Τετ α τετ Τσακαλώτου με τη διοίκηση της Eurobank: Τι ζήτησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, τι απάντησε η τράπεζα

Τετ α τετ Τσακαλώτου με τη διοίκηση της Eurobank: Τι ζήτησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, τι απάντησε η τράπεζα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συζήτηση αφορούσε το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

 

Mε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο συναντήθηκαν, ο πρόεδρος της Νικόλαος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας της Eurobank.

Η συζήτηση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικεντρώθηκε στην γενικότερη πορεία της προσπάθειας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα («κόκκινα» δάνεια), στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Η διοίκηση της Eurobank ενημέρωσε επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον υπουργό Οικονομικών για την διαδικασία τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την τράπεζα.

Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της τράπεζας, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι της διαδικασίας, που προβλέπει την έκδοση ομολόγων.

Η τράπεζα θα διακρατήσει τουλάχιστον το 50% αυτών και τα υπόλοιπα θα πωληθούν. Σημείωσαν ακόμα ότι τα δάνεια του πακέτου τιτλοποίησης θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Και οι δανειολήπτες θα μπορούν να προχωρούν σε ρυθμίσεις των υποχρεώσεων τους.

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση ήταν το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη δημιουργία μιας εταιρείας Asset Protection Scheme (APS). Στόχος της εταιρείας είναι η ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Η δημιουργία της θα «τρέξει» με βάση το «ιταλικό μοντέλο», που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα εκδώσουν senior ομόλογα -στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που θα προχωρήσουν και θα είναι ύψους 10-15 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα αυτά θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου.