Τέταρτη αγωγή της Google κατά της Ρωσίας

Τέταρτη αγωγή της Google κατά της Ρωσίας
epa05724618 The Google logo on the newly opened Google Office in the Sihlpost Building in Zurich, Switzerland 17 January 2017. Google opened its new offices in Zuerich Sihlpost, together with the rooms in the new SBB-Europaallee the whole working area will be 50'000 square meters. Up to 5000 employees will be able to work in the new Google offices. EPA/WALTER BIERI

Για ποιο λόγο η τεχνολογική εταιρεία κατηγορεί τις ρωσικές αρχές.

Τέταρτη αγωγή κατέθεσε πρόσφατα η Google κατά της ρωσικής Ομοσπονδιακής Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας (FAS), η οποία κατηγορεί τον τεχνολογικό κολοσσό για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της χώρας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, δικαστήριο της Μόσχας καταχώρησε την περασμένη Πέμπτη την τέταρτη μήνυση από την πλευρά της Google Inc και Google Ireland Inc κατά της FAS. Ωστόσο, η μήνυση δεν έχει προχωρήσει ακόμα, ενώ δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της νέας αγωγής.

Η FAS είχε κρίνει τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι η Google παραβίαζε τους ρωσικούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες καθώς διέθετε προεγκατεστημένες εφαρμογές σε τάμπλετ και συσκευές κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν με το λειτουργικό σύστημα Android, ενώ ταυτόχρονα απαγόρευε την εγκατάσταση αντίστοιχων εφαρμογών από ανταγωνιστικές εταιρείες. Εναντίον της Google είχε προσφύγει και η ρωσική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Yandex.

Η ποινή αυτή θα ευνοήσει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά λογισμικού στη Ρωσία, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους εκπρόσωπος της FAS.

Η ρωσική Υπηρεσία επιδιώκει να επιβάλει στην αμερικανική εταιρεία δύο πρόστιμα ύψους 438 ρουβλίων έκαστο (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ) τόσο για την παραβίαση των συγκεκριμένων κανόνων της χώρας, όσο και για την αγορά των προεγκατεστημένων εφαρμογών. Επιπλέον η Google καλείται να καταβάλει πρόστιμο 7.345 ευρώ για τη μη συμμόρφωσή της με τους κανονισμούς της FAS.