Τέρμα τα …μυστικά για τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Τέρμα τα …μυστικά για τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Γιατί οι Ευρωπαίοι φοροφυγάδες ίσως αρχίζουν να κρύβουν τα χρήματα τους κάτω από το στρώμα.

Οι Ευρωπαίοι φοροφυγάδες ίσως αναγκαστούν σύντομα να αρχίσουν να κρύβουν τα χρήματά τους κάτω απ’ το στρώμα αντί να τα βάζουν σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Η Ελβετία συμφώνησε να αρχίσει να μοιράζεται χρηματοπιστωτικές πληροφορίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας πολύ δύσκολη για τους Ευρωπαίους την απόκρυψη πλούτου από τις φορολογικές αρχές.

Η συμφωνία σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον θα λαμβάνουν αυτόματα το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό φορολογικού μητρώου και την ημερομηνία γέννησης των κατοίκων τους που διαθέτουν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήρε τη συμφωνία ως ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Η Ελβετία είναι ένας πασίγνωστος πόλος έλξης για τον υπεράκτιο πλούτο.

Για πολλά χρόνια, η χώρα δίσταζε να αλλάξει την εγχώρια νομοθεσία που διέπει το τραπεζικό απόρρητο, η οποία επιτρέπει στις τράπεζες να αρνηθούν να παραδώσουν τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους στις αρχές. Κάποιοι ελβετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί δεν έχουν καν καταγεγραμμένο το όνομα του κατόχου, παρά μόνο ένα νούμερο!

Καθώς όμως κορυφώνεται η παγκόσμια πίεση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η Ελβετία αναγκάστηκε να συνάψει διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, ενώ διαπραγματεύεται και μία αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός γίγαντας HSBC έμπλεξε για τα καλά τον περασμένο μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι βοήθησε τους πελάτες του – στους οποίους συμπεριλαμβάνονται έμποροι όπλων, φοροφυγάδες, δικτάτορες και celebrities – να κρύψουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Deloitte, οι ελβετικές τράπεζες διαθέτουν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις ξένων υπηκόων – περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.

Πίσω από την Ελβετία, ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ με 1,7 τρισεκατομμύρια και 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Όμως, σύμφωνα με την Deloitte, ασιατικές χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη αναμένεται σύντομα να προσπεράσουν την Ελβετία ως πρωτεύουσες του υπεράκτιου πλούτου.

Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η συμφωνία υπηρετεί το συμφέρον της Ελβετίας ως επιχειρηματικός προορισμός. Όμως, μια συνέπεια των πληγμάτων εναντίον της φοροδιαφυγής είναι ότι η Ελβετία εμφανίζεται να έχει χάσει περίπου 7% των καταθέσεων στις τράπεζές της τα τελευταία χρόνια.

Ανήλικοι με καταθέσεις 3 εκατ. δολαρίων σε λίστα καταθετών στην Ελβετία!