Θα μπορούσαν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης να εκδίδουν ομόλογα;

Θα μπορούσαν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης να εκδίδουν ομόλογα;
The match ball is seen on the pitch prior to the Champions League group D soccer match between Borussia Dortmund and Arsenal, in Dortmund September 16, 2014. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER) - RTR46H6D

Σύμφωνα με την S&P Global Ratings μια τέτοια κίνηση θα έδινε στις ομάδες τους πόρους που χρειάζονται για να διευρύνουν τους στόχους τους.

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ποδοσφαίρου θα μπορούσε να φέρει η δυνατότητα της έκδοσης ομολόγω. Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 ore», το θέμα των ομολόγων θα επέτρεπε στους συλλόγους να εκμεταλλευτούν τα οφέλη των ισχυρών εμπορικών σημάτων τους στην κεφαλαιαγορά.

Την καινοτομία αυτή, στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν πολλοί ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, φέρεται να προκρίνει η S & P Global Ratings, η οποία επισημαίνει ότι η μεταγραφική αγορά έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα το 2017 – επίπεδα που επιτρέπουν νέες χρηματοπιστωτικές κινήσεις για τους ενδιαφερόμενους συλλόγους.

Ο οργανισμός αξιολόγησης έχει υπολογίσει ότι τα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν ξοδέψει συνολικά πάνω από 4,6 δισ. ευρώ μόνο για την αγορά παικτών, συμπεριλαμβανομένων των δύο πιο δαπανηρών μετακινήσεων, του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν για 222 εκατομμύρια και του Κιλιάν Μπαπέ επίσης στην Παρί Σεν Ζερμέν από τη Μονακό για 180 εκατομμύρια (μετακίνηση που θα είναι οριστική το προσεχές καλοκαίρι, αφού μέχρι τότε έχει παραχωρηθεί δανεικός).

Εξαιρουμένης αυτής της συμφωνίας, η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή για το 2017 είναι αυτή της Μπαρτσελόνα, η οποία αγόρασε τον Γάλλο Ουσμάν Ντεμπελέ από την Ντόρτμουντ για 145 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 40 εκατομμυρίων από μπόνους). Η Μπαρτσελόνα ξεπέρασε το ρεκόρ της απόκτησης του Ντεμπελέ με την αγορά του Βραζιλιάνου Φιλίπε Κουτίνιο για 160 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων 40 εκατομμύρια μπόνους) από τη Λίβερπουλ.

Επιπλέον, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι συνέχισαν να επιδιώκουν σχέδια επέκτασης μέσω της κατασκευής νέων σταδίων ή τη βελτίωση των υφιστάμενων. «Οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες τους συνεπάγονται ότι οι νέοι πόροι χρηματοδότησης θα μπορούσαν να είναι αποφασιστικοί για την επιτυχία στην επίτευξη των στόχων τους», ανέφερε η έκθεση.

Ο αναλυτής Ομρί Στερν πρόσθεσε ότι η «πιστοληπτική ικανότητα των συλλόγων υποστηρίζεται από την απόδοση και την αφοσίωση των οπαδών». Τα καλά αποτελέσματα στο γήπεδο επιτρέπουν στις ομάδες να βλέπουν τα έσοδα από τις εμπορικές και τηλεοπτικές συμφωνίες να αυξάνονται. Αυτή είναι μια σταθερή βάση, που αυξάνεται μέσω των πωλήσεων εισιτηρίων στα γήπεδα.

Στην ανάλυση της S&P είναι επίσης σημαντικός ο έλεγχος του χρέους και του κόστους, αφού σε γενικές γραμμές «οι οικονομικοί πόροι καθορίζουν την επιτυχία μιας ομάδας».

Γίνεται κατανοητό ότι, για να μπει μια ομάδα στην ελίτ των συλλόγων, είναι απαραίτητες, εκτός από την «γενναιοδωρία των πλουσίων ιδιοκτητών», οι «συνεχείς εισφορές χρημάτων» από νέους πόρους.