Τεταμένο κλίμα στη Βενεζουέλα ενόψει εκλογών: Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό

Τεταμένο κλίμα στη Βενεζουέλα ενόψει εκλογών: Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό
Venezuela's President Nicolas Maduro greets supporters during his closing campaign rally in Caracas, Venezuela May 17, 2018. REUTERS/Carlos Jasso

Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό λίγο περισσότεροι από 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βενεζουέλα καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή στις προεδρικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, την Κυριακή σε μια εκλογική αναμέτρηση την οποία μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, και δεν αναγνωρίζεται από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό λίγο περισσότεροι από 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βενεζουέλα καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να κριθούν από τον πρώτο γύρο.

«Δεν θα πάω να ψηφίσω κανέναν. Ασχολούμαι με την καθημερινή μου επιβίωση και τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο Αλέξις Ροντρίγκες, ένας πωλητής φρούτων 40 ετών.

Ο Μαδούρο είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών, αν και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 75% των Βενεζουελάνων αποδοκιμάζουν την πολιτική του, με την καθημερινότητά τους να σημαδεύεται από ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αυξημένη ανασφάλεια αλλά και κόστος διαβίωσης. Ο κατώτατος μισθός φθάνει μόνο για την αγορά μισού κιλού κρέατος.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εξάλλου φύγει από τη χώρα. Πανεπιστημιακές έρευνες εκτιμούν σε 3 με 4 εκατομμύρια όλους όσοι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα μετά την εκλογή του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία το 1999.

Με τη Συντακτική Συνέλευση και τον στρατό να είναι με το μέρος του και την αντιπολίτευση διχασμένη, ο Μαδούρο εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει την επανεκλογή του και μια νέα θητεία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019.

Αντίπαλοί του ο πρώην τσαβιστής Ενρί Φαλκόν, 56 ετών, που υπέβαλε υποψηφιότητα παρά το μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης (MUD). Το εν λόγω μποϊκοτάζ του Μαδούρο προς την αντιπολίτευση οφείλεται στο ότι οι ηγέτες των κομμάτων Justice First, Popular Will και Democratic Action δήλωσαν ότι το εκλογικό σύστημα ήταν προκατειλημμένο. Αυτό προκάλεσε την οργή του Μαδούρο ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν «εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη». Την υποψηφιότητά του έχει δηλώσει και ο ευαγγελιστής πάστορας Χαβιέρ Μπερτούσι, 48 ετών. Και οι δύο διεκδικούν την ψήφο των Βενεζουελάνων που έχουν απογοητευτεί από τον 55χρονο Μαδούρο.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datanalisis, Μαδούρο και Φαλκόν ισοψηφούν, ενώ σύμφωνα με το Delphos, ο απερχόμενος πρόεδρος συγκεντρώνει το 43% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 24% του Φαλκόν. Το ινστιτούτο Hinterlaces εκτιμά ότι ο Μαδούρο θα συγκεντρώσει το 52% των ψήφων, ο Φαλκόν το 22% και ο Μπερτούτσι περίπου το 20%.

«Οι άνθρωποι έχουν πάψει να πιστεύουν στην αμφισβήτηση και στις εκλογές, εξού και η ατμόσφαιρα αυτή της απάθειας. Το τραγικό είναι ότι οι Βενεζουελάνοι αισθάνονται χαμένοι και χωρίς ελπίδα. Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης», εκτίμησε ο αναλυτής Χουάν Μανουέλ Ραφάλι.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Λουίς Σαλαμάνκα, ο πρόεδρος «θα κερδίσει κι αν χάσει, δεν θα το επιτρέψει».

Εκτός από την αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ομάδα της Λίμα (ένας συνασπισμός 14 χωρών της Αμερικής και της Καραϊβικής) καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μαδούρο και απορρίπτουν τις εκλογές, οι οποίες θεωρούν ότι δεν είναι δημοκρατικές, δίκαιες ή διαφανείς. Επίσης, κατηγορούν τον Μαδούρο ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

«Με αφήνει αδιάφορο το ότι με αντιμετωπίζουν σαν “δικτάτορα” (…) Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό. Δεν έχει σημασία ότι δεν αναγνωρίζουν (τις εκλογές): ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εκλέγεται από τον λαό, όχι από τον Ντόναλντ Τραμπ», τονίζει ο Μαδούρο στη διάρκεια των προεκλογικών του συγκεντρώσεων, συνοδεία της συζύγου του.

Συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να αναβάλει τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 20 Μαΐου, τονίζοντας ότι αυτές θα είναι «απάτη» και «παρωδία».

Από την άλλη, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε σε δήλωσή στις 19 Απριλίου της την λύπη της για τον τρόπο που οι αρχές υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο συγκάλεσαν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 20ης Μαΐου χωρίς  να υπάρχει συναίνεση όσον αφορά «τους όρους για μια αξιόπιστη εκλογική διαδικασία η οποία να περιλαμβάνει όλους».

Μάλιστα κατά την τελευταία εκδήλωση πριν τις εκλογές, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, ο Μαδούρο είχε μαζί του έναν άλλο ένθερμο υποστηρικτή του, τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Πέρα, όμως από τον Μαραντόνα, την στήριξή του στο Μαδούρο εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια live μετάδοση στο κρατικό κανάλι της Βενεζουέλας χθες που κράτησε περισσότερο από μισή ώρα. Η ομιλία περιλάμβανε μια γενική αναφορά σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών, αν και αποτέλεσε κυρίως αφορμή να υπογραμμιστεί η ισχύς του Μαδούρο στην παγκόσμια σκηνή, παρά το μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι θα θριαμβεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Ενώ από την πλευρά του, ο Μαδούρο ανέφερε ότι «η Βενεζουέλα είναι απολύτως ανοιχτή σε όλες τις επενδύσεις που προέρχονται από την Τουρκία».

Σημαντικό είναι να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι και οι δυο ηγέτες έχουν δεχθεί έντονη κριτική για τον αυταρχικό χαρακτήρα της διακυβέρνησής τους, με την καταπάτηση της αντιπολίτευσης ενώ κάνουν κακή διαχείριση της οικονομίας των κρατών τους.