Θάνου: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας

Θάνου: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας
Ομιλία της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου στα εγκαίνια της 80ης ΔΕΘ, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015, Ο Πρόεδρος της Δημόκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε την 80η ΔΕΘ. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπηρεσιακός Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Τσαλίδης, ο Περιφεριεάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και πλήθος άλλων πολιτικών και φορέων της πόλης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Χαιρετισμός της πρωθυπουργού ενόψει της 80ης ΔΕΘ.

Τη διαβεβαίωση ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διεξαχθούν άψογα οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, έδωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή εγκαινίων της λειτουργίας της 80ης ΔΕΘ.

“Υπό την ιδιότητά μου, ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, δεν πρόκειται, ασφαλώς, ούτε προγραμματικές δηλώσεις να κάνω, ούτε να παρουσιάσω την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Η κυβέρνησή μας έχει, με βάση το Σύνταγμα, προδιαγεγραμμένη θητεία, καθώς και περιορισμένες αρμοδιότητες, οι οποίες, πέρα από τη διαχείριση των τρεχόντων ζητημάτων, είναι η διενέργεια των εκλογών, κατά τρόπο αδιάβλητο, μέσα σε κλίμα ομαλότητας”, είπε η κ. Θάνου και συνέχισε: “Θα ήθελα, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω, ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν άψογα, όπως επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνησή μας θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας”.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο επείγον ζήτημα του μεταναστευτικού, που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και σημείωσε: “Μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας μας, η ροή των εισερχομένων μεταναστών διογκώθηκε τόσο, ώστε η κατάσταση να έχει γίνει πλέον εκρηκτική. Κάτω από το βάρος αυτής της εξέλιξης, η Υπηρεσιακή Κυβέρνησή αποφάσισε προ δύο ημερών ορισμένα επιπλέον μέτρα, τα οποία άρχισαν ήδη να υλοποιούνται και τα οποία θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχθεί το κύριο βάρος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα, που παρ’ όλες τις δυσκολίες που βιώνουν, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχουν επιδείξει συγκινητική ευαισθησία και αλληλεγγύη και έχουν σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού”.

Για τον θεσμό της ΔΕΘ ότι είναι “ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον και πρόσθεσε: “Για κάθε ελληνική κυβέρνηση, η στήριξη του εθνικού εκθεσιακού φορέα είναι δεδομένη, καθώς τόσο η έκθεση του Σεπτεμβρίου, όσο και οι κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ HELEXPO, αποτελούν από τα σημαντικότερα εργαλεία για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Επί 80 χρόνια, η ΔΕΘ παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, που αλλάζει και ανανεώνεται ανάλογα με την ιστορική συγκυρία. Ήταν το παράθυρο της Ελλάδας στον κόσμο της τεχνολογίας, εγχώριας και εισαγόμενης, παραμένει ένα σημαντικό ραντεβού καινοτομίας και μια μοναδική ευκαιρία για προβολή και δικτύωση των επιχειρήσεων. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε ότι η έκθεση του Σεπτεμβρίου αντέχει στην κρίση. Ότι οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν. Όπως την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ως αναπόσπαστο γεγονός της ζωής της πόλης”.

Θεσσαλονίκη: Χαιρετισμός του προέδρου της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσου Τζήκα

Ως μια μεγάλη γιορτή που θα συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την εξωστρέφεια, χαρακτήρισε την επετειακή 80η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της.

Μέσα στο 2014 τις διάφορες εκθέσεις και τα γεγονότα που έγιναν στη ΔΕΘ περισσότεροι από 1.000.000. επισκέπτες Έλληνες και ξένοι κι αυτό σημαίνει αύξηση 100%, ενώ στη φετινή Εκθεση συμμετέχουν 900 επιχειρήσεις, είπε ο κ. Τζήκας και συνέχισε: “Η πόλη επέστρεψε, η Ελλάδα επιστρέφει, τα Βαλκάνια και ο κόσμος ξαναανακαλύπτουν τη Διεθνή Έκθεση και τη Θεσσαλονίκη”.

Ενας από τους στόχους που έχει βάλει η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO για τα επόμενα χρόνια είναι η διεθνοποίηση της εταιρείας και η καταξίωση της σαν μια μεγάλη περιφερειακή έκθεση της ΝΑ Ευρώπης, επισήμανε και σε αυτή την κατεύθυνση έχει υπογραφεί ήδη συμφωνία συνεργασίας με τη REED Αυστρίας.

Ο κ. Τζήκας τόνισε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σφράγισε με την πορεία της την πόλη, σφράγισε επίσης τη χώρα γράφοντας τη δική της ιστορία που ήταν ένα μείγμα από την επιχειρηματική, την πολιτιστική και την πολιτική ιστορία του τόπου.

“Γιορτάζουμε σήμερα τα 80 χρόνια Εκθέσεων και τα 90 χρόνια από τη δημιουργία της ΔΕΘ το 1925 από τον μεγάλο οραματιστή Νικόλαο Γερμανό”, υπογράμμισε και υπενθύμισε κάποιες στιγμές στην ιστορία της, όπως:

-Στις 3 Οκτωβρίου του 1926, στο πεδίο του ‘Αρεως ξεκινάει τη λειτουργία της η πρώτη ΔΕΘ.

Καταλάμβανε εκατό χιλιάδες τ.μ. και οι επισκέπτες ήταν εκατό χιλιάδες.

-Η τρίτη ΔΕΘ το 1928 ήταν σημαντική γιατί για πρώτη φορά την επισκέφθηκε Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη περιηγήθηκε στα περίπτερα της Έκθεσης.

-Η 15η ΔΕΘ το 1940 (τελευταία προπολεμική) πραγματοποιήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις στο χώρο που είμαστε σήμερα και λειτούργησε από τις 22 Σεπτεμβρίου έως και τις 22 Οκτωβρίου. Λίγες μέρες αργότερα κηρύχτηκε ο πόλεμος.

-Στις 11 Απριλίου το 1941 εγκαταστάθηκαν στους χώρους της ΔΕΘ μονάδες του γερμανικού στρατού οι οποίες τον Οκτώβριο του 1944 αποχωρώντας ανατινάζουν τα περίπτερα της Έκθεσης.

-Το 1951 μετά από δέκα χρόνια σιωπής η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ξεκινά και πάλι τη λειτουργία της. Η ανακατασκευή της, έπειτα από τις προσπάθειες των εργαζομένων της, είχε ήδη ενταχθεί στο σχέδιο ΜΑΡΣΑΛ.

-Το 1966 στη 31η ΔΕΘ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου και οι επισκέπτες εκείνη τη χρονιά έφθασαν έναν αριθμό ρεκόρ 1.634.000

-Στις 31 Αυγούστου του 1974, έγιναν στο Παλαί ντε Σπορ τα εγκαίνια της 39ης ΔΕΘ, τα πρώτα της μεταπολεμικής περιόδου από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η Δημοκρατία αποκαθίσταται και ξεκινάει η περίοδος της μεταπολίτευσης.

-Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1982 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 47ης ΔΕΘ από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τζήκας η ετήσια αύξηση του τζίρου για τη διετία 2013–2014 είναι πάνω από 20% και έχουμε επανάκαμψη της εταιρείας σε λειτουργική κερδοφορία. Για το 2015 που είναι μια δύσκολη χρονιά λόγω των capital controls, πιστεύει ότι η ΔΕΘ-HELEXPO θα καταφέρει να διατηρήσει μία αύξηση τζίρου γύρω στο 10% και να διατηρήσει τη λειτουργική κερδοφορία των προηγούμενων ετών.