Θα επισημοποιήσουν τελικά η Volkswagen και η Ford τη φημολογούμενη συνεργασία τους;

Θα επισημοποιήσουν τελικά η Volkswagen και η Ford τη φημολογούμενη συνεργασία τους;

Η εν λόγω συνεργασία θα εξασφαλίσει και στις δύο πλευρές σημαντικά πλεονεκτήματα.

Η Volkswagen και η Ford πρόκειται να επισημοποιήσουν τη φημολογούμενη συμμαχία τους την Τρίτη, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες τόσο να επιταχύνουν όσο και να εξοικονομήσουν χρήματα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων.

Η γερμανική και η αμερικανική εταιρεία δήλωσαν τον Ιούνιο του 2018 ότι σκέφτονταν να προβούν σε μια τέτοια συνεργασία, ίσως προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού εμπορικά οχήματα. Τη Δευτέρα, ο CEO της VW, Hebert Diess, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ανακοίνωση ερχόταν την Τρίτη στο Detroit Auto Show.

Πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η συνεργασία;

Αυτό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτό το σημείο, αλλά οι εταιρείες έχουν υποστηρίξει σθεναρά ότι δεν θα υπάρξουν ρυθμίσεις για μετοχικό κεφάλαιο ή ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι πιθανό η VW να επενδύσει στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης και στο αντίστοιχο τμήμα της Ford που την έχει εξελίξει. Η Ford με τη σειρά της σκέφτεται εξίσου σοβαρά να αποκτήσει την άδεια χρήσης του πλαισίου MEB του ομίλου Volkswagen, ο οποίος έχει εξελιχθεί ειδικά για τη χρήση σε πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας αυτής της φημολογούμενης συνεργασίας είναι η πρόθεση της VW να αξιοποιήσει το πλεονάζον δυναμικό παραγωγής της Ford στις ΗΠΑ. Αυτό από μόνο του θα της εξασφαλίσει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς δεν θα αναγκαστεί να επενδύσει κεφάλαια για την ανέγερση καινούργιων εργοστασίων. Από την άλλη, η κίνηση αυτή θα προσφέρει τη δυνατότητα στη Ford να διατηρήσει τα εργοστάσιά της και να μην προχωρήσει σε απολύσεις εργαζόμενων.