Θανάσης Παπανικολάου: Το επόμενο μεγάλο βήμα για τον όμιλο MIG

Θανάσης Παπανικολάου: Το επόμενο μεγάλο βήμα για τον όμιλο MIG

Aπό τα Everest στην κορυφή της MIG - Ο Θανάσης Παπανικολάου αποκαλύπτει τα σχέδια του ομίλου που καθορίζει τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά.

Για 17 ολόκληρα χρόνια το όνομα του ήταν συνυφασμένο με τον όμιλο της Vivartia, τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα, και φυσικά τον κλάδο της εστίασης, καθώς από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ήταν ο άνθρωπος που αναλάμβανε την ευθύνη για οποιαδήποτε κίνηση γινόταν στην Goody’s – Everest. Πιστός «στρατιώτης» και αξιόλογος manager, ο Θανάσης Παπανικολάου τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιφορτιστεί με τη διοίκηση του ομίλου MIG, ενός fund industry με τεράστιο μέγεθος.

«Από το 2001 εργαζόμουν στην Vivartia. Ήταν μία μεγάλη εμπειρία για εμένα, διότι ήξερα τα προβλήματα και τα πράγματα εκ των έσω, γεγονός που με βοήθησε να προσαρμοστώ πιο γρήγορα στα νέα μου καθήκοντα. Η γνωριμία μου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, το 2007, και όταν κλήθηκα να αναλάβω τη MIG, τον Ιούνιο του 2016, ο σπουδαίος αυτός επιχειρηματίας βρισκόταν ακόμη εν ζωή» τονίζει στο fortunegreece.com ο κ. Παπανικολάου, χαρακτηρίζοντας τον Ανδρέα Βγενόπουλο ως εμβληματική μορφή στο ελληνικό επιχειρείν, που η απουσία της έφερε μεν πολλές αλλαγές, όμως ο οργανισμός διατηρήθηκε με μεγάλη σταθερότητα καταφέρνοντας να πάει στην επόμενη μέρα, χωρίς κλυδωνισμούς.

Αισιόδοξος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για τον Όμιλο, που μέχρι και σήμερα διαθέτει αρκετά μέτωπα ανοιχτά, ο Θανάσης Παπανικολάου επισημαίνει πως η αγορά, βρισκόμενη σε συσχέτιση με την ελληνική οικονομία, πλέον κινείται σε ανοδική τροχιά. «Ο κλάδος της υγείας και κυρίως εκείνος της ασφάλισης καταγράφουν μεγάλη δυναμική, ενώ πολύ καλή τοποθέτηση, ως όμιλος, έχουμε και στον κλάδο του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια καταγράψαμε ανάπτυξη, σταθεροποιηθήκαμε και καταφέραμε να αναδιαρθρώσουμε τον τραπεζικό μας δανεισμό».

Ο χαμός του Ανδρέα Βγενόπουλου συγκλόνισε την επιχειρηματική κοινότητα και έκανε πολλούς να αναρωτιούνται εάν θα βρισκόταν άξιοι αντικαταστάτες να συνεχίσουν το έργο του, εξασφαλίζοντας το μέλλον των σημάτων και φυσικά τις πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκα να αντιμετωπίσω όταν ανέλαβα τα καθήκοντά του Διευθύνοντος Συμβούλου στη MIG ήταν να μάθω κομμάτια του ομίλου που δεν ήξερα καλά και φυσικά να κερδίσω την εμπιστοσύνη των συνεργατών μου. Το motto που με ακολουθεί στη ζωή μου είναι πως γίνεται κάποιος καλύτερος όταν μαθαίνει διαρκώς και έχει θέληση να εξελιχθεί. Ωστόσο, εκτός από τις σπουδές, την εμπειρία και το ταλέντο, στη ζωή πορεύεται με τον χαρακτήρα του. Είναι το στοιχείο που καθορίζει τη σχέση με τους συνεργάτες και επιτρέπει στην ομάδα να πάει ένα βήμα παρά πέρα».

Η παρατεταμένη κρίση, η αλλαγή πολιτικού σκηνικού και τα capital controls φαίνεται πως δεν επηρέασαν σημαντικά την πορεία του ομίλου, ο οποίος το 2016 εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο κ. Παπανικολάου το αποδίδει στο γεγονός ότι δούλεψαν σε πολλά επίπεδα, προβαίνοντας σε αναδιαρθρώσεις που έφεραν οικονομίες κλίμακας.

«Το 2017 ήταν μια εξίσου πολύ καλή χρονιά. Παρότι άρχισε δύσκολα, κύλησε στη συνέχεια καλά. Ο τζίρος μας παρέμεινε σταθερός στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2018 φαίνεται ότι η οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να κινείται. Βλέπουμε γνωστούς οίκους αξιολόγησης, όπως είναι η Moody’s, να αξιολογούν θετικά την Ελλάδα, βλέπουμε καλές αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα, ενώ υπάρχει και καλύτερη ψυχολογία από πλευράς καταναλωτών για να ξοδέψουν και να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στην αγορά».

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως ναι μεν γίνονται αγορές, όχι όμως αλόγιστες. Κινούνται στη λογική του «smart buying», του να αγοράζει δηλαδή ο καταναλωτής αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη και που θεωρούνται «value for money».

Προσθέτει πως τα 30 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας αποτελούν ουσιαστική συνεισφορά στη βιωσιμότητα επαγγελμάτων και επιχειρήσεων, που βρίσκονται εν ενεργεία όχι μόνο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά και το χειμώνα. Την ίδια ώρα, παρατηρείται μία στροφή στον αγροτουρισμό και στην παραγωγή προϊόντων από αγροτικές οικοτεχνίες.

«Ο Όμιλος MIG έχει εταιρείες που θεωρούνται διαμάντια της ελληνικής οικονομίας όπως η Vivartia, η Attica, η Singular, o Όμιλος υγεία, και η ΔΕΛΤΑ, η μεγαλύτερη σε τζίρο γαλακτοβιομηχανία της χώρας. Όλες οι εταιρείες είναι ηγέτιδες στον κλάδο τους και διαθέτουν τρομερή ιστορία». Σε ό,τι αφορά την εταιρεία Singular παραδέχεται πως μέχρι πρότινος η διοίκησή της δεν ήταν στραμμένη στο Δημόσιο, λόγω της υπέρμετρης γραφειοκρατίας και κωλυσιεργίας στην υλοποίηση projects. Όμως το τελευταίο διάστημα κοιτάνε όλο και πιο έντονα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Η εξωστρέφεια είναι πολύ σημαντική. Μην ξεχνάτε ότι η Singular έχει αποδείξει τη δυναμική σε βάθος χρόνου. Εδώ και 40 χρόνια είναι η εταιρεία που κάνει τις εκλογές στη χώρα μας».

Σε εξαγωγές και παραγωγή τυριού εστιάζει η διοίκηση της ΔΕΛΤΑ

Για τη ΔΕΛΤΑ, ο ισχυρός άνδρας της MIG υπογραμμίζει πως μετά το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης με τη ΜΕΒΓΑΛ, έχουν γυρίσει καινούρια σελίδα και βρίσκονται ήδη στα σκαριά νέες συνεργασίες. Το 2018 η διοίκηση εστιάζει στις εξαγωγές και στην παραγωγή τυριού, όπου μέχρι πρότινος δεν είχαν παρουσία. Μάλιστα με το εργοστάσιο στην Ελασσόνα δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη του brand, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Την ίδια ώρα, η διαδικασία για Attica και Hellenic Seaways βρίσκεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία αναμένεται να αποφανθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Μετά την αναδιάρθρωση των δανείων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, στόχος είναι να κρατήσουμε τα μερίδια αγοράς μας και να μεγαλώσουμε προσεκτικά διατηρώντας την κερδοφορία μας. Σήμερα όμιλος MIG δίνει δουλειά σε περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους. Η κατάσταση θα έλεγα ότι είναι πλέον καλύτερη, παρότι διανύουμε μία δύσκολη χρονιά».

«Οι τράπεζες έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα»

Σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίζονται στον τραπεζικό κλάδο, εν αναμονή και των stress tests, ο κ. Παπανικολάου κρατάει μικρό καλάθι. Όπως λέει, οι καταθέσεις κινούνται ανοδικά και είναι βέβαιος ότι έχουν ληφθεί τα μηνύματα, έτσι ώστε να μη δίνονται πλέον δάνεια χωρίς εγγυήσεις και χωρίς προϋποθέσεις.

«Στο κομμάτι των NPL’s υπάρχει και εκεί ενδιαφέρον και κινητικότητα από ξένους επενδυτές. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι τράπεζες θα είναι σύντομα έτοιμες για να στηρίξουν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Θεωρώ ότι ο αριθμός των τραπεζών είναι βιώσιμός για την ελληνική αγορά, όμως θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον νέες μορφές τραπεζών από το εξωτερικό με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες» καταλήγει.