται στη σκιά της. Σπάζοντας την εικόνα που έχουμε για τους οικονομολόγους -ο Μέι έχει λαμπρή καριέρα στα οικονομικά και σημαντικές θέσεις σε μεγάλα funds, οι φίλοι του τον περιγράφουν ως πολύ φιλικό άνθρωπο. Μία από τις σπάνιες φορές που η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε σε εκείνον, ήταν όταν τον περιέγραψε ως τον «βράχο» στη ζωή της, που «ειδικά όταν έχασα και τους δύο γονείς μου σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

4. Με την αποφοίτησή της εργάστηκε για την Τράπεζα της Αγγλίας και το 1997 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής.

5. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Συντηρητικών, από το 2002 έως το 2003 (Η θέση δεν έχει να κάνει με τον Ηγέτη των Συντηρητικών, είναι αντίστοιχο του “γραμματέα του κόμματος”). Εκείνη την εποχή ο Εργατικός Τόνι Μπλερ φαινόταν να καθηλώνει τους Συντηρητικούς. Η ομιλία της, στην οποία σημείωνε πως το κόμμα της δεν πρόκειται να κερδίσει όσο οι ψηφοφόροι το βλέπουν ως «μοχθηρό», την μετέτρεψε σε ένα βράδυ σε πολιτικό πρώτης γραμμής, που δεν ντρέπεται να μιλήσει για πράγματα δυσάρεστα.

6. Η Μέι ήταν φεμινίστρια, όταν ακόμη η λέξη αυτή ήταν γραμμένη στα κατάστιχα των Συντηρητικών. Είχε καταφέρει να αναδείξει και να περάσει νομοσχέδια ακόμη και όταν ήταν στην αντιπολίτευση για την ισότητα στις αμοιβές, την άδεια λοχείας στον πατέρα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον της έδωσε τα κλειδιά του υπουργείου Εσωτερικών και εκείνη έκανε αμέσως πιο σκληρό το νόμο για την ενδοοικογενειακή βία. Επίσης σκληρή είναι σε θέματα τρομοκρατίας και μετανάστευσης, κάτι που φυσικά αρέσει στους υπέρμαχους του Brexit.

7. Ήταν υποστηρίκτρια του Βremain, αν και όχι από τις πιο ένθερμες. Με την εκλογή της, πάντως, ξεκαθάρισε πως «το Brexit είναι Brexit».

8. Στην πρωθυπουργία την έφερε, μεταξύ άλλων, κι ένα πικρόχολο σχόλιο της αντιπάλου της για το χρίσμα Άντρεα Λίντσομ. Σε συνέντευξή της στους Times το αντίπαλο δέος της Μέι δήλωσε εμφατικά πως «αισθάνομαι ότι το να είσαι μητέρα σημαίνει ότι έχεις ένα πολύ πραγματικό μερίδιο στο μέλλον της χώρας μας». Όσο και αν προσπάθησε να τα μαζέψει μετά, όλοι κατάλαβαν πως αυτό ήταν ένα χτύπημα κάτω από τη μέση για την άτεκνη Τερέζα . Δύο ημέρες αργότερα η Λίντσομ παραιτείται από τη διεκδίκηση, αφήνοντας μόνη υποψήφια και άρα νικήτρια τη Μέι.

9. Το 2014 η ίδια αποκάλυψε πως πάσχει από Διαβήτη τύπου 1. Το όλο θέμα ξεκίνησε από την παρατήρηση πως η Μέι χάνει κιλά, άρα, «μήπως διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών;». Τότε έσπευσε να ξεκαθαρίσει το θέμα, τονίζοντας παράλληλα πως «ο διαβήτης δεν καθορίζει πως θα δουλέψω ή τι θα κάνω. Είναι μέρος της ζωής… Έτσι, είναι αυτή η περίπτωση όπου χαμηλώνεις το κεφάλι και συνεχίζεις με αυτό». Η ασθένεια εμφανίστηκε το 2012 και η νέα πρωθυπουργός κάνει δύο ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά. «Ήταν ένα πραγματικό σοκ και ναι, μου πήρε αρκετό καιρό να το αποδεχθώ» δήλωνε στη Daily Mail.

Πηγή: Peoplegreeece.com