Θα παραμείνει το Facebook δωρεάν;

Θα παραμείνει το Facebook δωρεάν;

Το κοινωνικό δίκτυο έχει αρχίσει να τεστάρει συνδρομές σε μερικές από τις υπηρεσίες του.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, έχει αποφύγει για καιρό το να χρεώνει τη συνδρομή στο κοινωνικό δίκτυο. Μάλιστα, η παρούσα εκδοχή του είναι χωρίς διαφημίσεις, καθώς οι χρήστες ανησυχούν για τον πιθανή εντοπισμό των ενεργειών τους στο διαδίκτυο. Όμως, υπάρχει τουλάχιστον ένα κομμάτι του κοινωνικού δικτύου όπου η εταιρεία μπορεί να πειραματιστεί και να το κάνει συνδρομητικό, και αυτό είναι τα ιδιωτικά γκρουπ του Facebook.

Το Facebook ανακοίνωσε τις συνδρομές αυτές με μια ανάρτηση στο μπλογκ του, όπου δήλωσε ότι οι διαχειριστές ορισμένων ομάδων στο Facebook θα μπορούσαν πλέον να αρχίσουν να χρεώνουν τα μέλη τους από 4,99 έως 29,99 δολάρια το μήνα. Οι διαχειριστές των δωρεάν ομάδων δεν θα επηρεαστούν, αλλά μελλοντικά θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ομάδες που θα μπορούν να είναι και συνδρομητικές.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, «διαχειριστές των γκρουπ δημιουργούν ασφαλείς κοινότητες που στηρίζουν τα μέλη τους, και όπου οι άνθρωποι επιστρέφουν καθημερινά». Ενώ συνεχίζει λέγοντας «γνωρίζουμε ότι οι διαχειριστές επενδύουν το χρόνο και την ενέργειά τους στη συντήρηση των ομάδων τους, και μερικοί μας έχουν πει ότι θα ήθελαν εργαλεία που θα τους βοηθούσαν να συνεχίσουν να επενδύουν στην κοινότητά τους και να προσφέρουν περισσότερα στα μέλη τους».

Το Facebook δεν επιτρέπει διαφημίσεις στα γκρουπ του, και, προς το παρόν, η εταιρεία δεν θα λάβει μέρος των εσόδων από τις συνδρομές που οι διαχειριστές θα επιλέγουν να θέσουν στα μέλη τους. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως οι πωλήσεις του κοινωνικού δικτύου εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά από τις διαφημίσεις, ένα σύστημα το οποίο έχει αποτελέσει αφορμή για πολλές αντιπαραθέσεις, όπως στην περίπτωση του σκανδάλου Cambridge Analytica.

Αυτή η ανακοίνωση του Facebook δεν αποτελεί μια απότομη αλλαγή από την πολιτική της εταιρείας, αλλά σίγουρα υποδηλώνει ότι είναι σε θέση να πειραματιστεί με συνδρομές σε τμήματα της εφαρμογής που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι λογικό.