The White Key Villas Experience: Το «κλειδί» στον τουρισμό

The White Key Villas Experience: Το «κλειδί» στον τουρισμό

Η White Key Villas είναι η κορυφαία εταιρεία ενοικίασης εξοχικών βιλών στην Ελλάδα.

Ήταν μέχρι τα µέσα του προηγούµενου αιώνα που τα ταξίδια αναψυχής «θεωρούνταν» προνόµιο µιας µικρής µερίδας ανθρώπων. Όχι πια. Την τελευταία δεκαετία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για πολυτελή ταξίδια σε παγκόσµιο επίπεδο και αυξανόμενη ανάγκη για νέες αναβαθµισµένες υπηρεσίες.

Σύµφωνα µε τους New York Times, τα πολυτελή ταξίδια είναι σήµερα η ταχύτερα αναπτυσσόµενη αγορά στον κλάδο του τουρισµού, µε την αξία της να ξεπερνά τα τρία τρισ. δολάρια. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που επιθυμεί ένα tailor made πακέτο διακοπών.

Ο κόσμος βλέπει σήμερα τις διακοπές σαν ένα πολύτιµο αγαθό που αντανακλά την αισθητική του, ενώ ταυτόχρονα επιλέγει να επενδύσει τα χρήµατά του σε υψηλού επιπέδου προσφερόµενες υπηρεσίες, και όχι πλέον σε υλικά αγαθά. Οι πολυτελείς διακοπές είναι κυρίως «συναίσθηµα». Ένα συναίσθηµα ότι μπορείς να χαλαρώσεις µε την οικογένειά σου απολαµβάνοντας µοναδικές στιγµές, να γεύεσαι ποιοτικό φαγητό, να γυμνάζεσαι, να απολαμβάνεις οργανωμένες ξεναγήσεις στον τόπο που επισκέπτεσαι και ό,τι άλλο θα μπορούσε να επιθυμεί ένας απαιτητικός πελάτης.

Στην Ελλάδα η White Key Villas μας συστήνει τον όρο «πολυτελείς διακοπές».

 

Η White Key Villas είναι η κορυφαία εταιρεία ενοικίασης εξοχικών βιλών στην Ελλάδα, προσφέροντας 240 από τις πλέον πολυτελείς ιδιωτικές παραθεριστικές κατοικίες της χώρας προς βραχυπρόθεσμη ενοικίαση. Η εταιρεία παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες φιλοξενίας και υποδοχής, καθώς και ταξιδιωτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και ταξιδιωτικούς πράκτορες από όλο τον κόσμο, κυρίως από την Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

Η επιτυχία του White Key Villas βασίζεται στην ομάδα της, η οποία δουλεύει σκληρά για να βελτιώνει διαρκώς την εμπειρία που παρέχει στους πελάτες της. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και η Άννα Δεϊµέζη, ιδρυτές της εταιρείας, συνδύασαν την πολυετή εμπειρία τους στο management και στο marketing και καθιέρωσαν στην Ελλάδα έναν τρόπο διακοπών που άλλαξε για πάντα τον χάρτη του τουρισμού. Μια επιτυχία που έχει «σφραγιστεί» με διεθνείς διακρίσεις, με προεξάρχουσα εκείνη του «Κορυφαίου Ειδικού στην Ενοικίαση Βιλών» από τα καταξιωμένα περιοδικά Condé Nast Traveler και Travel + Leisure.

Η εταιρεία δείχνοντας εμπειρία, επαγγελματισμό, σοβαρότητα και δεδομένων των μεγάλων προοπτικών εξέλιξης που έχει η αγορά κατάφερε πρόσφατα να «εξασφαλίσει» μια επένδυση από το επενδυτικό ταμείο Elikonos.

Συναντήσαμε τον Δημήτρη στα γραφεία της εταιρείας και του ζητήσαμε να μας πει  τι τον παρακίνησε να δημιουργήσει την White Key Villas, τι σημαίνει να δραστηριοποιείσαι σε ένα ασταθές οικονομικά περιβάλλον αλλά και ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του White Key Villas;

Η ιδέα γεννήθηκε από την διαπίστωση ότι υπήρχαν οικογένειες που για τις διακοπές τους είχαν σαφή προτίμηση σε πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες, ένα concept που λειτουργούσε ήδη στην Ευρώπη με τα πολυτελή chalets στα Χιονοδρομικά των Άλπεων. Παρατηρήσαμε ότι για ένα κομμάτι της αγοράς, ακόμα και το πολυτελέστερο ξενοδοχείο δεν είναι το ιδανικό για τις οικογενειακές τους διακοπές. Όχι γιατί έχουν υπερβολικά υψηλά στάνταρ ποιότητας ή γιατί θέλουν έτσι να επιδειχθούν, άλλα επειδή εκτιμούν αφάνταστα την αίσθηση της συμβίωσης (conviviality) και της ιδιωτικότητας (privacy) που παρέχει σε μια οικογένεια μια παραθεριστική βίλα. Το καλοκαίρι του 2008 είχαμε 29 βίλες που πληρούσαν τα κριτήρια όπως τα είχαμε θέσει. Το ζητούμενο ήταν να βρούμε κι άλλους ιδιοκτήτες που θα επιθυμούσαν να προσφέρουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση.

Αρχικά, υπήρχε ο ενδοιασμός για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στην αντίληψη των ταξιδιωτών ως προορισμός πολυτελείας τέτοιας εμβέλειας, αν οι πελάτες θα πλήρωναν αυτές τις premium τιμές, καθώς επίσης και εάν η υπάρχουσα ελληνική υποδομή θα μας επέτρεπε να εξυπηρετήσουμε ανάλογα τους πελάτες μας. Πλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις παγκόσμιες λίστες με τους πιο πολυτελείς προορισμούς. 

Σήμερα, η White Key Villas προσφέρει προς βραχυπρόθεσμη ενοικίαση τις πλέον πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες στην Ελλάδα, σε δεκάδες περιοχές, με τα νησιά να έχουν την «τιμητική» τους. Κατοικίες όμως,  που πρέπει να πληρούν τα αυστηρά κριτήριά μας πριν μπουν στο χαρτοφυλάκιο μας.

Οι υπηρεσίες που παρέχουμε προκειμένου να εμπλουτίσουμε την εμπειρία διαμονής στην κάθε βίλα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, όπως εκείνες προσδιορίζονται απ’ τους πελάτες, ενώ οι εβδομαδιαίες τιμές ενοικίασης ξεκινούν από τα 7.000 ευρώ την εβδομάδα.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τις βίλες;

Έχουμε χτίσει ένα συγκεκριμένο πελατολόγιο με αυστηρές προδιαγραφές αισθητικής και εξοπλισμού και κάθε νέα βίλα πρέπει να ανταποκρίνεται στο πελατολόγιό μας. Στοχεύουμε στη συνεργασία αποκλειστικά με βίλες που προσφέρουν κάτι μοναδικό και μόνον αφού πρώτα τις επισκεφτούμε εμείς, ώστε να το επιβεβαιώσουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να διατηρούμε το υψηλό επίπεδο ποιότητας για τους πελάτες μαςΕνώ κάθε βίλα αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό με μοναδικό στιλ και ατμόσφαιρα, εν τούτοις, όλες μας οι βίλες προσφέρουν τις υψηλότερες προδιαγραφές διαμονής και μοναδική τοποθεσία, ενώ είναι συνήθως εξοπλισμένες με τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρετε σε όποιον επιλέξει μια απ’ τις βίλες σας για τις διακοπές του

Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας μοναδικής και ολοκληρωμένης εμπειρίας. Μια εμπειρία που ξεκινά απ’ τη στιγμή που ο πελάτης κάνει την κράτησή του, συνήθως αρκετούς μήνες πριν το ταξίδι του.

Οι υπηρεσίες που παρέχουμε προκειμένου να εμπλουτίσουμε την εμπειρία διαμονής στην κάθε βίλα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, από την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο και τη μεταφορά τους με πολυτελή οχήματα ή γιοτ, ή την οργάνωση της πιο απλής ενοικίασης αυτοκίνητων για τους πελάτες μας μέχρι πιο εξεζητημένες απαιτήσεις, όπως το να βρούμε ρωσόφωνο δάσκαλο μαθηματικών για την κόρη ενός πελάτη ή να φτιάξουμε ένα γήπεδο μινι-γκολφ στον κήπο μιας βίλας.

Η λίστα με τις παροχές μας είναι ατελείωτη: Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μεταφορά από το αεροδρόμιο, σοφέρ, μεταφορές με ιδιωτικό τζετ και ελικόπτερο, προσωπικός σεφ, ενοικιάσεις γιοτ και σκαφών, personal trainer, μαθήματα yoga, φύλαξη παιδιών και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Με πολύ μεράκι και με σημαντική επένδυση έχουμε δημιουργήσει και τη δική μας σειρά White Key Villas Toiletries, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013, με στόχο να εμπλουτίσουν την White Key εμπειρία διαμονής στην κάθε βίλα μας.

Τα προϊόντα  μας έχουν παραχθεί με έμφαση στα επιλεγμένα αγνά ελληνικά συστατικά – γνωστά για τις ευεργετικές τους δράσεις καθώς και στον τέλειο εναρμονισμό αιθέριων αρωμάτων. Αποτελούνται από επτά διαφορετικούς κωδικούς και περιλαμβάνουν σαμπουάν και κοντίσιονερ, αφρόλουτρο και ενυδατική κρέμα, μια ανδρική και μια παιδική σειρά περιποίησης και τοποθετούνται στα μπάνια όλων των βιλών που νοικιάζουμε.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από παρόμοιες εταιρείες;

Ανήκουμε στις πρωτοπόρες εταιρείες του κλάδου στον ελληνικό χώρο, έχοντας πλέον μια συνολική εμπειρία 11 ετών. Σε αυτά τα χρονιά έχουμε μάθει τόσο το πώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε την εμπειρία ενός επισκέπτη και να κάνουμε τη διαμονή του ακόμα πιο όμορφη, όσο και το πώς θα προβλέπουμε και θα προλαμβάνουμε αρνητικές καταστάσεις που μπορεί να την επηρεάσουν.

Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει σε ό,τι αφορά στις ενοικιάσεις ιδιωτικών κατοικιών, τόσο των ευχάριστων παραμέτρων της αλλά και των δυσκολιών στην διαδικασία, είναι ένας παράγοντας που μας ξεχωρίζει από μόνος του. Πέρα από αυτό μας χαρακτηρίζει το ιδιαίτερα επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο βιλών που συντηρούμε (και οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες τους που συνεπάγεται αυτό) και η γνώση/εμπειρία να σχεδιάζουμε με λεπτομέρεια και ευλάβεια μοναδικές εμπειρίες διακοπών για τους πελάτες μας, βασισμένες στο προφίλ τους.

Προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι η συνολική εμπειρία των διακοπών των πελατών μας είναι μοναδική, παρέχουμε in-house, ολοκληρωμένες υπηρεσίες φιλοξενίας και υποδοχής και εξασφαλίζουμε ότι από την άφιξη έως και την αναχώρησή τους, η ποιότητα των υπηρεσιών είναι άψογη.

Ποιο είναι το προφίλ των ενοικιαστών;

Εξυπηρετούμε περίπου 1.500 επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Όπως είναι αναμενόμενο η ενοικίαση των βιλών βρίσκεται στο απόγειο το καλοκαίρι κι αυτό γιατί τότε είναι κλειστά τα σχολεία και οι οικογένειες μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι βασικοί μας πελάτες. Οι οικογένειες επιλέγουν τον συγκεκριμένο τρόπο διακοπών για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα υπόλοιπα μέλη, ενώ δε λείπουν και οι παρέες που μας δίνουν τη «ψήφο εμπιστοσύνης» τους. Όλοι, όμως, έχουν ένα χαρακτηριστικό: θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους ήρεμα και έχουν ανάγκη από ιδιωτικότητα.

Εξυπηρετούμε τόσο απευθείας πελάτες όσο και διακεκριμένους διεθνείς πράκτορες στον χώρο του luxury travel, τους οποίους συναντάμε και προσωπικά στις σημαντικότερες κλαδικές εκθέσεις και σε διαπροσωπικά ραντεβού. Ταυτόχρονα, οι συστάσεις παλαιότερων πελατών μας σε φίλους τους είναι η κυριότερη πηγή πελατείας για εμάς.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η μεγαλύτερη επιβράβευση για εμάς είναι η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες μας (40%), που κάθε χρόνο μας τιμούν, αναθέτοντας σε εμάς την διαχείριση του πολυτιμότερου αγαθού τους, δηλαδή του ελεύθερου χρόνου τους με τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

 

 

Για πόσο καιρό μπορεί κανείς να ενοικιάσει το σπίτι του (owner) και για πόσο καιρό μπορεί να το ενοικιάσει ο ενδιαφερόμενος (tenant);

Αυτή τη στιγμή, ένας ιδιοκτήτης ως φυσικό πρόσωπο μπορεί να ενοικιάσει το σπίτι του για βραχυπρόθεσμους τουριστικούς σκοπούς από –τουλάχιστον- 7 ήμερες και έως 90 ήμερες ανά έτος. Υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Τύπο τελευταία ότι έχει καταργηθεί η υποχρέωση σήματος ΕΟΤ (ΜΗΤΕ) και ότι μπορούν να γίνονται εναλλακτικά αστικές μισθώσεις, όμως στην πράξη εφόσον η μίσθωση γίνεται με κάτοικους εξωτερικού που δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ, αποτελεί τουριστική μίσθωση και πρέπει να υπάρχει άδεια ΕΟΤ.

Πόσο σας επηρέασαν, αλήθεια, τα capital controls;

Για να είμαστε ειλικρινείς, ελάχιστα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Έχουμε την τύχη να έχουμε πελάτες από το εξωτερικό και «προμηθευτές» κυρίως από την Ελλάδα. Δημιουργήθηκε μια ανησυχία στους πελάτες μας εκείνη την εποχή, αλλά το διαχειριστήκαμε εύκολα διότι ήμασταν πάντα διαθέσιμοι να βοηθήσουμε, ό,τι και αν συμβεί. Από εκεί και πέρα, η συναλλαγή με μια εταιρεία με τον επαγγελματισμό και την φήμη που έχουμε ήταν καθοριστικός παράγοντας. Είναι σημαντικό να εμπιστεύονται το όνομα σου.

Θεωρείτε πώς εταιρείες του sharing economy (τύπου Airbnb) μπορούν να «απειλήσουν» το μοντέλο σας;

Στο δικό μας επίπεδο χαρτοφυλακίου (και τιμών), οι πελάτες απαιτούν άριστες υπηρεσίες και μια επαγγελματική διαχείριση ενοικίασης. Δεν μπορούν λοιπόν να βασίζονται στην αντίληψη περί φιλοξενίας ενός ιδιοκτήτη τον οποίο δεν γνωρίζουν. Πιστεύουμε, επομένως, ότι το Airbnb δεν μπορεί να αντικαταστήσει την White Key.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε αύξηση στην ταξιδιωτική κίνηση (Ιαν-Σεπ 2016), χωρίς αυτό να ισχύει και για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Πώς το σχολιάζετε;

Είναι ένα γεγονός ότι η μέση κατανάλωση των τουριστών στην Ελλάδα βαίνει μειούμενη. Αυτό οφείλεται στα all-inclusive μοντέλα, άλλα και στο ότι δεν «πείθουμε» τους επισκέπτες μας, είτε ότι αξίζουμε να πληρώσουν υψηλότερες τιμές, είτε να αγοράσουν περισσότερες υπηρεσίες. Χρειάζεται καλύτερη προώθηση του προϊόντος μας, των εμπειριών που μπορεί να ζήσει κάποιος στην Ελλάδα και των υπηρεσιών που παρέχονται και που σε πολλές περιπτώσεις έχουν βελτιωθεί θεαματικά. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στο τμήμα της αγοράς που απευθύνεται η White Key, παρατηρείται αύξηση της μέσης κατανάλωσης και όχι μείωση.

 

008_img_3104

Πώς έκλεισε οικονομικά η χρονιά για εσάς;

Κλείνουμε το 2016 με μια αύξηση γύρω στο 25% σε σχέση με το 2015, η οποία ήταν επίσης πολύ καλή χρονιά (παρά τα capital controls). Η δική μας αύξηση οφείλεται στο ότι ο κλάδος μας είναι διαρκώς ανερχόμενος, ότι προσθέτουμε επιλεκτικά κάποιες βίλες στο χαρτοφυλάκιό μας και ότι ασφαλώς περισσότεροι πελάτες μαθαίνουν για το ποσό όμορφη είναι μια εμπειρία διακοπών σε μια White Key Villa!

DCIM100MEDIADJI_0002.JPG

Μιλήστε μας για τα επόμενα σχέδια σας.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε οι ηγέτες του κλάδου, να διαδώσουμε ακόμα περισσότερο την έννοια των διακοπών σε βίλες και να αποτελούμε συνώνυμο της υψίστης ποιότητας στην διαμονή και στις υπηρεσίες.

06_whitekey-villa-hecate-mykonos-_asc0367

*Εκδοχή του άρθρου μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος του Fortune Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί.