Τετραμερής Σύνοδος – Τσίπρας: Με συνεργασία και σεβασμό μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά

Τετραμερής Σύνοδος – Τσίπρας: Με συνεργασία και σεβασμό μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μιχάι Τουντόσε (Α), ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ (2Α), ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (3Α) και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας (4Α), συνομιλούν κατά τη δεύτερη ημέρα της τετραμερής συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο προεδρικό μέγαρο του Βελιγραδίου, Σερβία, Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

«Έχουμε ένα νέο θεσμο που είναι σημαντικος για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των βαλκανίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λοζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας.

«Έχουμε ένα νέο θεσμο που είναι σημαντικος για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των βαλκανίων», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερος συμβολισμός, της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καυθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι -και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας ξεχωριστά με τους γείτονες του- να μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό». «Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Είτε δύσκολο, είτε εύκολο είναι αναγκαίο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς, στα χέρια μας, το μέλλον των χωρών μας, των λαών μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας», συνέχισε.

«Δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ»

Δεσμευτήκαμε οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου, ενώ αισιόδοξος δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον».

«Τα βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας», προσέθεσε.