Θα επιβάλει τελικά ο Τραμπ δασμούς ύψους 60 δισ. δολαρίων στην Κίνα;

Θα επιβάλει τελικά ο Τραμπ δασμούς ύψους 60 δισ. δολαρίων στην Κίνα;
epa06487029 US President Donald J. Trump looks on after finishing the State of the Union address in the chamber of the US House of Representatives in Washington, DC, USA, 30 January 2018. This is the first State of the Union address given by US President Donald J. Trump and his second joint-session address to Congress. EPA/WIN MCNAMEE / POOL

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται ανένδοτος στην απόφασή του να φορολογήσει τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει στις κινεζικές εισαγωγές τελωνειακούς δασμούς ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες θα αφορούν κυρίως τους τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου που επικαλούνται πηγές που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, οι δασμοί θα επιβληθούν σε βάρος περίπου 100 κινεζικών προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναφέρει σε υπουργούς και σε συμβούλους του ότι «ήθελε να πλήξει σύντομα την Κίνα με δασμούς και περιορισμούς στις επενδύσεις ως απάντηση για την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας», έγραψε το Politico, το οποίο επικαλείται τρία πρόσωπα που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ πρότεινε ένα πακέτο δασμών επί των κινεζικών εισαγωγών ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως η πρότασή του απορρίφθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς έκρινε πως ήταν ανεπαρκής, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η πρόταση που παρέμεινε στο τραπέζι ήταν η επιβολή τελωνειακών δασμών ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταδίδουν σήμερα αμερικανικά ΜΜΕ.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπραγοι στις ασυγκράτητες και άδικες εμπορικές πρακτικές σε βάρος της χώρας μας», έγραψε σήμερα σε ένα tweet ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αργότερα σήμερα, ο μεγιστάνας αναμένεται να συναντηθεί, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Μιζούρι (κεντρικές ΗΠΑ), με εκπροσώπους της Boeing, προτού παραστεί σε μια συζήτηση με θέμα τη μείωση των φόρων και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Τουσκ προς Τραμπ: «Κάντε εμπόριο, όχι πόλεμο κύριε πρόεδρε»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρότρυνε τις ΗΠΑ να ξαναρχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες εν μέσω μιας επικείμενης εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο εμπορικών μπλοκ, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές του χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.

«Κάντε εμπόριο, όχι πόλεμο, κύριε πρόεδρε», δήλωσε ο Τουσκ, απευθυνόμενος στον Τραμπ, έπειτα από συνομιλίες που είχε σήμερα στο Ελσίνκι με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου τόνισε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «ένα κακό σημάδι για τις διατλαντικές σχέσεις» και υπογράμμισε την ανάγκη για «επιστροφή αυτή τη στιγμή στις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ».

«Όταν ο πρόεδρος διαμαρτύρεται για πολλούς δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, τον καταλαβαίνω. Ούτε εμείς είμαστε χαρούμενοι», ανέφερε στους δημοσιογράφους. Υπενθύμισε παράλληλα τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και σημείωσε ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι «πραγματικοί φίλοι θα εξαιρεθούν από τα προτεινόμενα μέτρα».

«Θα ήθελα να τονίσω σήμερα ότι ο ελεύθερος κόσμος επέζησε τις πιο δύσκολες δεκαετίες χάρη μόνο στο γεγονός ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν πραγματικοί φίλοι, οπότε ας θρέψουμε αυτή τη φιλία, μην την προκαλούμε», πρόσθεσε.