Θα σε δω στο… Tinder

Θα σε δω στο… Tinder

Ένα app για κοινωνικοποίηση... παντώς τύπου!

Για όσους δεν το ξέρετε ήδη, το Tinder έκανε την «παρθενική» του πρώτη τον Αύγουστο του 2012 κι έκτοτε κατακτά σταδιακά τον κόσμο. Πρόκειται για μία εφαρμογή για smartphones, που για αλλού… κίνησε κι άλλου η αγορά το πάει. Σε κάθε περίπτωση, έχει πια καθιερωθεί ως ένα από τα πιο διαδεδομένα app για παντώς είδους γνωριμίες.

Πολύ απλά, δίνει σε κάθε χρήστη τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα προσωπικό προφίλ με πέντε φωτογραφίες και στη συνέχεια να αναζητά ταιριαστά με αυτόν προφίλ χρηστών του ίδιου app, στην κοντινή περίμετρό του.

Σε όσα είναι του γούστου του, μπορεί να κάλει «like». Τα άλλα τα απορρίπτει. Κι αν κάποιο από τα προφίλ που επέλεξε ανταπαντήσει με ένα «like», τότε ο «δρόμος» είναι ανοιχτός για όλα τα ενδεχόμενα: από ένα chat μέσω κινητών, έως ένα επιτόπου ραντεβού για ανθρώπινη επαφή δια ζώσης…

Από στόμα σε στόμα αρχικά, μετέπειτα από χρήστη σε χρήστη, το Tinder έγινε λίγο πολύ μόδα. Σήμερα, έχει 600 εκατομμύρια χρήστες ανά την υφήλιο και μέσο όρο 6 εκατομμύρια ηλεκτρονικά «ταιριάσματα» προφίλ ημερησίως!

Διαβάστε ακόμη: Έξι εναλλακτικές στο WhatsApp

Παρ’ όλα αυτά, ο Τζάστιν Ματίν -συνιδρυτής και υπεύθυνος marketing του Tinder- διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη… ηλεκτρονική «προξενήτρα». Τα ραντεβού δεν ήταν καν στην αρχική του σκέψη, λέει. «Αντίθετα, είναι μία πλατφόρμα κοινωνικής αναζήτησης και διαδικτύωσης», τονίζει. «Κι όσο το προϊόν μας εξελίσσεται, τόσο εμείς θέλουμε να απευθυνόμαστε σε διαφορετικούς χρήστες».

«Με άλλα λόγια», γράφει η Guardian, «το Tinder δεν θέλει να αποκλείσει από χρήστες όσους βρίσκονται ήδη σε σχέση ή είναι παντρεμένοι και δεν ψάχνονται για περιστασιακούς ερωτικούς συντρόφους». Επίσης, σχολιάζει, ότι η εφαρμογή «που προς το παρόν διατίθεται δωρεάν, σύντομα θα αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες επί πληρωμή, για να αρχίσει οικονομικά να αποδίδει (…) π.χ. αγορές virtual δώρων, αναβάθμισης του προφίλ ώστε να το βλέπουν περισσότεροι χρήστες κ.ά.».

«Όμως, δεν έχει έλθει ακόμη αυτή η στιγμή», λέει ο Τζάστιν Μάτιν. Επί του παρόντος, ο ίδιος και οι συνεργάτες του ασχολούνται περισσότερο με τη διαγραφή ψεύτικων προφίλ, που ανήκουν συνήθως σε εταιρίες. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να κάνουν ακόμη πιο γνωστό το app τους, μέσα από συνεργασίες με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, εκπομπές και τηλεπερσόνες.

Διαβάστε ακόμη: Το ελληνικό Horizon στις πρώτες θέσεις του App Store

Έτσι φιλοξοδεί το Tinder να διευρύνει τη βάση του, σε μία λογική που πάει κόντρα σε αυτή του Facebook: αντί να συνδέει διαδικτυακά ανθρώπους που ήδη λίγο πολύ γνωρίζονται, θέλει να φέρει κοντά άτομα που δεν έχουν ιδέα ο ένας για την ύπαρξη του άλλου.

Ήδη, το app γνώρισε μεγάλες… δόξες στους πρόσφατους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς «τιμήθηκε» δεόντως από τους αθλητές των εθνικών ομάδων. Την ίδια ώρα, η βάση του διαρκώς διευρύνεται σε όλες τις ηλιακές ομάδες.

Σήμερα, οι νέοι ηλικίας 25-32 αντιστοιχούν στο 32% των χρηστών του, οι 35-44 το 6,5% και οι άνω των 45 ετών το 3,5%!  Μακράν, ωστόσο, πιο πιστοί παραμένουν οι νέοι, ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών, που αντιστοιχούν στο 51%. Ενώ δυναμικά πια μπαίνει στο «παιχνίδι» και η κατηγορία των ανηλίκων, 13-17 ετών, που αποτελούν σήμερα το 7% του Tinder, όπου μοιραία η εξωτερική εμφάνιση και η πρώτη εντύπωση αποτελούν το Νο1 κριτήριο γνωριμίας.

Δείτε ακόμη: Πώς το Facebook άλλαξε τον κόσμο