Θα κάπνιζες αν έπρεπε να πληρώσεις 30 ευρώ το πακέτο;

Θα κάπνιζες αν έπρεπε να πληρώσεις 30 ευρώ το πακέτο;
epa05289176 A picture made available on 04 May 2016 shows a smoker enjoying a cigarette in Sydney, Australia, 03 May 2016. The cost of a packet of cigarettes could rise to 40 Australian dollar (about 30 US dollar) after Finance Minister Mathias Cormann confirmed the Federal Budget would contain a 12.5 percent annual increase in tobacco excise over the four years to 2020. EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η καμπάνια της Αυστραλίας που αποφάσισε να αυξήσει την τιμή των τσιγάρων στο αστρονομικό ποσό των 30 ευρώ.

Ας υποθέσουμε πως έχετε την κακή συνήθεια να καπνίζετε. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν γνωρίζει πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί για την υγεία, αλλά και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης σε Αμερική, Ευρώπη και αλλού πολλές. Από αποκρουστικές φωτογραφίες ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα, ως μηνύματα που αναφέρουν τις συνέπειες και τέλος, δραματική αύξηση της τιμής του καπνού. Το τελευταίο είναι εκείνο που επέλεξε η Αυστραλία, που ψήφισε νόμο με βάση τον οποίο ένα πακέτο τσιγάρα θα κοστίζει από το 2020 45 αυστραλιανά δολάρια, δηλαδή περί τα 30€.

Όπως διαβάζουμε στη βρετανική Telegraph, το μέτρο επιδοκιμάστηκε από την ιατρική κοινότητα, ενώ και η αντιπολίτευση δύσκολα θα τολμήσει να αρθρώσει λόγο ενάντια σε μια τέτοια αύξηση. Άλλωστε, η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων σήμερα στην Αυστραλία κοστίζει ήδη γύρω στα 15€, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο από την αντίστοιχή τιμή του στη χώρα μας.

Είναι η λύση αυτή αποτελεσματική;

Οι Αυστραλοί καπνιστές παραδέχονται πως ένα τέτοιο μέτρο καθιστά την αγαπημένη τους, αλλά βλαβερή, εθιστική τους συνήθεια ιδιαίτερα ακριβή. “Δεν μπορώ να πληρώνω τόσα λεφτά. Δεν αξίζει η συνήθεια, τέτοιο κόστος. Άλλωστε είναι ήδη ακριβά. Στο τέλος της εβδομάδας καταλήγω να έχω ξοδέψει 200 αυστραλιανά δολάρια μόνο σε τσιγάρα” αναφέρει μια Αυστραλή στην κρατική τηλεόραση της χώρας.

Άλλοι πάλι αναφέρουν πως η τιμή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. “Είτε θέλεις να καπνίσεις, είτε όχι” σημειώνει ένα 52χρονος Αυστραλός. Οι τιμές των τσιγάρων στην Αυστραλία έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία έξι χρόνια, με τη συντηρητική παράταξη που βρίσκεται στην εξουσία να “υπολογίζει” στα έσοδα από τους φόρους, προβάλλοντας σε κάθε περίπτωση ως προτεραιότητα την υγεία των πολιτών.

Πάνω από όλα η υγεία;

Σε κάθε περίπτωση, η αυστραλιανή κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει “με ένα σμπάρο” δυο τρυγόνια. Από τη μία να δείξει πως νοιάζεται για την υγεία και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και από την άλλη να γεμίσει τα ταμεία της με επιπλέον έσοδα (το δεύτερο φυσικά προϋποθέτει πως κάποιοι θα συνεχίσουν να καπνίζουν). Ο έμμεσος φόρος στον καπνό θα αυξηθεί κατά 12.5% ως το 2020, με τα χρήματα που πληρώνει ο καταναλωτής σε φόρους στο πακέτο να αγγίζουν το 70% της τιμής. Πάντως, η κυβέρνηση προσβλέπει σε αύξηση των εσόδων σε 4,7 δισ δολάρια (περί τα 2,5 δισ ευρώ) από το φόρο στα τσιγάρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η αύξηση της τιμής πάντως οδήγησε την αυστραλιανή κοινωνία να μειώσει των αριθμό καπνιστών της, αφού ο αριθμός όσων καπνίζουν μειώθηκε στη χώρα από το 25% επί του συνολικού πληθυσμού, σε 15% σε μία εικοσαετία.

Πηγή: news247.gr