Τέσσερα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις

Τέσσερα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις
Photo:

Ποια τα βαθύτερα αίτια της κρίσης; Πώς μαθαίνεις οικονομικά σε «ένα μάθημα». Πού είμαστε και πού πάμε;

Οι απαντήσεις στα βιβλία που ακολουθούν.

Πολιτική από στόμα σε στόμα, Στέλιος Ράμφος
Εκδόσεις Άρμος

Όταν η Ελλάδα παρά τα χρόνια της ευηµερίας κατέρρευσε, οι Έλληνες ξαφνιάστηκαν και συνάμα απογοητεύτηκαν. Τι έφταιξε; Πώς φτάσαµε ως εδώ; Ποια τα βαθύτερα αίτια της κρίσης; Ποιες οι πνευματικές προϋποθέσεις μιας πολιτικής η οποία δεν αφήνει τους ανθρώπους υπαρξιακά ακάλυπτους, αλλά τους ωθεί να μετέχουν υπεύθυνα; Αυτά τα αγωνιώδη ερωτήματα θέτει με αποφθεγματικό τρόπο ο διανοούμενος και συγγραφέας, Στέλιος Ράμφος, αποτυπώνοντας τις προσωπικές αντιδράσεις του σε μία σειρά γεγονότων που καλύπτουν την περίοδο 2014-2016, με στόχο να αναδείξει τη βαθύτερη ουσία του «πρώτη φορά Αριστερά» και να υπενθυμίσει πως είμαστε υπεύθυνοι για τον τρόπο κι όχι για το τέλος.

 

 

Πού είμαστε και πού πάμε, Στάθης Καλύβας
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο του διακεκριμένου πολιτικού επιστήμονα και καθηγητή Στάθη Καλύβα αποτελεί έναν συγκεντρωτικό τόμο άρθρων στον οποίο τίθενται μια σειρά προβληματισμών για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας, με επίκεντρο τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης και τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο συγγραφέας αναζητά τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στις διεθνείς συγκυρίες. Αν και την τελευταία επταετία κυριάρχησαν οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις αντί της αυτογνωσίας και της διόρθωσης σφαλμάτων, η χώρα μπορεί να βγει από το τέλμα, αρκεί να αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει και να τα αξιοποιήσει.

 

Οικονομικά σε ένα μάθημα, Henry Hazlitt
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το βιβλίο του Henry Hazlitt, που εκδόθηκε αρχικά το 1946, καταφέρνει με εύλογη ακρίβεια και χωρίς πολύπλοκες θεωρίες να διδάξει τα «οικονομικά σε ένα μάθημα» ακόμη και σε μη εξοικειωμένους αναγνώστες. Βασίζεται στο δοκίμιο του Frédéric Bastiat Αυτό που βλέπουμε και αυτό που δεν βλέπουμε και αποτελεί ένα best seller εκατομμυρίων αντιτύπων, στο οποίο ο συγγραφέας υπερασπίζεται τον καπιταλισμό. Παράλληλα καταρρίπτει οικονομικούς μύθους που εδράζονται στο παρελθόν και επιμένουν έως σήμερα, προβαίνοντας σε προτάσεις όπως η συνηγορία για το ελεύθερο εμπόριο, η αντίθεση στον έλεγχο των τιμών, στον νομισματικό πληθωρισμό και στις κρατικές ενισχύσεις.

 

 

Age is just a number, Charles Eugster
Εκδόσεις Little Brown Book Group

ageO Charles Eugster αποφάσισε στα 97 του χρόνια να γράψει το βιβλίο Age Is Just a Number, για να μοιραστεί την πεποίθησή του ότι ποτέ δεν είναι αργά και ότι η ηλικία δεν αποτελεί τροχοπέδη στα όνειρα κανενός. Μέσα από την ιστορία του ο συγγραφέας, ο οποίος μέχρι τα 63 είχε αφοσιωθεί στην ιατρική, και στα 95 κατέκτησε όχι μόνο τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σπριντ, αλλά και του παγκόσμιου ρεκόρ σε αθλήματα όπως η κωπηλασία, καταδεικνύει στους αναγνώστες ότι η ανάληψη νέων προκλήσεων και η σωματική βελτίωση, όσο μεγαλώνει κανείς, μπορεί να είναι διασκεδαστικές, αλλά και ευεργετικές για το άτομο και την κοινωνία.